Annonce
Viborg

Nu kan du blive begravet i gamle kærestebreve og åvand

Søhøjlandets Begravelser og Blomstergalleri er sammen med Bruunshaab Gamle Papfabrik gået sammen om at producere papurner. Foto: Morten Dueholm
Lokalt bedemandsfirma har sammen med papfabrikken i Bruunshåb designet og produceret en urne i pap.

Viborg: Bæredygtighed er om noget oppe i tiden, og nu kan du også sikre dig, at dit sidste aftryk på denne jord bliver klimavenlig. Søhøjlandets Begravelser og Blomstergalleri i Viborg har nemlig udviklet en helt ny papurne, og det er Bruunshaab Gamle Papfabrik, der står bag produktionen.

- Mere bæredygtigt bliver det ikke. Jeg plejer at sige, at vores pap er lavet af gamle kærestebreve og åvand. Produktionen er også CO2-venlig, da vi anvender de gamle maskiner på fabrikken, lige som vi ikke varmepresser. Vi bruger derfor meget lidt energi i produktionen, siger formand for fonden på Bruunshaab Gamle Papfabrik Kristian Johansen.

Da urnen er foldet, er der heller intet metal eller lignende, der ender i jorden sammen med den. Lukningen er af træ, og de små bøgetræstykker sliber, limer og pudser bedemændene i Viborg selv.

- Vi synes den er fantastisk flot! Den er også nem at håndtere, bære og sænke i jorden. Mange er urolige for at tabe de andre urnetyper. Denne er med et lille håndtag, så selv børnene kan bære den, siger Henriette Plougmann fra Søhøjlandets Begravelser og Blomstergalleri.

Annonce
En mindekasse til børnene indeholder flere ting, som kan bruges til at tale sammen om døden. Foto: Morten Dueholm

En kuffert med minder

Idéen fik bedemændene Maja og Henriette Plougmann fra Søhøjlandets Begravelser og Blomstergalleri sidste år, men egentlig startede det slet ikke med en urne. Maja Plougmann så nemlig en smart gaveæske i pap til arrangementet Jul i Viborg. Den var lavet på fabrikken i Bruunshåb, og bedemanden øjnene nogle andre muligheder for papdesignet end gaveindpakning.

- Vi havde længe talt om, hvordan vi kunne inddrage børn og børnebørn mere hensigtsfuldt og i børnehøjde i sorgprocessen omkring et dødsfald i en familie. I den forbindelse ville vi gerne give dem en mindekuffert, men vi manglende en god kuffert. Vi tog en snak med Kristian Johansen på fabrikken, og de har nu produceret en sådan kuffert i pap, som vi giver gratis til børn og børnebørn i forbindelse med et dødsfald, hvis familien ønsker det, siger Maja Plougmann.

Kufferten har fået en fin modtagelse hos de yngste. Den indeholder ting og bøger, der kan hjælpe barnet med at bearbejde det at miste en kær. Kufferten indeholder blandt andet tusser og klistermærker til at dekorere kisten, sæbebobler til at puste ind i rustvognen, et lille flag, som kan sættes på halv, et glashjerte til at putte i lommen eller under hovedpuden samt to bøger - mindebogen Himmelby og bogen Larver og Guldsmede - som børnene også kan tegne og male i.

I forbindelse med arbejdet med kufferten tog Maja Plougmann sin mor bedemanden Henriette Plougmann med ud på papfabrikken, hvor Henriette Plougmann fik øje på en pap-taske. Og da opstod idéen til papurnen.

- Jeg tror, at Kristian Johnsen blev noget overrasket, da jeg spurgte, om han kunne lave en urne i pap, for det er nok ikke den type opgaver, folk kommer med til dagligt herude. Men han arbejder hurtigt, og allerede næste dag havde vi en demo-model. Urnen er godkendt af krematorieforeningen og opfylder naturligvis alle standarder, som er påkrævet. Den er den eneste af sin slags i hele Danmark, og du kan kun købe den hos os i Toldboden eller hos Fuglebjerg Kistefabrik, siger Henriette Plougmann.

Det sidste betyder, at andre bedemænd også kan købe og sælge urnen. På en nylig messe for bedemænd kunne disse se urnen for første gang, og her blev den fotograferet som en ægte fotomodel, fordi begejstringen var så stor.

Bevarer en industri

Folk har taget flot imod papurnen, der fås i flere forskellige farver. I disse dage sættes de to første papurner af denne type derfor i jorden i Danmark – og begge på en kirkegård i Viborgområdet.

- Man kan godt få en tubeurne i pap, men den ligner et aflangt rør, og den bruges kun, når du skal strø aske ud over havet, så vores er unik, siger Maja Plougmann.

Bedemændene håber, at papurnen bliver så stor en succes, at papfabrikken kan ansætte en mere i produktionen. At den produceres lokalt er vigtig for processen og historien bag.

- Papfabrikken værner om et stykke unikt dansk industrihistorie, og vi er da stolte over, at vores idé er med til at skabe aktiviteter på fabrikken og dermed er med til at bevare denne industri lokalt, siger Henriette Plougmann.

Hvis du gerne vil have en af de unikke papurner med et stykke lokal industrihistorie og ægte bæredygtighed i sin tilblivelse, kan du købe en hos Søhøjlandets Begravelser og Blomstergalleri i Toldboden - også selvom det ikke er den bedemand, du bruger til din begravelse - lige som urnen er en del af udstillingen på papfabrikken i Bruunshåb og derfor kan ses her.

Den nye papurne kan betyde en fast ekstra opgave til papfabrikken. Foto: Morten Dueholm
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Margrethe sejler igen

Annonce