Annonce
Erhverv

Ny bog guider: Sådan undgår du, at din klimatale bliver tom snak

- Når det kommer til taleskrivning, bliver man tit sendt tilbage til Sokrates og Aristoteles, hvor man drukner i græske begreber. Derfor er der brug for en bog som min, der på lettilgængelig måde formidler, hvordan man kan skrive en tale, selvom man ikke har en baggrund i kommunikation, mener Rune Kier. Pressefoto
Er du træt af tomme taler om grøn omstilling og CO2-mål? Så kan det være, at du skal kigge lidt i Rune Kiers nye bog "Klimataler", hvis formål er at klæde unge som gamle på til at tale klimakamp i et sprog, som modtagerne forstår.

Skanderborg: Hvordan taler man om klimaet uden at lyde frelst? Og hvad skal der til, for at få folk til at forstå alvoren i en klimakrise, så de handler? Netop de spørgsmål og flere til har den 42-årige antropolog og tidligere taleskriver Rune Kier længe beskæftiget sig med.

Først som taleskriver i 2013 for Martin Lidegaard i Ministeriet for Klima, Energi og Bygninger og senere for Kirsten Brosbøl i Miljøministeriet. Siden som kommunikationsansvarlig for Aquaglobe - Water Solution Center, hvor han fra 2016 til 2019 var med til at udbrede kendskabet til dansk vandteknologi, og efterfølgende som selvstændig, hvor han blandt andet har rådgivet Klimabevægelsen i Danmark om, hvordan man bedst bliver hørt.

Mange taler bliver hurtigt frelste og lyder som om, den der taler altid har vidst, hvad klimakrisen var. Men hvis du som publikum ikke genkende dig selv i det, så bliver det hurtigt svært at følge med

Rune Kier, forfatter til bogen Klimataler

Netop de erfaringer trækker han på i sin nye bog Klimataler med gode råd til, hvordan man bedst undgår dem.

Annonce

- Mange af de fejl, der går igen i klimakommunikationen, handler om, at folk falder i de samme faldgruber. Derfor er der, som jeg ser det, brug for en guide til folk, der skal tale om emnet, og som de kan slå op i uden først at skulle læse op på græsk retorik og filosofi, siger Rune Kier.

Den 192 sider lange bog, der udkom 10. oktober på Retorikforlaget, er derfor med vilje skrevet i et sprog, der gør det muligt for teenagere såvel som bedsteforældre at læse med. For klimahandling vedrører os alle, mener forfatteren.

Vis din frygt

- Målet med bogen er, at vi får en bedre dialog om klima og dermed får mere opbakning til klimahandling i tide, før de værste konsekvenser af krisen indtræder, siger Rune Kier, der har bygget sin bog op om ni konkrete råd til den gode klimatale.

- Det vigtigste råd er nok, at du skal stå ved det budskab, du har, og den måde, du ser verden på, siger han.

- Hvis du er bange for, hvad krisen medfører, skal du derfor ikke skjule, at du er bange. Og du skal ikke kalde det for andet end en krise, hvis det er det, du mener det er, siger forfatteren, der også advarer imod, at man i sin tale lyder alt for skråsikker.

- Mange taler bliver hurtigt frelste og lyder som om, at den, der taler, altid har vidst, hvad klimakrisen var. Men hvis du som publikum ikke genkender dig selv i det, så bliver det hurtigt svært at følge med, siger Rune Kier.

I bogen, som kan købes i de fleste online boghandlere, har forfatteren endnu flere råd, som foruden taler ifølge Rune Kier også kan bruges til et andet formål: den interne og eksterne kommunikation i landets virksomheder.

- Når virksomheder går all-in på den grønne omstilling, kan det være en skræmmende opgave. Her kan bogen være med til at udstikke en retning i forhold til at være mere formålsdrevet og værdibaseret på den grønne omstilling, så det hele ikke handler om KPI’er og andre måltal, siger han.

Annonce
Viborg For abonnenter

Længe ventet millionhandel går endelig igennem: - Det er en bygning, der er værd at vente på

Danmark

Fredagens coronatal: Færre smittede - flere indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Se alle billederne: Nu er det 'Jul i Viborg' igen

Viborg For abonnenter

Er du tilfreds med dit barns skole? Ny undersøgelse viser store forskelle på forældres tilfredshed med kommunens skoler

Rundt om Viborg

Efter to års corona-pause: Så skal den igen have fuld gas på populær musikfestival

Viborg For abonnenter

Der sprænges! - i biodiversitetens tjeneste

Heunicke havde håndskrevne noter fra nøglemøde med i Minkkommission

Erhverv For abonnenter

Lokalt byggeboom fortsætter bare: Mange nye byggegrunde på vej næste år - her kan du købe en grund

Erhverv

Lokalt pengeinstitut har - næsten - lavet det bedste resultat nogensinde: Nu skal aktionærerne mærke, at det går godt

Viborg

Krav om corona-pas til kommunalt ansatte fra på mandag: 'Det er en tillidsbaseret ordning', siger Ulrik Wilbek

Støtteparti indkalder statsminister til hasteforespørgsel: Sundhedsvæsen har brug for redningspakke

Viborg FF For abonnenter

Ny næstformand vil sætte skub i Viborg FF's udvikling - man kan tage viborgenseren ud af Viborg, men man kan ikke tage Viborg FF ud af viborgenseren

Rundt om Viborg For abonnenter

Landsbyens borgere arbejder på at genåbne købmandsbutikken: Salget af anparter er næsten i mål

Kultur

Viborgs succesfulde Englehave åbner igen: Her kan du skrive en hilsen til dem, du savner

Annonce