Annonce
Viborg

Ny messe vejleder Viborgs unge ind i fremtiden

Dagens spritnye messekoncept, Karrieretanken, tiltrak på katedralskolen op mod 1600 unge fra både Viborg, Bjerringbro og Skive. Foto: Morten Dueholm.

Tidligere har gymnasieelever fra Viborg-området skullet en tur til Herning for at komme på uddannelsesmesse. Det skulle de ikke i år, da katedralskolen havde besøg af et helt nyt messekoncept, som for første gang var i Jylland.

Annonce

Viborg: Det summer af liv i hallen på Viborg Katedralskole tirsdag formiddag. Flere hundrede elever er til uddannelsesmesse på skolen, og i løbet af dagen vil op mod 1600 unge fra hele byen og oplandet kigge forbi de mange stande.

Bag arrangementet står Karrieretanken, et helt nyt messekoncept, som laver messe på de unges præmisser. Karrieretanken opstod sidste år som et pilotprojekt, og den har siden testet konceptet på ni forskellige gymnasier i hovedstadsområdet, og nu var turen kommet til Viborg.

- Her taler de unge med nogen, som netop nu er i gang med en uddannelse. Derfor kan de få sat ord på sværhedsgrad, studiemiljø og undervisningsform. Det, synes vi, har rigtig stor betydning, for selvom de unge er digitalt indfødte, kommer de her bag om de flotte marketingsfilm og får mere nærhed og viden om, hvilke uddannelser de har med at gøre, siger Kia Øland, videnschef i Manova, som står bag Karrieretanken.

Hallen er propfyldt, både af unge mennesker og af stande fra uddannelsesinstitutioner over hele landet. Repræsentanter og studerende fra universiteter, erhvervsakademier og professionshøjskoler går rundt mellem uniformerede politibetjente og mænd fra Mærsk i lyseblå kedeldragter. De er alle taget til Viborg for at vejlede de unge ind i fremtiden.

- Selvom de unge er digitalt indfødte, kommer de her bag om de flotte marketingsfilm og får mere nærhed og viden om, hvilke uddannelser de har med at gøre.

Kia Øland, videnschef, Manova.
- Vores primære fokus er at informere de unge mennesker om valg af videregående uddannelse og karriere. Man kan godt sige, at vi giver en mere moderne form for uddannelsesmesse end andre, siger Kia Øland (t.h.), som her ses sammen med borgmester Torsten Nielsen.
Annonce

Messe på de unges præmisser

Tidligere har gymnasieelever fra Viborg-området måttet tage turen til Herning for at deltage i en stor, lignende messe, som tog hele dagen. Da firmaet bag denne lukkede, måtte gymnasierne tænke anderledes, og det banede vejen for, at Karrieretanken, som holder til i København, tirsdag kunne holde sin første messe i Jylland.

Messen her er anderledes, fordi den fatter sig i korthed, da den ikke som tidligere varer en hel skoledag. De unge kan de første 45 minutter gå rundt i "dialogområdet", og det er her, de kan møde studerende fra uddannelser i hele landet. Dernæst skal de deltage i to karriereoplæg af hver 20 minutters varighed. Og så er det ellers tilbage på skolebænken.

- Vi er ikke til store messehaller, hvor eleverne skal bruge en hel dag. Vi skal bruge så lidt af deres tid som muligt, fordi de skal tilbage til undervisningen. Ikke fordi det ikke er vigtigt, men vi skal også respektere, at de har undervisning, som ikke skal aflyses, siger Kia Øland, som er særdeles positivt overrasket over Viborgs unge.

I løbet af dagen er der kommet elever fra alle gymnasiale uddannelser i Viborg og Bjerringbro, og VUC Skive-Viborg og Skive Handelsskole har også været forbi.

Camilla Graham (i midten) og Sidsel Steen Bak (t.h.) fra 2.z på Viborg Katedralskole har aldrig før været på uddannelsesmesse, men de er allerede tidligt på dagen imponerede.
Annonce

En hjælpende hånd

Lydniveauet er højt, mens de unge går rundt i dialogområdet. Nogle få står i midtergangene og overvejer, hvilke fremtidsmuligheder de vil høre om.

- Jo, den tager vi altså, siger en lyshåret fyr til sin kammerat, inden han smilende hiver ham med over til standen, hvor der på store plakater står "Københavns Universitet".

Allerede i løbet af formiddagens første minutter har arrangementet været en succes, hvis man skal tro de to 2.g'ere, folkebladet møder i menneskemylderet i midten af hallen. Da vi møder Sidsel Steen Bak og Camilla Graham fra 2.z, har de lige besøgt dagens første stand, Københavns IT-Universitet, en uddannelse, de fra dagens begyndelse ikke vidste eksisterede.

- Jeg havde ikke lige tænkt, jeg skulle høre om IT-Universitetet, men folkene derfra gjorde det meget attraktivt og informativt, og vi fik et godt indblik i, hvordan den uddannelse fungerer, siger 17-årige Sidsel Steen Bak, som regner med i fremtiden at skulle læse molekylær biologi.

Selvom Sidsel har en klar idé om, hvad hun vil studere, giver dagens messe alligevel en hjælpende hånd til fremtidens store valg.

- Jeg ved ikke, om jeg skal studere i Aarhus eller i København, derfor vil jeg høre om universiteterne i begge de byer, så jeg kan finde ud af, hvordan det fungerer. Jeg vil nok helst til København, men det synes mine forældre er lidt langt væk, siger hun og smiler.

Ingen af pigerne har været på uddannelsesmesse før, men de tror begge, at Karrieretanken vil hjælpe dem til at indskærpe antallet af fremtidens studiemuligheder.

- Det er meget fedt at prøve noget forskelligt og at se de ting, jeg måske ikke havde tænkt over, kunne være noget for mig. Det er rart at kunne snuse til mange forskellige muligheder, for at se, om der er noget, der interesserer mig, siger 18-årige Camilla Graham, som endnu ikke ved, hvad hun vil læse i fremtiden.

Messen varede fra klokken 9.30 til klokken 15.00.

- Brug hjernen, når I vælger med hjertet, sagde borgmester Torsten Nielsen (K), da han åbnede uddannelsesballet tirsdag formiddag. Derefter spredtes gymnasieeleverne for alle vinde ud til de mange stande.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

På kanten af kaninhullet

Annonce