x
Annonce
Rundt om Viborg

Ny afgift: Forbrugerne skal betale ekstra for at sikre rent drikkevand

Hvis vi fortsat skal kunne drikke rent vand fra hanen, er det nødvendigt, at alle vandværker arbejder sammen om at sikre grundvandet, mener Viborg Kommune, der på torsdag vedtager er obligatorisk vandsamarbejde. Arkivfoto: Morten Stricker
Viborg Kommune lægger op til et obligatorisk samarbejde mellem alle 75 vandværker - og til en forbrugsafgift, der skal sikre rent vand fremover.

Viborgegnen: Efter længere tids forberedelser og flere møder mellem de involverede parter er der nu lagt op til, at byrådets klima- og miljøudvalg på torsdag beslutter, at der skal etableres et obligatorisk samarbejde mellem alle kommunens cirka 75 vandværker.

Vandsamarbejdet, der skal sikre en fælles beskyttelse af drikkevandsressourcerne i Viborg Kommune, bliver organiseret som en forening med vedtægter og en bestyrelse. Vandsamarbejdets bestyrelse får repræsentanter for både det kommunale vandvæsen og for de private og almene vandværker rundt omkring. Kommunen deles op i fem geografiske områder, som hver får en repræsentant i bestyrelsen.

Gennem vandsamarbejdet skal der blandt sikres penge til opkøb og lodsejererstatninger, når der skal erhverves nye landområder for at beskytte grundvandet. Ifølge kommunens beregninger kan det over en årrække dreje sig om beskyttelse af cirka 1150 hektar (11,5 kvadratkilometer). Ud fra en gennemsnitlig erstatning på 115.000 kroner per hektar vil det løbe op i 132 millioner kroner.

Annonce
Viborg Kommunes cirka 75 vandværker får snart et formelt samarbejdsorgan. Kommunen vil desuden indføre en forbrugsafgift for at sikre grundvandet i fremtiden. Arkivfoto: Preben Madsen

Ny forbrugsafgift

Da de almene vandforsyninger jo skal være selvbærende, er der kun forbrugerne til at betale. Udgangspunktet er derfor, at man som vandforbruger fra næste år bliver faktureret med ekstra 1,10 kroner per kubikmeter vand. Det skulle give samlet cirka 6,6 millioner kroner om året, hvilket svarer til en finansiering af de ovennævnte 132 millioner over 20 år.

Der er dog i første omgang kun lagt op til, at det obligatoriske og organiserede vandsamarbejde skal vare i 10 år frem. Derefter vil man tage stilling til, om "grundvandstrusler og indsatsbehov" gør det nødvendigt, at det formelle og forpligtende samarbejde mellem kommunen og de mange vandværker skal fortsætte.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Sø-bro udbygges og får en overhaling

Annonce