Annonce
Rundt om Viborg

Ny rød tråd på vej for børnene i Skals

Skals Skole set fra oven. Den grønne græsplæne til højre for hovedbygningen kommer til at rumme udearealer for nye fælles fagområder. Foto: Morten Pedersen
Der skal renoveres og bygges nyt for at skabe en ny samlet Skals Skole og Børnehus for over 85 millioner kroner over de kommende år, og det ser man frem til i Skals.
Annonce

Skals: Der skal skabes en ny rød tråd for børnenes dagligdag fra vuggestue og dagplejer og børnehave videre til skolen i Skals over de kommende år.

Børne- og ungdomsudvalget i Viborg Kommune har i den forløbne uge godkendt et såkaldt dispositionsforslag til en stor renovering og ombygning af Skals Skole og Skals Børnehus, hvor bygninger vil blive revet ned, og nye vil rejse sig. Der er afsat lige godt 85 millioner kroner i år og de kommende tre år til projektet, og i Skals ser man frem til, at både skole og børnehuset samles.

Sådan skal elementerne i den nye skole og daginstitution fordeles, når byggeriet står færdigt i 2023. Illustration fra forslaget: Gpp Arkitekerne, Nerd Architects, Orbicon og Møller & Grønborg.

- Det allervigtigste i alt det her er overgangen for børnene fra vuggestue og dagplejere til børnehaven og videre til skolen. De kommer til at færdes i samme rammer hele vejen op igennem barndommen, og det gør jo overgangene meget mere overskuelige. Og så er der fordele ved stordrift i form af madordningen for skole og daginstitution og også i faggrupperne. Kun fantasien sætter grænser, og der er jo nye muligheder, vi slet ikke har tænkt over endnu, siger Bent Kjær, der er næstformand i skolebestyrelsen, da avisen besøger skolen tidligere på ugen.

- At vi samler byens pædagogiske personale og de pædagogiske tilbud samme sted - bortset fra efterskolen naturligvis -bliver en stor force, konstaterer skoleleder Malene Holst Andersen.

Annonce

Plads til de små

Udover at skolen får den helt store tur, vil man altså samle tilbuddene til børnehavebørn og vuggestuebørn og dagplejere samme sted - en nybygget udgave af børnehuset. Grunden, hvor Børnehaven Kærhuset ligger, er for længst solgt til Skals Efterskole, og børnene derfra skal sammen med dem fra den eksisterende institution ved skolen samles. Derfor bygges en helt ny institution i sammenhæng med skolen med plads til 70 børnehavebørn og 23 vuggestuebørn, lige som altså dagplejerne får administration og legestue i Børnehuset.

Her kommer skolens nye fælles hjerterum til at være. Fra venstre er det skoleleder Malene Holst Andersen, Birgitte Rind, Line Julius og Bent Kjær. Foto: Morten Pedersen

Og det glæder Line Julius fra bestyrelsen for Dagtilbud i område nord og Birgitte Rind, fra vuggestuen i den eksisterende institution Børnehuset, der også i dag ligger ved skolen.

- Den eksisterende institution er jo ikke bygget til hverken madordning eller vuggestueafdeling og der er ikke plads nok, konstaterer Birgitte Rind.

- Så der bliver mange nye muligheder, meget mere plads, og så vi får den vigtige direkte sammenhæng med skolen for børnene i institutionen, siger Line Julius.

Annonce

En rød tråd

Forslaget til den nye skole og det nye børnehus er lavet af GPP Arkitekter, Nerd Architects, det rådgivende ingeniørfirma Orbicon og havearkitekterne Møller & Grønborg.

Det tager udgangspunkt i en vision med kerneværdier som sundhed og fokus på mad, bevægelse, udeliv med fire udeområder og bæredygtighed.

Plænen der bliver lavet om til uderarealer. Foto: Morten Pedersen

Fire fagområder kaldet Håndens hus, Naturens hus, Inspirationens hus og Fællesskabets hus placeres rundt om den eksisterende græsplæne med de nuværende faglokaler placeret rundt om.

Håndens hus skal rumme undervisning i billedkunst, håndværk og design, Naturens hus handler om bæredygtighed, natur og teknik, Inspirationens hus er, hvor man søger viden - her kommer blandt andet biblioteket - og Fællesskabets hus er der, hvor eleverne kan samles, og der kan åbnes ind til musikrummet, så der kan holdes koncerter, teater med mere.

Det er også her, det nye produktionskøkken skal placeres - et køkken, der efter planen skal levere maden til både Børnehuset og eleverne på skolen.

Alle de fire områder får et tilhørende udeareal - de såkaldte didaktiske udearealer - eksempelvis får produktionskøkkenet også et udekøkken.

Inspirationens hus og Fællesskabets hus bliver også betegnet som skolens hjerterum.

Annonce

Skole uden sko

Udskolingen får hjemme i den eksisterende ikoniske hovedbygning, mellemtrinnet i en ny bygning ved hovedbygningen, og indskolingen bliver i  den ene pavillon, der renoveres og bygges om, og her bliver der direkte sammenhæng med det nye børnehus.

Her ved den nuværende indskoling kommer den nye daginstitution til at være. Her bliver også hovedindgang og fælles administration for både skole og daginstitution. Foto: Morten Pedersen

Man går væk fra faste klasselokaler. Alle klasseværelser bliver til faglokaler - det gælder også fag som dansk og matematik. Og så bliver skolen i øvrigt sko-fri.

- Det giver en mere stille skole, og også i forhold til rengøring og slid er det en fordel, at man ikke har sko på. Og så giver det en mere blød og hjemlig stemning, at man færdes uden sko på skolen, siger Malene Holst Andersen.

Det nye Børnehus og den nye hovedindgang med fælles administration, som det tager sig ud i forslaget. Illustrationt: Gpp Arkitekerne, Nerd Architects, Orbicon og Møller & Grønborg.

Også hos børne- og ungdomsudvalget ser man positivt på projektet.

- Det er et rigtigt fint projekt, og vi håber, at den sammenhæng, der er lagt op til, bliver noget,  der kommer både børn og voksne i Skals til gode i de kommende mange år. Det er stadig uafklaret, hvad der skal ske med det nærliggende ældrecenter, men projektet for skolen og børnehuset er allerede udskudt, og nu går vi altså i gang, siger Per Møller Jensen (S), der er formand for børne- og ungdomsudvalget.

Annonce

Klar i 2023

Håbet er, at spaden kan komme i jorden en gang næste år, da projekteringen skal være overstået i foråret 2021, og udbud og licitation skal være på plads til april næste år.

Der er dog meningen, at Skals Børnehus står klar til brug i juli 2022. Her overtager efterskolen nemlig Kærhuset- en overtagelse, som altså tidligere er udskudt, indtil planen for daginstitution og skolen kom på plads.

Skolen, der bygges til omkring 400 elever fordelt fra 0. til 9. klassetrin, får også fælles administration med Børnehuset. Den skal efter planen være klar i vinteren 2023.

Eleverne skal ikke genhuses andre steder, mens byggeriet står på, men man rykker rundt, efterhånden som byggeriet skrider frem, oplyser Per Møller Jensen.


Det allervigtigste i alt det her er overgangen for børnene fra vuggestue og dagplejere til børnehaven og videre til skolen. De kommer til at færdes i samme rammer hele vejen op igennem barndommen, og det gør jo overgangene meget mere overskuelige.

Bent Kjær, næstformand for skolebestyrelsen på Skals Skole.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Politiet lukker stort landsmøde for spejdere - 300 deltagere må tage hjem før tid

Annonce