Karup: Kartoffelmelfabrikken i Karup har fået en ny direktør. Martin Damgaard Ravnsbæk har afløst Vagn Nielsen, der har haft posten i 12 år.
Sidstnævnte, der fylder 65 i år, har valgt at lade sig pensionere for at have mere tid med familien og til at rejse sammen med sin kone.
Martin Ravnsbæk er 53 år og har altså fortsat mange år til pensionsalderen. Og han har som nytiltrådt - sammen med bestyrelsen - flere projekter i støbeskeen i en virksomhed, der ellers har investeret stort de seneste år. Blandt andet i nye siloer og en ny produktionsafdeling på Åhusevej cirka en halv kilometer fra den gamle fabrik på Engholmvej i Karup.
Hvilke projekter, det drejer sig om, vil Martin Ravnsbæk dog ikke afsløre lige nu. De vil blive kendte hen ad vejen. Givet er det dog, at Karup Kartoffelmelfabrik er involveret i planen om en stor solcellepark i Uhre syd for Kølvrå. Et projekt, der foruden at bidrage til den grønne omstilling, også vil kunne skaffe fabrikken billigere og mere miljørigtig energi til produktionen.
Alternativ til gas
I den nærmeste fremtid kan kartoffelmelfabrikken dog komme til at stå med udfordringer, som solenergien ikke umiddelbart kan løse. Karup Kartoffelmelfabrik bruger årligt omkring fem millioner kubikmeter naturgas, og da virksomheden er i kategorien "ikke-samfundskritisk", kan den risikere, at få lukket for gashanen, hvis Rusland stopper naturgasleverancerne til Vesteuropa.
Karup Kartoffelmelfabrik har en nødplan klar, hvis det skulle ske. Så vil olie igen blive energikilden, men produktionen vil i så fald blive reduceret i en periode.
Men det er selvfølgelig ikke et scenarie, man gerne ser udløst på Karup Kartoffelmelfabrik, hvor Martin Ravnsbæk, de øvrige medarbejdere og bestyrelsen langt hellere vil lægge kræfterne i udvikling af processer og produkter. Det sidste ikke mindst i samarbejde med KMC, Kartoffelmelcentralen i Branden, som Karup ejer sammen med to andre, andelsejede kartoffelmelfabrikker.
Martin Damgaard Ravnsbæk, ny direktør for Karup KartoffelmelfabrikDet at fremstille noget plantebaseret er jo så meget i tidens ånd
Erfaring med fødevarer
Selv om kartoffelmel, og hvad det kan bruges til, er noget nyt for Martin Ravnsbæk, har han mange års erfaring med procesindustri inden for beslægtede brancher. De seneste år som direktør for Farmfood i Løgstør og før da som produktionsdirektør i den internationale virksomhed Essentia Protein Solutions.
Martin Ravnsbæk er fra Holstebro, hvor han også bor nu - sammen med sin hustru og to af i alt fem sammenbragte børn. Han er han uddannet snedker - og derefter produktionsingeniør. De seneste cirka 20 år har han arbejdet inden for fødevareindustrien.
Han er meget glad for at være landet i "en utrolig innovativ virksomhed", der i forhold til produktet også sandsynligvis har en god fremtid for sig:
- Det at fremstille noget plantebaseret er jo så meget i tidens ånd.