Annonce
Læserbrev

Ny aftale er en sejr for både klimaet, naturen og landbruget

Andreas Steenberg (R). Foto; Steen Brogaard


Annonce

Læserbrev: Vi indgik for nylig en aftale om udtagning af lavbundsjord i landbruget. Det var en radikal mærkesag, at vi kom videre med det. Stort set alle partier har bundet sig til målet om at gøre noget ved klimaforandringerne. Ikke bare lidt, men ambitiøst.

Alle her i landsdelen ved vi, at særligt landbruget og de mange job bliver pressede af den dagsorden. Omvendt kan klimaet også blive en erhvervsmæssig mulighed for dansk landbrug, ligesom grøn teknologi har været det for industrien.

Det kommer an på, hvordan vi griber det an. Landbrug og Fødevarer gik sammen med Danmarks Naturfredningsforening om en oplagt løsning; udtage lavbundsjord. Deres råd og forslag har vi fulgt, og nu begynder Christiansborg at handle på det.

For de uindviede lyder det i sig selv måske ikke som det mest spændende, men det kommer til at gøre underværker for klimaet. Og det er der brug for. Danmark er et landbrugsland, og derfor er det særligt vigtigt, at landbruget kommer med i klimakampen. Vi skal gøre sort landbrug grønt.


Danmark er et landbrugsland, og derfor er det særligt vigtigt, at landbruget kommer med i klimakampen. Vi skal gøre sort landbrug grønt.


Helt konkret betyder udtagningen af lavbundsjord, at kulstofrig jord fra landbruget får mindre ilt, ved at vandstanden hæves. Den teknik nedbringer forureningen markant. Det gør godt for naturen og for biodiversiteten på de danske marker. Samtidig modtager landmændene penge for den udpinte jord. Kort sagt får vi et frodigere land til gavn for alle parter. Det er et initiativ, som vi kan være stolte af.

Men hvis det stod til mig, så var det her bare første skridt. Vi har nu fået et eksempel på, hvordan et konkret og nyttigt, grønt initiativ kan se ud. Nu handler det om at forsætte. Nu handler det om at gøre Danmark til et af de mest bæredygtige landbrugslande. Det giver mening: For klimaet, for landmændene og for vores land.

Det er den tankegang, vi skal have med os, når vi til efteråret forhandler om, hvordan landbruget kan bidrage til målsætningen om 70 procent mindre CO2 i 2030. For der er stadig meget, der kan gøres for at skabe et grønt landbrug. Så lad os grave et spadestik dybere til forhandlingerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Liveblog: Stort flertal bag ny hjælpepakke - her er de vigtigste punkter

Annonce