Annonce
Rundt om Viborg

Nye fortællinger fra fortiden i Fjends

Niels Jensen, kaldet ”Æ Muesgomand” fra Vridsted, var med i krigen i 1864 ved Dannevirke. Her ses han i døren til sit hus omkring 1910. Foto: Fjends Egnshistoriske Forening
Fjends Egnshistoriske Foreningen er klar med Efterårsskrift 2020, der som sædvanligt rummer historier om livet i gamle dage for høj og lav i Fjends-området.
Annonce

Fjends: En ny omgang historier fra Fjends-området i gamle dage er nu kommet på gaden.

Fjends Egnshistoriske Forening har netop udgivet sit "Efterårsskrift 2020", der som sædvanligt indeholder forskellige historiske fortællinger fra området.

Der er blandt andet en lille historie om: ”Æ Muesgomand” fra Vridsted, der blev hædret med Dannebrogsordenen.

Niels Jensen voksede op i små kår og var så lille af vækst, at han blev sendt hjem fra session to gange i håb om, at han blev lidt større. Tredje gang blev han indkaldt og sendt til Sønderborg i 1864 og var med ved Dannevirke. Senere var han oppasser for en oberst i Køge og kom til Aarhus, hvor han var indkvarteret i bispegården, og han sluttede sin militære karriere ved regimentet i Viborg.

Annonce

Opstarten af en landsbyskole

I en anden fortælling berettes der om, hvordan det var at starte i en landsbyskole i 1909. Historien er oplevet og fortalt af Peder K. Gori, der selv blev lærer og senere skoleinspektør på Brårup Skole.

Sdr. Resen Skole og kirken, som det så ud omkring 1910. Arkivfoto: Fjends Egnshistoriske Forening,

Skolen lå ikke i Fjends, men billedet, af hvordan det var, kunne ligeså godt have været fra Fjends. Læsere, der kan huske landsbyskolerne i Fjends-området fra først i 1950’erne, vil kunne nikke genkendende til én lærer, den bette og den store klasse med 30-40 elever i hver, udenadslære og salmevers.

Annonce

Hårde tider i plantagen

Man kan også læse historien om skovfoged Knud Pedersen, Liebes Plantage, hvor lønnen i 1914 var fri bolig og brændsel samt 12 tønder land mager sandjord til fri afbenyttelse.


Det er hårdt at leve, når sygdom og armod rækker hinanden hånden

Knud Pedersen, skovfoged i Liebes Plantage i begyndelsen af 1900-tallet


Der blev lavet både tørv og teglsten, der fortælles om de ældre daglejere, der hjalp til for stort set kost og logi og rigeligt med gammelt øl og brændevin. Om bedstemor ”Malen”, der måtte sørge for, den gamle teglbrænder ikke faldt i søvn med brændevinsdunken, for gik ilden ud, var ovnens indhold ødelagt.

Skovfogeden Knud Pedersen blev gift med Dorthea i 1901, og de fik hurtigt tre børn. Den ældste døde af meningitis, og i 1906 døde Dorthea. Om tiden derefter sagde Knud Pedersen: ”Det er hårdt at leve, når sygdom og armod rækker hinanden hånden”.

Annonce

Corona-ramt efterår

En fast del af efterårsskriftet og forårsskriftet fra foreningen plejer at være en oversigt over de kommende arrangementer. Men foreningens forårsprogram har været ramt af corona-restriktionerne, og det bliver efterårsprogrammet også.

Man har nemlig valgt ikke at afholde arrangementer i det kommende efterår - det gælder også den udskudte generalforsamling, som ikke kunne afholdes i foråret. Man havde overvejet september, men af hensyn til afstandskrav og alles velbefindende bliver generalforsamlingen ikke afholdt. Til gengæld kommer det et nyt halvårsskrift i december og her vil der være et program for 2021, lover man.

Halvårsskriftet er en af foreningens faste udgivelser sammen med forårsskriftet. Det omdeles til foreningens godt 330 medlemmer, og det kan købes for 30 kroner på Fjends Folkeblad, på biblioteket og hos bestyrelsen af øvrige interesserede.

Husmandsstedet, hvor Peder K. Gori voksede op. Arkivfoto: Fjends Egnshistoriske Forening
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bjerringbro

Ung tømrer med stor succes

Viborg

Snart kommer turen til Preislers Plads

coronavirus

Live: Regeringen indfører krav om mundbind i offentlig trafik hele døgnet

Annonce