Annonce
Rundt om Viborg

Ny asfalt på fem kilometer: Populær sti snart klar til genåbning

Kommunens mål var, at pengene til renovering af Alhedestien skulle række fra kommunegrænsen syd for Gedhus til Kølvrå (billedet), men de 2,7 millioner kroner har vist sig at kunne række til at asfaltere helt op til Karup by. Arkivfoto: Morten Pedersen
Alhedestien er lige nu spærret syd for Karup. Fem kilometer skæve fliser bliver erstattet af ny asfalt. Stien genåbner om to-tre uger.

Karupegnen: Pengene rækker til, at Alhedestien kan blive renoveret og fornyet helt fra kommunegrænsen til Herning Kommune til Karup by. Det vil sige en strækning på fem kilometer.

Det oplyser ingeniør Kaj Jensen, Viborg Kommune, i en pressemeddelelse.

Kommunen har i år sat 2.736.000 kroner af til stiarbejdet. Pengene skulle række til mindst 3,6 kilometer stifornyelse - det vil sige fra kommunegrænsen syd for Gedhus til Kølvrå. Det har så vist sig, at man kan komme et stykke videre mod nordøst, så der kommer ny asfalt på helt til Karup.

På grund af renoveringen har stien været spærret i nogle uger. Kommunen regner med, at asfaltlægningen og det efterfølgende arbejde med kanter og rabatter på de fem kilometer af stien er færdigt ved udgangen af november, så Alhedestien igen vil være fremkommelig for gående og cyklende syd for Karup. Slidlag og afstribning vil først blive udført til foråret 2020.

At der er blevet råd til renovering og fornyelse af en længere strækning end forudset skyldes ifølge Kaj Jensen, at anlægsarbejdet er gået godt. Der er blandt andet sparet udgifter til bortkørsel af overskudsjord, ligesom eksisterende betonstensbelægning er knust på stedet og genbrugt til opbygning af stien.

Annonce
Tidligere på året blev Alhedestien omlagt gennem Karup by, og her kom der asfalt på. Arkivfoto: Jens Peder Østergaard

Venter på trafikforlig

Alhedestien har siden den blev etableret i 1990'erne på den gamle jernbane mellem Viborg og Herning på størstedelen af de omkring 45 kilometer været belagt med såkaldte SF-betonfliser. Disse sten er med tiden blevet slidte og kommet til at ligge skæve, så stien i årevis har været ganske ujævn at færdes på.

For flere år siden aftalte Viborg og Herning kommuner, at stien skulle renoveres. Det har Herning Kommune allerede forlængst taget fat på, mens Viborg har haltet efter. Men nu sker der altså noget.

Der er dog lang vej - og mange millioner kroner - til, at stien er helt fornyet gennem Viborg Kommune. I alt cirka 25 kilometer, hvoraf strækningen fra Hald Ege ind til Viborg Banegård dog er asfaltbelagt.

Indtil videre har Viborg Kommune ikke sat penge af til at opgradere resten af Alhedestien. Johannes Vesterby (V), formand for byrådets teknikudvalg, har til folkebladet sagt, at nye og forbedrede cykelstier - herunder Alhedestien - i kommunen afhænger af, om staten vil bidrage.

Lige nu afventer kommunen et nyt trafikforlig i Folketinget. I forhold til cykelstier er udvalgsformanden forholdsvis optimistisk. Transportminister Benny Engelbrecht (S) besøgte for nogle måneder siden Viborg, og var ifølge Johannes Vesterby ret begejstret for Den midtjyske Cykelstjerne, som Alhedestien er en del af.

Alhedestien blev for cirka 25 år siden anlagt med betonfliser som belægning det meste af vejen mellem Viborg og Herning. Fliserne er nu slidte og ujævne. Arkivfoto: Preben Madsen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Dyrebakken ikke klar til at åbne

Læserbrev

To politiske veje for Danmark

Annonce