Annonce
Rundt om Viborg

Nye kloakker: Man må gerne beholde "eget" regnvand

Lige nu er et entreprenørfirma for Energi Viborg Vand i gang med et større kloakarbejde på Granvej i Frederiks, men det er dog en renovering af fælleskloakken og ikke separering af spilde- og overfladevandet. Foto: Morten Pedersen
Med nye fælleskloakker slipper husejere ikke for at punge ud, men de må gerne beholde regnvandet fra tagrender på egen grund.

Frederiks: Hvorfor må man i forbindelse med kloakseparering i Frederiks ikke nedsive regnvand, der rammer taget, på egen grund? Er det mere forurenet end det vand, der rammer græsplænen?

Sådan spørger en læser, Jan Lauge Kristensen, i relation til en nylig folkeblads-artikel om, at Energi Viborg Vand nu med kommunens godkendelse planlægger at gå i gang med et større kloakarbejde i Frederiks, hvor spildevand og overfladevand skal skilles ad fra den enkelte ejendom.


Annonce

Udgifter til omlægning af kloak på egen grund afholdes af grundejer

Fra kommunal sagsfremstilling om tillæg nr. 17 til spildevandsplan


Spørgsmålet kan hænge sammen med, at Viborg Kommune i en sagsbeskrivelse i et tillæg til spildevandsplanen oplyser, at man som grundejer i området, der skal separatkloakeres, ikke vil kunne "udtræde af kloakfællesskab" for i stedet at nedsive regnvandet på egen grund. Dette "alternativ" er "fravalgt", fordi der er "særlige drikkevandsinteresser" i området.

Egen nedsivning

Men at man skal forblive i "kloakfællesskabet", afskærer ikke den enkelte grundejer fra at lade regnvandet sive ned i havejorden, understreger Flemming Hermann, chef for Energi Viborg Vand.

- Alle borgere har, når de henvender sig til kommunen, mulighed for at få tilladelse til at nedsive regnvand fra tagrenden på egen grund. Det vil vi faktisk anbefale, at man gør, siger han.

Det betyder altså ikke, at man slipper for at blive koblet på det kommende, to-delte kloaknet. Og altså heller ikke for at betale for at adskille regn- og spildevand på egen grund.

Energi Viborg Vand vil inden for de næste par år kloakseparere en del af Frederiks - herunder Holbergsgade, der er en sidegade til hovedgaden i Frederiks. Foto: Morten Pedersen
Annonce

Forskellig pris

Men ud over miljøfordelene ved at lade regnvandet nedsive - eller opsamle det i en beholder til havevanding - kan man sikkert spare penge derved, fordi regnvandsledningen ud til kloakken i vejen måske derved kan undværes. I så fald bliver det kun spildevandsrøret, der skal tilsluttes det nye kloaksystem.

Det kommende, store Frederiks-kloakarbejde, hvor spilde- og overfladevand skal separeres, kommer til sandsynligvis at foregå i 2022 og 2023. Illustration: Viborg Kommune

Kort eller lang - let eller kompliceret: Den enkelte grundejer skal selv betale for at adskille regn- og spildevand inde på egen grund. Men da vilkårene er vidt forskellige, kan prisen også variere meget. Ifølge Flemming Hermann koster adskillelsen af de to typer vand, som i løbet af en årrække skal etableres overalt i byerne, typisk mellem 10.000 og 35.000 kroner for en husejer.

Det konkrete, forestående separerende kloakarbejde i en del af Frederiks midtby er af Energi Viborg programsat til at foregå i 2022 og 2023. Lige nu er der også et kloakarbejde i gang i Frederiks - på Granvej i den sydlige bydel. Her handler det dog om renovering af fælleskloakken i forbindelse med etableringen af et nyt bassin.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF For abonnenter

Trænerlegenden Ove C. har altid set et kæmpe potentiale i Viborg FF: Vi blev kaldt de grå mus - men vi var de kloge og flittige mus, som kunne slå de andre

Annonce