Annonce
Erhverv

Med ti års tilløb: Nu kommer planen for midtbyens affaldssortering

Der er lagt op til, at der ikke bliver nedgravet affaldscontainere med overjordiske indkastningssteder i Sct. Mogens Gade. Foto: Niels-Chr. Jönsson
Byrådet skal på onsdag sige ja til planen for nedgravede affaldscontainere i Viborgs ældste bydel. Der er lagt op til en løsning, hvor Sct. Mogens Gade friholdes.

Viborg: Når byrådet på onsdag efter al sandsynlighed bevilger godt en million kroner ekstra til projektet, er det samtidig startskuddet til, at nu kan man godt gå i gang med at planlægge og implementere en ny affaldsløsning i den gamle bydel i Viborg midtby.

Her sorterer man stadig ikke sit affald, og en plan er flere gange blevet udsat, da man blandt andet har ønsket at tage videst mulig hensyn til både beboere og det særlige miljø i byens ældste bydel. Også de landspolitiske udmeldinger om, at man snart skal til at sortere sit affald endnu mere, har været med til at udsætte planerne for midtbyen.

Men nu skal det altså være, og onsdag kan byrådet give det endelige ja.

Annonce

Sagen er senest blevet behandlet i klima- og miljøudvalget, hvor man skulle tage stilling til tre forskellige modeller, og her blev man enige om en model, hvor der nedgraves i alt 10 underjordiske affaldscontainere med indkast fra gadeplan.


Sløjfningen af en placering ved Margrethepladsen sparer nogle udgifter til det ret dyre projekt.

Kai O. Andersen, næstformand i klima- og miljøudvalget


Stadig udfordringer

Oprindeligt var der planlagt 13 nedgravede containere med indkast fra gadeplan, men de to i Sct. Mogens Gade og den på Margrethepladsen er blevet sløjfet.

- Det er dels sket for at imødekomme et ønske fra beboerne i Sct. Mogens Gade, der har ønsket at fastholde gadens helt specielle miljø, og sløjfningen af en placering ved Margrethepladsen sparer nogle udgifter til det ret dyre projekt, fortæller næstformanden i klima- og miljøudvalget, Kai O. Andersen (SF).

Han kan også fortælle, at der i den model, byrådet skal tage stilling til på onsdag, er taget højde for, at man fra 2023 skal til at sortere affaldet mere end nu.

Hvor der oprindeligt var projekteret med to nedgravede containere ved hver placering, er der nu tilføjet en tredje nedgravet affaldsbeholder ved hver placering i området. Den tredje nedgravede beholder skal anvendes til madaffald, og den er nødvendig for at sikre, at affaldsløsningen kan omstilles til den kommende sortering i 10 fraktioner.

- Og så skal vi inden da have fundet en løsning for farligt affald og tekstiler, for disse to affaldstyper er ikke med i den her plan, siger Kai O. Andersen.

Der kommer heller ikke en affaldsstation ved Margrethepladsen til højre i billedet. Foto: Niels-Chr. Jönsson
Annonce

Klar i 2022

Hvis politikerne i byrådet bliver enige om den beskrevne plan - eller en af de andre, er der udsigt til, at affalds-containerne kan blive nedgravet og taget i brug i starten af 2022.

Til den tid vil der så været gået mere end 10 år, siden Arbejdstilsynet gav et påbud om, at arbejdsvilkårene for skraldemændene skulle forbedres i Viborgs midtby. Det var det påbud, der i sin tid startede processen med at finde en ny affaldsløsning for midtbyen.

Det ligger for øvrigt ikke helt fast endnu, hvordan indkastningsstederne kommer til at se ud over jorden. Der var oprindeligt en ide om, at de skulle ligne det øvrige byudstyr - altså bænke og skraldespande. Men da det siden er blevet besluttet at udskifte dem med andre typer i en helt anden stil, skal der nu arbejdes videre med at finde den helt rigtige stil til indkastningsstederne i den ældste del af Viborg.

Annonce
Viborg For abonnenter

Trafik og fortid ligner de største forhindringer ved enormt midtby-byggeri

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Kæmpe fodboldfest i midtbyen: Danmark - Wales bliver vist på storskærm på Paradepladsen lørdag

Viborg For abonnenter

Fri for mundbind - næsten da...

Viborg

Kæmpe-investering prioriteres højt i byrådet

Sport

Sommerbrag i stadionhallen: Viborg tildelt Super Cup-værtskab

Erhverv For abonnenter

Ny lov: Din kat skal mærkes, hvis du gerne vil se den igen

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Erhverv

Sommerhus-debat rammer ikke regnskabet: Luksushuse.dk har fremgang som aldrig før

Sport

Borgmesteren, cheftræneren og anføreren: Det siger de til den store VFF-nyhed

Erhverv

Trods sydlig fristelse: Ventelister giver fyldte sommerhuse

Debat

Det kulturelle selvbedrag – eller den danske model for støtte til alt det forskellige, vi synes er vigtigt?

Navne For abonnenter

Ingelise Christensen sov stille ind med sin mand ved sin side

Sport

Viborg HK får flere defensive muskler - nybagt mor brænder efter at vinde medaljer med klubben

Annonce