Annonce
Bjerringbro

Ny podcast fortæller kulturhistorie fra Tange Sø

Historien om Tangeværket kan høres i en helt ny podcast. Arkivfoto: Morten Duehom
Nyt formidlings-initiativ fra museerne omkring Gudenåen med støtte fra Region Midts kulturpulje.
Annonce

Tange: Podcasts er ikke kun underholdning. Det forholdsvis nye medie er også god til formidling, og Tangeværket er nu også kommet med på podcast-bølgen.

Som en del af partnerskabet mellem de otte statsanerkendte museer med ansvar for formidling af Gudenåen, turistorganisationerne omkring Gudenåen samt de syv Gudenåkommuner i GudenåSamarbejdet udsendes flere podcasts om Gudenåen og livet omkring åen gennem tiden, og i den forbindelse er der netop udkommet en podcast om Tangeværket. Region Midt har bevilget 245.000 kroner af Kulturpuljen 2018 til produktion af podcasts-serien.

I podcastserien "Åsteder - fortællinger fra Gudenåen" fortæller Jytte Thorndahl fra Energimuseet hele den farverige historie om, hvordan Danmarks største kunstige sø blev til. Det er en historie om kloge og kvikke ingeniører, men også en fortælling om de mennesker, der måtte flytte fra hus og hjem, fordi deres huse skulle oversvømmes, og om de 500 mand der arbejdede med skovle og trillebøre for at skabe søen og værket.

Baggrunden for at bygge Tangeværket var manglen på kul. Da 1. Verdenskrig brød ud i 1914, og tyskerne senere erklærede u-bådskrig, steg priserne på kul. I 1917 var priserne på kul steget til det 10-dobbelte, og derfor hev man et tidligere dansk projekt op fra skrivebordsskuffen. Projektet gik ud på at inddæmme Gudenåens vand og bruge det til el-produktion.

Annonce

13 km lang sø

- I november 1920 er dæmningen og kanalen frem til kraftværket bygget færdig, alle huse og gårde er fjernet, og man lader Gudenåen gå over sine bredder. I løbet af tre uger fik man en 13 km lang sø på i alt 625 hektar. Lokalbefolkningen fik en sø i julegave og kunne nu få elektrisk lys i julen 1920, forklarer Jytte Thorndahl i en pressemeddelelse om den nye podcast.

Podcastserien ”Åsteder – fortællinger fra Gudenåen” er blevet til i et samarbejde mellem blandt andet otte jyske museer og Gudenåsamarbejdet. Til projektet hører også et uddannelsesforløb, hvor partnerne lærer at bruge podcast som formidling.

- På Energimuseet er vi glade for at kunne deltage i samarbejdet og fortælle nogle af de spændende og mere moderne historier, som Gudenåen også rummer. Vi kan se flere perspektiver i at bruge podcast og lydfortællinger som medie i fremtiden. På den måde er det et led i vores arbejde med at formidle på flere platforme, siger Jytte Thorndahl.

Hver måned udkommer et nyt afsnit i podcastserien. I næste afsnit fortæller samlingsinspektør fra Museum Østjylland Frede Jensen om sprængningen af jernbanebroerne ved Gudenåen og Langå.

Se mere på www.oplevgudena.dk/podcast

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce