x
Annonce
Rundt om Viborg

Ny vandrerute mellem Stoholm og Skelhøje er en realitet

Kalk Kaminoen bliver 30 km lang, men kan tilbagelægges i etaper. Ruten går ad såvel nye som mere etablerede strækninger. Pressefoto
Arbejdet med at skabe en 30 kilometer lang Kalk Kamino mellem Stoholm og Skelhøje er i mål. Rute og finansiering er på plads, og lodsejere har sagt ja, og det forventes, at vandrefolket kan plante traveskoene i det nye spor sidst på sommeren.

Fjends: Går det, som foreningen "Kalk Kaminoens Venner" satser på, kan traveglade borgere allerede sidst på sommeren begive sig ud på en 30 kilometer lang naturskøn vandrerute mellem Stoholm og Skelhøje.

Foreningen har det seneste års tid stået i spidsen for arbejdet med at fastlægge helt præcist, hvor vandreruten skal gå, og berørte lodsejere på strækningen har givet deres tilladelse til, at vandrefolket må passere forbi. Sidst, men ikke mindst, er finansieringen af projektet også faldet på plads, fortæller foreningen i en pressemeddelelse.

Projektet ”Spor i Landskabet”, støttet af Nordea Fonden, har nemlig sammen med Viborg Kommune sagt ja til at betale for selve etableringsudgifterne. Det sker, mod at "Kalk Kaminoens Venner" selv sørger for det praktiske arbejde med at sætte pæle og infotavler ned på ruten.

"Vi har heldigvis tilsagn fra frivillige, som har sagt ja til at stå for det praktiske på hver sin lokale del af ruten. Så nu glæder vi os bare til at komme i gang. Det er en fantastisk fin tur", fortæller foreningens formand Bent Poulsen, som for øvrigt selv har tilbagelagt hele strækningen til fods.

Annonce
Tre af bestyrelsesmedlemmerne i Kalk Kaminoens Venner i Dybdal skov ved Daugbjerg Kalkgruber. Fra venstre er der Anita Hildsgaard, formand Bent Poulsen og Mona Østergaard. Arkivfoto: Morten Dueholm

Trampestier og spor

Kalk Kaminoen vil veksle mellem egentlige stiforløb til, på sine steder, at føre den vandrende ad smalle trampestier og spor, hvilket også falder fint i tråd med konceptet for at være godkendt som et "Spor i landskabet".

Størstedelen af ruten, cirka 24 km, tilbagelægges i smuk natur ad mark- og grusveje samt trampestier.

Undervejs passerer vandrefolket blandt andet forbi kalkgruberne i Mønsted og Daugbjerg og videre gennem den smukke og særegne Søgård Mose til Kongenshus Mindepark. Herfra over heden til Grønhøj Kro og Museer og frem til Skelhøje Købmandsgård. Hele turen kan naturligvis tilbagelægges omvendt, om man vil.

Ideen til Kalk Kaminoen udspringer af et samarbejde mellem lokalsamfundene i Stoholm, Mønsted, Daugbjerg, Grønhøj og Skelhøje samt attraktioner langs ruten. Det er tanken, at vandreruten skal synliggøre områdets DNA med dets kalkminer, flagermus, tørvegravning, opdyrkning af heden og kartoffelkulturen.

På grund af de skærpede corona-restriktioner er foreningens planlagte generalforsamling tirsdag den 24. marts aflyst og vil blive afholdt på et senere tidspunkt.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce