Annonce
Erhverv

Ny rørlaserskærer skal tegne fremtiden for Stærmose Industry

Stærmose Industrys nye hal er allerede taget lidt i brug, men ventes helt færdig til marts. Med den nye hal er virksomhedens areal oppe på knap 10.000 kvadratmeter. Foto: Morten Pape
Selvom konkurrencen på markedet er stor, er direktørens tro på Stærmose Industrys potentiale som kundernes foretrukne underleverandør større. Netop derfor har han for nylig investeret i en stor rørlasermaskine, der skal være med til tegne fremtiden for virksomheden.
Annonce

ODDER: Cellofanindbundne gavekurve og gaveæsker med vin står side om side på John Stærmoses kontor. De fylder godt op på gulvet i det lille glasbur, som i forvejen er godt fyldt op med computerskærme og andet it-udstyr, der inden længe rykker ind i den nyopførte hal, som Stærmose Industry sammen med en ny rørlaserskærer har investeret knap 10 millioner kroner i.

Gaverne har han modtaget i anledning af Stærmose Industrys 40-års jubilæum. En alder, som den 38-årige direktør også selv nærmer sig med hastige skridt, hvilket måske netop er grunden til, at Stærmose Industry fortsat gør sig gældende på markedet.

For mens John Stærmoses far, Jesper Stærmose, frem til sin død i 2017 lagde en stor indsats i at bygge en forretning op med omdrejningspunkt i produktion og salg af beskyttende isoleringskabinetter til pladevarmevekslere, tog firmaet med John Stærmoses indtræden i virksomheden for knap 10 år siden en drejning ind på et nyt forretningsområde som underleverandør til maskinproducenter, metalindustrien og byggebranchen.

Rørene her er på vej til Canada for en dansk kunde. Foto: Morten Pape
Annonce

Et skridt foran

- Da jeg startede afdelingen for 10 år siden, var der kun mig, husker John Stærmose, der i dag har 70 mand på lønningslisten, der for langt de flestes vedkommende arbejder med netop de arbejdsområder, som John Stærmose fik ind i firmaet i form af laserskæring af jern- og metalplader og rør samt bukning og svejsning.

Allerede dengang fandtes der flere konkurrenter på området. Men John Stærmose så alligevel et potentiale i at bevæge sig ind på markedet for laserskæring, og han overtalte derfor sin far til at investere i en ny maskine.

- Vi fik maskinen leveret, netop som finanskrisen rullede ind over Danmark. Men det viste sig faktisk at være et fint tidspunkt. Vi kunne differentiere os på markedet, og det kunne vi også, selvom der var krise, fortæller John Stærmose, der forinden havde valgt at opsøge flere lokale virksomheder for at høre dem om, hvordan Stærmose Industry kunne gøre det bedre end deres nuværende underleverandører for at vinde ordrerne på markedet fremadrettet.

Annonce

Mange timer sparet

- De var trætte af lange leveringstider, så jeg tænkte, at hvis vi nu investerede i en maskine, så ville vi typisk få kortere leveringstider, siger John Stærmose og fortsætter:

- Og de var også trætte af gebyrer, men dem fandt vi ud af, at vi kunne regne ind i stykpriserne. Så det har vi gjort lige siden.

I de senere år er endnu flere konkurrenter kommet til. Men det afholder ikke John Stærmose fra fortsat at se et stort potentiale inden for laserskæring.

Tværtimod har han med anskaffelsen af en ny stor rørlaserskærer sat streg under, at netop laserskæring er fremtiden for Stærmose Industry.

- Det er et marked, der er ved at blomstre op, fordi der er så mange fordele i at laserskære i rør. For eksempel kan du spare ret meget tid på at smede og svejse, da der er mange mandetimer sparet ved at tænke rør ind i sin konstruktion frem for pladedele, siger John Stærmose.

Den første laserskærer anskaffede Stærmose Industry for over 10 år siden. I dag har virksomheden tre af slagsen og tog i oktober også en ny rørlaserskærer i brug. - Maskinerne kører evig og altid, siger John Stærmose. Foto: Morten Pape
Annonce

Godt fat i markedet

Ser man Stærmose Industrys årsregnskab efter i sømmene, kan man da også se, at John Stærmoses sats på laserskæring indtil videre har gavnet firmaet.

