Annonce
Viborg

Ny aftale gør Apple-varme dyrere

Hvis varmen her fra kraftvarmeværket skal erstattes med overskudsvarme fra Apple, vil det med den nye politiske aftale blive fire millioner kroner dyrere om året end med den nuværende lovgivning. Arkivfoto: Morten Dueholm
Hidtil har varmeværker ikke skullet betale afgift af overskudsvarme, som man får gratis. Men med ny politisk aftale vil udnyttelse af overskudsvarme fra Apple betyde en årlig afgift til staten på fire millioner kroner.
Annonce

Viborg: Virksomheder, der har en indtægt ved at sælge overskudsvarme til et varmeværk, har indtil nu skullet aflevere en tredjedel af indtægten fra salget i værdiafgift til staten.

Derimod har der ikke hidtil været afgift på overskudsvarme, som en virksomhed forærer kvit og frit til et varmeselskab.

Men med en ny politisk aftale, som samtlige partier i Folketinget står bag, kommer der fra 2020 en fast afgift på overskudsvarme - uanset om varmeværket køber varmen eller får den leveret gratis.

Isoleret set betyder det, at når og hvis Viborg skal aftage varme fra et fuldt udbygget datacenter i Foulum, vil det betyde, at der skal betales omkring fire millioner kroner om året i afgift til staten - 20 kroner pr. megawatt-time - hvor det med den hidtidige lovgivning ville være nul kroner, hvis Apple forærer overskudsvarmen væk.

- I de beregninger, vi har fået lavet, er der kalkuleret med, at overskudsvarmen fra Apple var gratis - og dermed uden afgift. Så med den nye politiske aftale bliver det altså dyrere at aftage de 200.000 megawatt-timer, som man regner med på årsbasis, når datacentret er fuldt udbygget, siger direktør i Viborg Fjernvarme, Morten Abildgaard.

Annonce

Fire millioner

Viborg Fjernvarme har er i kontakt med Føtex og regionshospitalet om at aftage overskudsvarme. Men med den nye politiske aftale bliver det altså også en dyrere løsning, hvis planerne gennemføres.

Til "Ingeniøren" siger direktør i brancheorganisationen Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen, at det er godt, at der kommer regler, som er mindre komplicerede. Men han tilføjer, at der stadig er plads til forbedringer.

- Princippet med at beskatte varme, der alternativt bare skal køles ned og smides væk, er forkert. Det er ikke godt for klimaet, og det spænder ben for, at mindre virksomheder også kan komme af med deres overskudsvarme, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Snart kommer turen til Preislers Plads

Bjerringbro

Læge smittet med coronavirus - lægehus kører på nødberedskab

Viborg For abonnenter

Valget i landets største forening nærmer sig - og i år er det anderledes: Dette valg er måske ikke det, der er den største folkelige opmærksomhed om

Annonce