Annonce
Rundt om Viborg

Ny artikelserie: Historien bag gadenavnet

Bente Trillingsgaard er hende, der hos kommunen finder på nye vejnavne. Foto: Morten Dueholm

Stein Baggers Alle. Nej, vel? Når Viborg Kommune vælger at hædre en kendt person med et vejnavn, så er reglen, at vedkommende skal have været død i mindst fem år. På den måde undgår man pinlige situationer med skeletter i skabet.

VIBORG: I morgen går vi i luften med den nye søndagsudgave af Viborg Stifts Folkeblad, og her kan du blandt andet læse den helt nye serie "Gaden", hvor vi fortæller historien bag udvalgte veje i kommunen.

Hvorfor hedder det Navnløs? Var navngiveren til Marsk Stigs Vej virkelig kongemorder? Og hvad i himlens navn ligger der bag et navn som Æ' Drøwt i Vridsted?

Som opvarmning har vi talt med Bente Trillingsgaard fra Viborg Kommune om, hvordan man finder på nye vejnavne.

Hun er BBR- og adressemedarbejder i afdelingen for Byggeri og Miljø, og når kommunen udstykker nye grunde, så er det Bente Trillingsgaards opgave at gruble sig frem til, hvad den lille ny kan hedde.

- Nogle gange er det mig selv, der finder på idéerne, og andre gange kommer der forslag fra planafdelingen. Typisk samler vi tre forslag, som bliver sendt videre til politikerne i teknisk udvalg. Så er det dem, der vælger det endelige navn, forklarer Bente Trillingsgaard.

Annonce

Nye vejnavne - det må man ikke


  • Når man vælger et nyt vejnavn, må der ikke være en vej, der hedder det samme inden for en radius af 20 kilometer. Heller ikke selv om det er i to forskellige postnumre.
  • På samme måde skal der være mindst 15 kilometer mellem to enslydende vejnavne. Eksempelvis Skovvej og Skovvejen. I yderste konsekvens kan navneforvirring føre til, at en ambulance kører til den forkerte adresse.
  • En vej bør ikke opkaldes efter en virksomhed, der ligger på vejen. Dels fordi virksomheden senere kan fraflytte eller lukke, og dels fordi det kan være uspiseligt for andre virksomheder på samme vej.
  • Som hovedregel navngiver man ikke veje efter nulevende personer. Årsagen er, at en nulevende person kan have skeletter i skabet, som først kommer frem efterfølgende. Det samme kan en død person. Derfor er tommelfingerreglen i Viborg Kommune, at man venter fem år efter en person er død med at hædre vedkommende. Reglen er imidlertid ikke sat i granit, så byrådet kan i særlige tilfælde beslutte at ære en nulevende med et vejnavn.

Kilde: danmarksadresser.dk, Viborg Kommune

Torsdag, den 16. august 2018 Bente Trillingsgaard er hende, der hos kommunen finder på nye vejnavne Foto: Morten Dueholm

Skaber Mølle og Vilhelm Ehlert

Ideerne bliver ikke grebet ud af den blå luft, forklarer hun:

- Når vi skal navngive en ny vej, så tager vi ofte udgangspunkt i fortiden. Hvad der har ligget på stedet førhen. Det får vi hjælp til af Viborg Museum eller de lokalhistoriske arkiver i landsbyerne, fortæller Bente Trillingsgaard.

Det gælder eksempelvis i Arnbjerg, der er en helt ny bydel under opførelse syd for Viborg.

Her har arkæologer fra Viborg Museum afdækket spor af menneskelig beboelse helt tilbage til 2000 år før vor tidsregning. Så langt tilbage går inspirationen til de nye vejnavne dog ikke. Eksempelvis er en af vejene blevet døbt Skabermøllevej.

- Det er en mølle, der har ligget i området i middelalderen, forklarer Dan Ersted Møller, der er historiker ved Viborg Museum.

På samme måde kan veje også blive opkaldt efter historiske personligheder. Eksempelvis har kommunen valgt at opkalde den nye vej i banebyen i Viborg efter Vilhelm Ehlert, der var stadsingeniør gennem 36 år og i 1947 stod bag Viborgs første langvarige plan for byens udvikling.

- Han er skyld i, at Viborg stadig har et latinerkvarter, for han skrev ind i udviklingsplanen, at den gamle bydel i Viborg skulle bevares som en by i byen. Modsat i eksempelvis Odense, hvor man nu har en firesporet omfartsvej i den historiske del af byen. Så det er en mand, Viborg skylder meget, siger Dan Ersted Møller om Vilhelm Ehlert.

Torsdag, den 16. august 2018 Bente Trillingsgaard er hende, der hos kommunen finder på nye vejnavne Foto: Morten Dueholm

Undtagelsen til afdøde-reglen

Tilbage hos Bente Trillingsggaard er der visse retningslinjer, hun er nødt til at respektere, når hun skal foreslå nye vejnavne.

Eksempelvis navngiver man som altovervejende hovedregel ikke veje efter nulevende personer, uanset hvor meget de måtte fortjene at blive hædret. Det skyldes, at man ikke vil risikere at stå med en Stein Baggers Alle eller Peter Madsens Vej.

- Så længe man stadig lever, kan man jo komme til at lave noget, der ikke er så smart. Faktisk er reglen, at der skal gå fem år, fra en person er død, til man må opkalde en vej efter vedkommende. Det mindsker risikoen for, at der dukker et eller andet op, i tiden efter personen er død, forklarer Bente Trillingsgaard.

Ingen regel uden undtagelse. Eksempelvis er den lille N.O. Hansens Vej ind til Midtjyllands Lufthavn opkaldt efter den tidligere formand for Karup Lufthavn, Nils Ove Hansen, mens han stadig levede. Vejen fik sit navn i 1993, og N.O. Hansen døde først i 2000.

Den historie - og mange andre - kan du fremover læse i artikelserien "Gaden", der kommer her i avisen og på viborgfolkeblad.dk hver søndag.

Torsdag, den 16. august 2018 Bente Trillingsgaard er hende, der hos kommunen finder på nye vejnavne Foto: Morten Dueholm
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport For abonnenter

Se billederne: Stor fest i Tinghallen - her er alle Viborgs sportsmestre

Danmark

Mette F: Østdanmark skal betale mere for et land i balance

Sport

Løber bliver den første vinder af Folkebladets Årets Sportsnavn

Sport

Verdensmester og svømmenørd snupper Viborg Elites hæderspriser

Annonce