Annonce
Livsstil

Ny dille breder sig i Viborg: Folk strømmer til og over bakken

Folk valfarter til bakkerne tæt ved Bruunshåb Gl. Papfabrik, som er taget i brug af konceptvandringen Summit 41. Dette billede er fra oktober.
Summit 41 er en sammenslutning af ildsjæle, erhvervsliv og hverdagsmotionister, der dag efter dag "angriber" de samme bakker for at træne omkring et corona-venligt fællesskab. Erhvervslivet har netop nu lagt 50.000 kroner i gavekort i en puljen til motionisterne - til støtte for detailhandlen.

Viborg: I den græske mytologi måtte Sisyfos til evig tid rulle en sten op ad en bjergside blot for at se den rulle ned, så han måtte begynde forfra.

Hos Summit 41 er der ingen sten, men den samme bakke bliver besteget igen, igen og igen.

I det kuperede skovterræn omkring stien Ødalen tæt ved Bruunshåb Gl. Papfabrik er der fem ruter, som er mellem 190 og 245 meter lange - og ikke mindst byder de alle på 24,5 højdemeter.

Annonce

Og deraf kommer navnet: "Summit 41" - oversat til jævnt dansk: Bjergtop 41. For når du har gået en af de fem ruter 41 gange, så har du passeret 1000 højdemeter.

En anderledes tankegang omkring motion, hvor det altså ikke handler om, hvor langt - men mere hvor højt - man bevæger sig. Og så er det corona-venlig motion, hvor fællesskabet fortsat kan være i højsædet.

- Man er ude i den fri natur, og man kan vælge den rute, der passer bedst til en i forhold til stigningsprocent. Man kan gå og se til hinanden på de forskellige ruter, så det er socialt, samtidig med at der er afstand, fortæller en af folkene bag, Niels Ole Pedersen.

Har vokseværk

Idéen med at gå op ad bjerget 41 gange for at nå 1000 højdemeter blev skabt tilbage i august.

- Når man stadig godt kan lide at spise kanelsnegle, og det ikke længere fungerer så godt med løb og mountainbike, så man må jo finde på et alternativ, lyder det med et smil fra Niels Ole Pedersen, der sammen med blandt andre Leif Mikael Møller fik bakkerne og andet i system.

Niels Ole Pedersen er en af bagmændene bag Summit 41. Akrivfoto

Til at begynde med var det en lille lukket kreds, der gik turen op og ned. Siden kom erhvervslivet med, hvor man mødtes til turene i lidt større grupper. Man fik en træner ind i form af Tina Bollerslev. Og man arrangerede kaffe, kage, musik og forskellige tema-events.

Siden ramte corona-restriktionerne også Summit 41-gruppen, og arrangementerne blev aflyst og opløst.

Men der kom fortsat flere og flere ud til bakkerne.

- Vi har ramt noget i tiden. Så er spørgsmålet, om vores koncept så tilfældigvis passede lige ind i forhold til corona-restriktioner, eller om vi har været gode til at omstille os. Det går i hvert fald godt, siger Niels Ole Pedersen med henvisning til, at der er 500-600 personer, som aktivt bruger konceptet.

- Det er jo gratis at bruge, og man bliver ikke registreret. Men vi har en god fornemmelse af, hvem der går derude, for vi er der selv.

Kan der komme for mange derud i forhold til corona?

- Nej ikke rigtig. Folk holder afstand, der er masser af plads, og man er ude i den fri natur. Vi har lukket for arrangementer, så det handler mest af alt om, at folk selv skal komme.

Annonce

50.000 på højkant

For selvom der ikke er klokkeslæt for at gå i bakkerne og arrangerede ture, så kan man godt samles om en fælles sag alligevel.

Folkene bag Summit 41 har nemlig trukket i trådene i forhold til det lokale erhvervsliv, og der er samlet 50.000 kroner sammen til Viborgs hårdt trængte detailhandel, hvis fysiske butikker i disse dage er lukket ned.

- Jeg bor selv inde i gågaden, og hver gang, jeg kigger ud, ser det ud som om, klokken er otte om morgenen den 1. januar. Der er helt dødt. Det må være virkelig hårdt for butikkerne, siger Niels Ole Pedersen.

De 50.000 kroner til detailhandlen er fordelt ud på 100 gavekort af 500 kroner, som de folk, der vandrer i bjergene, kan vinde, hvis de gennemfører den udfordring, der er sat.

Fra den 17. januar og frem til 7. marts skal man tage 250 ture i bakkerne - i alt omkring 6100 højdemeter. Alle kan deltage, så det er bare med at komme i gang, hvis man vil støtte op med en omgang bjergbestigning og være med i lodtrækningen om de 100 gavekort.

- Man skal bare sende mig en sms på 21178670, når man har været ude at gå. Så tæller jeg sammen.

Og kan man stole på, at Preben og Berit har gået de ture, som de skriver, at de har gået?

- Ja, der stoler vi på folk, siger Niels Ole Pedersen, der videre fortæller, at man i fremtiden håber på at kunne brede bakkevandring endnu mere ud. Både lokalt og på nationalt plan.


Vi har ramt noget i tiden. Så er spørgsmålet, om vores koncept så tilfældigvis passede lige ind i forhold til corona-restriktioner, eller om vi har været gode til at omstille os. Det går i hvert fald godt.

Niels Ole Pedersen, en af initiativtagerne til Summit 41
Annonce
Viborg For abonnenter

Roede knap 2000 kilometer på russiske floder og i Det Kaspiske Hav i specialbygget båd: Thomas Frank vil bevise, at der er en anden fortælling om vikingerne, end den man kender

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112 For abonnenter

Antallet af indbrud falder og falder i de officielle tal - men hos lokalpolitiet synes man, at det går den modsatte vej

Viborg For abonnenter

Klubben, der ikke skulle lukke alligevel: - Jeg var klar til at kæmpe til det sidste

Viborg

SVIF lukkede serie 6 med maner: Gamle legender indtog banen i festligt farvel

Rundt om Viborg

En del af arven gik til en koncert med Johnny Reimar: Der var dansktop-fest på plejecentret

Danmark

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Livsstil For abonnenter

Karen fik et klarsyn: - Jeg var tre år, da jeg første gang opdagede, at jeg kunne noget anderledes

Livsstil

Skuespiller Lise Baastrup: - Kultur er blevet mit liv

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Sygeplejersker redder pensionspenge: Aktier i Viborg-virksomheden Genan solgt

Erhverv

Det bliver ikke sagt med blomster: Derfor flygter blomsterhandlerne fra Interflora

Erhverv

Skal der bygges mere: Omstridt lokalplan for Kærvænget sendes nu i offentlig høring

Viborg FF For abonnenter

18 år, superligaspiller og på ungdomslandsholdet - men Viborg FF-teenager har ambitioner om meget mere

Kultur

Anbefaling: Fem forrygende serier til sofa og regnvejr

Annonce