Annonce
Rundt om Viborg

Ny inspiration til kartoffel-oplevelser

Turismekonsulent Britta Leth, der arbejder med at udvikle projektet "Kartoflens univers" i Grønhøj har for nylig været i Brande for at besøge Kartoffelmelcentralen (KMC), hvor Anders Dyrberg, formand for Karup Kartoffelmelfabrik, er næstformand. Foto: Danske Kartofler

Folkene bag et kommende "Kartoflens univers" i Grønhøj har fået masser af nye ideer ved blandt andet at besøge et udviklings- og forskningcenter.

Annonce

Grønhøj: Forarbejdet til "Kartoflens univers", et kommende museum og oplevelsescenter ved Grønhøj Kro, skrider frem, og turismekonsulent Britta Leth, der arbejder med projektet, fortæller, at der allerede er kommet mange gode ideer og samarbejdsmuligheder på banen.

- Jo mere information og viden jeg får, jo flere nye ideer bobler frem, siger hun i en pressemeddelelse.

Til inspiration har hun besøgt Kartoffelmelcentralen (KMC) i Brande og her fået inspiration til flere ting, der vil kunne formidles og opleves i "Kartoflens Univers".

KMC er et salgs- og udviklingsselskab, der ejes i fællesskab af de andelsejede kartoffelmelfabrikker i Karup, Brande og Toftlund. Hos KMC arbejdes der således - som det også fremgik af en reportage i folkebladet sidste år - med at udvikle nye produkter, som kartoffelmel og kartoffelproteiner kan anvendes til eller indgå i.

Idylliske og historiske Grønhøj Kro bliver efter planen knyttet sammen med et kommende "Kartoflens univers". Arkivfoto: Morten Dueholm
Annonce

Ost og vingummi

Kroejer og initiativtager til "Kartoflens univers" Gregers Laigaard deltog også i besøget hos KMC, og lige som Britta Leth mener han, at det gav masser af inspiration til, hvad et kommende oplevelsescenter med kartoflen i centrum kan indeholde.

På KMC's laboratorium så gæsterne fra Grønhøj-projektet blandt andet, hvordan kartoffelstivelse kan blive til ostelignende produkter - eksempelvis smøre- og skæreost og pizzatopping. Også "vingummi" baseret på kartoffelmel blev de klogere på ved selvsyn.

Den slags kan muligvis også indgå i "Kartoflens univers". Det samme kan være tilfældet med KMC-arbejdet med at forædle og udvikle nye kartoffelsorter. Alt sammen noget, der ifølge Britta Leth understøtter ideen om i "Kartoflens Univers" at skabe et eksperimentarium, hvor børn og voksne gæster kan lave forsøg med kartoflen. Det kan for eksempel med at lave et kartoffelbatteri og få lys, fremstille eget kartoffelmel og lave forsøg med kartoffelslim, der med kartoffelmel kan fremstilles helt uden giftstoffer.

Annonce

Kartoffeltyskerne

For at komme videre med at skabe "universet" samarbejdes der også allerede med forskellige foreninger og organisationer knyttet til kartofler og kartoflens historie.

Konsulent Mogens Knudsen, der også er tilknyttet forprojektet, er således i gang med at få et overblik over historien om kartoflen og kartoffeltyskerne. Han arbejder her sammen med Axel Kramer, der er formand for foreningen "Kartoffeltyskerne på Alheden" med over 600 medlemmer. Det er meningen, at kartoffeltyskernes historie skal indgå i museumsdelen, da det jo var de inviterede tyske alhede-immigranter, der i 1700-tallet for alvor satte gang i kartoffelavlen i Danmark.

De to turismekonsulenter har også kontakter til blandt andre Dansk Kartoffelråd, der arbejder for, at få danskerne til igen at spise flere kartofler, og Danske Kartofler, der er en brancheforening for avlere og kartoffelvirksomheder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg For abonnenter

DF-gruppeformand vil have minister ind i sag om voldstrusler på Viborg Rådhus: - Det skal i min optik koste en udvisning

Viborg

Blindes Jul - en vigtig støtte

Annonce