De seneste 10 år har virksomheden således øget sin bruttofortjeneste fra lidt over fem millioner kroner ved virksomhedens årsregnskab i 2009 til lige godt 26 millioner kroner ved virksomhedens seneste årsregnskab i 2018.

Udviklingen skyldes i særdeleshed, at virksomheden har fået så mange opgaver inden for netop laserskæring, bukning og svejsning af metal, at opgaverne i dag tegner sig for omkring 75 procent af virksomhedens omsætning.

Men selvom isoleringskabinetter til pladevarmevekslere i dag fylder mindre i opgaveporteføljen, er det ikke et ben af forretningen, som John Stærmose er på vej til at skære fra. Heller ikke selvom det kan være svært at finde nye kunder til området.

- Vi leverer allerede ind til alle dem i den vestlige verden, som producerer pladevarmevekslere. Nogle af dem producerer nogle af isoleringskabinetterne selv, så dem handler vi lidt mindre med. Men vi har fat i dem alle sammen, understreger John Stærmose.

Da John Stærmose startede i firmaet, havde virksomheden 12-14 mand ansat. I dag har den 38-årige direktør omkring 70 mand på lønningslisten. Foto: Morten Pape
Annonce

I samme ånd

At Stærmose Industry har så godt fat i kunderne på området, kan John Stærmose i stor grad takke sin far Jesper Stærmose for.

- Virksomheden startede egentligt i mine forældres hønsehus for 40 år siden, hvor hønsene røg ud, og så snedkererede min far kabinetter derinde, fortæller John Stærmose med et grin.

Dengang monterede Jesper Stærmose primært isoleringskabinetter til ventiler på sygehuse, og i den forbindelse blev han ofte spurgt, om han også kunne isolere pladevarmevekslerne. Han tog derfor på den baggrund kontakt til en producent af pladevarmevekslere, som han indgik et samarbejde med. Og sidenhen gav forretningsforbindelsen ham på en fjernvarmemesse kontakt til en lang række af sine konkurrenter på markedet, som hurtigt blev kunder hos Jesper Stærmose, og som Stærmose Industry stadig har den dag i dag.

John Stærmose nåede at arbejde sammen med sin far i en årrække, men fornøjelsen blev ikke så lang som ventet, da Jesper Stærmose i en alder af 60 år mistede livet til kræft.

Han nåede dog at se firmaet vokse sig større med John Stærmose ved roret, og sønnen er da også overbevist om, at virksomheden fortsat drives videre i samme ånd.

- Det er jeg sikker på, slår han hurtigt fast.

99 procent af virksomhedens isoleringskabinetter til varmepladevekslere ryger til udlandet, hvor særligt Sverige og Tyskland er blandt de største markeder. Isoleringsmaterialet består i øvrigt af mineraluld og polyurethanskum. Foto: Morten Pape
Annonce

Herre i eget hus

Oprindeligt var det ikke John Stærmoses plan at gå i sin fars fodspor. Men en finanskrise, der ramte landet, netop som John Stærmose kunne kalde sig selv for bygningskonstruktør, endte med at spænde ben for, at John Stærmose kunne finde et job inden for byggebranchen, som ellers var hans plan.

- Så jeg spurgte min far, om han kunne finde mig en plads her, og det kunne han godt, fortæller John Stærmose.

I dag er den 38-årige direktør dog mere end tilfreds med sporskiftet, der har ført til, at han i dag står med ansvaret for faderens virksomhed.

- Jeg synes, det er dejligt at være herre i eget hus. Det havde jeg egentligt tænkt fra starten af, at jeg gerne ville. Så jeg synes, det er tilfredsstillende, understreger han.

- Kan man tegne det, så kan man også skære det. Og det passer fuldstændigt sammen. Det er det, der er så imponerende, siger John Stærmose begejstret om de stykker, som rørlasermaskinen her har skåret ud fra 3D-tegninger. Foto: Morten Pape
Den fuldautomatiserede rørlasermaskine kan skære i rør med en længde på op til 12 meter. Maskinen er leveret fra Italien og er så stor, at den blev bragt til virksomheden i Odder med syv lastbiler. Det kræver i øvrigt et to ugers kursus, før man kan betjene den. Foto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Politiet lukker stort landsmøde for spejdere - 300 deltagere må tage hjem før tid

Annonce