Annonce
Rundt om Viborg

Ny maveplasker: Passagertal i lufthavn er styrtdykket

Økonomisk og passagermæssigt hænger der fortsat tunge skyer hen over Midtjyllands Lufthavn, som i første halvår af 2019 havde en sjettedel færre passagerer i gennem i forhold til samme periode sidste år. Arkivfoto: Morten Dueholm
Midtjyllands Lufthavn havde en passagernedgang på 16,5 procent i første halvår af 2019, men lufthavnschefen tror, at det bliver bedre til efteråret.

Karup: Antallet af passagerer i gennem Midtjyllands Lufthavn ser lige nu ud til at blive rekordlav. Men lufthavnschefen øjner et snarligt vendepunkt og tror på, at efteråret byder på fremgang sammenlignet med sidste år.

- Fra den 15. august har vi igen syv daglige afgange - det samme som sidste år - og nu tror jeg, at vi har fået lidt bedre styr på det, så afgange- og ankomster passer bedre med efterspørgslen, siger Frans Bjørn-Thygesen.

Han peger også på, at der langt om længe er udsigt til, at indenrigsluftfarten bliver optaget i Rejseplanen.dk, hvilket gerne skulle få flere til at opdage, at det kan være både hurtigere og billigere, end man tror at tage flyet til hovedstaden.

- På en måde tror jeg, at vi starter på en frisk, og vi er forsigtigt optimistiske, siger Frans Bjørn-Thygesen.

Annonce
På en måde tror jeg, at vi starter på en frisk, og vi er forsigtigt optimistiske

Frans Bjørn-Thygesen, lufthavnschef

Minus i alle måneder

Trods det er det dog tvivlsomt, om en eventuel passagerfremgang i andet halvår af 2019 kan medføre, at der kommer flere rejsende i gennem Midtjyllands Lufthavn end sidste år, hvor der også var nedgang i forhold til forrige.

For første halvår var ret så sløjt for den lille, midtjyske lufthavn, der har langt hovedparten af sin omsætning og indtjening fra ruten til København.

Ifølge Trafikstyrelsens passagerstatistik faldt antallet af passagerer i Midtjylland i årets første seks måneder med 16,5 procent i forhold til samme periode sidste år. Og ser man kun antallet af afrejsende passagerer - som er dem, der tages afgifter af - var faldet endnu større, nemlig 18,1 procent.

Procenterne dækker over, at der i første halvår af 2019 var 30.744 afrejsende (2018: 37.775) og 30.093 ankommende passagerer (2018: 35.302).

Der har været et betragteligt fald i antallet af passagerer i alle seks måneder, hvilket altså i al væsentlighed skyldes, at færre har taget flyveren med Danish Air Transport (DAT) til eller fra København.

For i hvert fald juni har det dog også spillet ind, at Midtjyllands Lufthavn modsat de de foregående somre i år ikke har haft charterafgange til sydens sol og varme. Det vil sige: charterturene til Bornholm er dog fastholdt.

Usikker økonomi

Selv om lufthavnschefen gerne vil have flere charterturister, ser han dog Midtjyllands Lufthavn som først og fremmest en rutelufthavn - med ruten til København som det primære og som vigtig for det midt- og vestjyske erhvervsliv i de ni kommuner, der til sammen ejer lufthavnen ved Karup.

I den forbindelse oplever han fortsat ejer-opbakning - i særdeleshed bestyrelsen, der fortrinsvis består af borgmestre og andre byrådsmedlemmer.

Opbakningen har i flere år også været kontant og nødvendig for at dække et millionunderskud. I år ender sikkert på samme vis, men kommunerne har også her givet tilsagn om tilskud.

Til gengæld er økonomien for 2020 og frem endnu ikke på plads. Frans Bjørn-Thygesen regner med, at fortsat kommunale tilskud til lufthavnen snart bliver et tema i såvel lufthavnsbestyrelsen som de enkelte byråd.

Midtjyllands Lufthavn ejes af Viborg, Herning, Holstebro, Skive, Silkeborg, Ikast-Brande, Ringkøbing-Skjern, Struer og Lemvig kommuner.

Lufthavnschef Frans Bjørn-Thygesen tror, at bunden er nået, og at efteråret 2019 byder på passagerfremgang i forhold til sidste år. Arkivfoto: Morten Pedersen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Pedel opdagede kraftig røg i låst rum på skole

Viborg

Kühnau efter bekymringsbrev: Problemer på børneafdelingen er ikke en sag for regionsrådet

Fodbold For abonnenter

DR's Liniger og Muminovic følger kvindelandsholdet i Viborg: - En følelse af at vende hjem

Viborg For abonnenter

Henriks hjem skal måske jævnes med jorden: Jeg synes, at samfundet spilder en masse ressourcer på at rive noget ned, som fungerer

Annonce