Annonce
Viborg

Nybegynder på skovcykel med en tårnhøj puls: En rutsjebanetur gennem mudder og fuglesang

I de stejle kurver gælder det tilsyneladende om at komme højt op, så man kan holde farten på nedturen. Det påstår journalistens MTB-rutinerede far i hvert fald. Foto: Morten Pedersen
Som led i serien "Folkebladet tester" har vi sendt en journalist ud i sadlen i Undallslund. Han kører med sin langt mere rutinerede far, og efter den cirka otte kilometer lange tur på det blå spor måtte han se sig slået af rutinen.

Viborg: Jeg er våd i ansigtet. Men det er ikke til at mærke, hvor meget af fugten, der er sved, og hvor meget af det, der kommer af den voldsomme regnbyge, der pludselig skærer ned mellem trætoppene.

Pulsen banker garanteret oppe omkring de 200, mens træerne suser forbi, og mudderet flyver op og sætter sig på lægmusklerne og op ad ryggen.

En rod, en sten, et hul, en mudderpøl, et sving, et sving mere, et træ. Lige forbi mit brede styr. Tungen lige i munden.

Jeg drøner gennem Undallslund med det, der føles som 120 kilometer i timen. I virkeligheden kører jeg sikkert ikke hurtigere, end jeg kunne have løbet - men jeg føler mig som en formel 1-kører på en snørklet racerbane. I skoven. Blandt fugle, bregner og nåletræer.

Foran mig kører min far.

Han har siden slutningen af 80'erne jævnligt kørt på mountainbike, og stort set lige så længe, jeg kan huske, har han forsøgt at få mig med ud i skoven på de to brede terrændæk. Men nu kom anledningen.

Stilhed og smil før den hæsblæsende tur gennem den blå rutes otte smukke kilometer. Foto: Morten Pedersen
Annonce

Et fartkick

På grund af min fars store kærlighed til mountainbikesporten har jeg gennem det meste af min opvækst været vant til, at han tog på skovture alene og med sine cykelkammerater.

Skovcykling har dog aldrig for alvor sagt mig det store. Men har jeg overhovedet givet det en chance?

- Det er som én lang rutsjebanetur, siger min 56-årige far om det cirka otte kilometer lange spor i Undallslund nordvest for byen.

Og han har fuldstændig ret.

- Det vanvittigt sjovt. Der er fart, spænding, adrenalin. Man får et fartkick af det, samtidig med at man får god motion og varieret træning, siger min far.

- Det er sjovt hele vejen igennem, og der sker noget hele tiden.

Igen giver jeg ham ret.

Jeg har tidligere prøvet nogle få ture med ham på andre ruter, men dette blå spor i smukke Undallslund er noget særligt.

Det føles underligt nok som om, vi kører mere nedad, en vi kører opad, og det kilder i maven og i tryghedsfornemmelsen, når jeg kører slalom mellem træerne og gennem de skarpe sving.

Annonce

Krig om skoven

Det er nok ikke gået nogen læsers næse forbi, at jeg ikke er vant til at spænde klikskoene i pedalerne. Jeg plejer at få sved på panden ved hver anden dag i stedet at snøre løbeskoene og rende ud på asfalten - og også gerne engang imellem på skovstier.

Og her har det været svært ikke at have bemærket, at der pågår en decideret krig om retten til skovområderne.

Hver gang et nyt mountainbike-spor indvies, mener nogle hundeluftere og øvrige skovgæster, at det går for vidt, og at jernhest-rytterne i for høj grad lægger beslag på skoven. Omvendt mener nogle mountainbikere ofte, at hundeluftere og øvrige skovgæster fylder det hele, og at de ikke flytter sig, når det er påkrævet.

Jeg skal ikke tage stilling til den til tider ophedede konflikt, men jeg må sige, at jeg efter en god halv times tid i sadlen nu bedre kan se sagen fra begge parters synspunkter. Og jeg må sige, at jeg er glad for, at der ikke pludselig gik en labrador i snor eller en familie på picnic foran mig, da min puls og koncentration kørte på den store klinge op og ned gennem skoven.

Annonce

Nok lidt hurtigere

Da vi er igennem de cirka otte kilometer mountainbikespor, spørger jeg min far, hvor meget hurtigere han ville have kørt, hvis jeg ikke havde været med på slæb.

Efter spørgsmålet følger en længere tænkepause.

- Hmm. Ja, jeg var i hvert fald nok kørt lidt hurtigere, lyder hans diplomatiske svar.

Den gjorde lidt ondt. Men hva, jeg må nok bare til at øve mig.


Det vanvittigt sjovt. Der er fart, spænding, adrenalin. Man får et fartkick af det, samtidig med at man for god motion og varieret træning

Journalistens far, Jesper Poulsen


Mountainbikesporet i Undallslund ligger tæt på byen, og alle kan køre med på det. Foto: Morten Pedersen
Mountainbikesporten begyndte at blive populær i USA i 1970'erne. Foto: Morten Pedersen
Viborg Trail Arena har i løbet af de seneste år etableret i alt 100 kilometer mountainbikespor i kommunen. Foto: Morten Pedersen
Foto: Morten Pedersen

Mountainbike på Viborg-egnen

På Viborg-egnen kan du opleve et sandt mountainbike-mekka. Rundt i kommunen er der omkring 100 kilometer spor, og der er i sandhed noget for enhver smag - og på ethvert niveau.

Undallslund (nordvest for Viborg)

  • Bynært spor. Let til middel - blåt og kan køres af alle

Ødalen (ved Asmild)

  • Ødalen er Viborgs kongespor for øvede. Området er godt kuperet, og sporene er oftest tørre, selv i ydersæsonerne da jordbunden er sandet. Det røde spor kommer godt rundt i Klostermarkens område, men det fører forbi de teknisk sværeste passager

Bækkelund (ved Hald Ege)

  • Bækkelund har det hele: Smuk bøgeskov, kuperet lynghede og tæt granskov. Sporet henvender sig til flere niveauer

Stanghede (vest for Hald Sø)

  • 12 kilometer langt spor ad gamle fårestier i flot hedeterræn med masser af flow og højdemeter. Kan køres af alle

Sjørup Plantage (syd for Sjørup)

  • To forskellige spor som de fleste kan være med på. Ruten består af naturstier og kortere stykker på skovveje.

Stendal Plantage (syd for Frederiks)

  • Byder på en varieret tur gennem forskellige slags skov. Sporet er cirka otte kilometer, og selvom det ikke byder på de vilde højdeforskelle, skal du nok få sved på panden

Bjerringbro (den nordlige del af byen)

  • Svært teknisk spor. Tilhører sporklassen i den svære ende. Mange højdemeter og ellers korte spor

Fjordklyngen (østsiden af Hjarbæk Fjord)

  • Ruten er 60 km lang og løber gennem området Skals, Låstrup, Ulbjerg, Sundstrup, Skringstrup og Nr. Rind. Et hovedspor, der kan køres af alle med en robust cykel
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Tre indbrud i Houlkær

Debat

2+1 vej hører med til superligaen

Annonce