Annonce
Rund om Viborg

Nye lyde i kalkgruberne

Fra på lørdag kan man opleve en lydinstallation i Mønsted Kalkgruber. Arkivfoto: Preben Madsen

På lørdag er der åbning af en lydinstallation, der skal være til med at skabe en unik stemning i Mønsted Kalkgruber. Det er en del af lydprojektet The Overheard, der markerer Aarhus' status som kulturhovedstad 2017.

Mønsted: "Gravitational vibrations" - oversat til noget i retning af tyngdekraftens vibrationer. Sådan lyder navnet på en lydinstallation, som fra på lørdag den 20. maj og frem til den 2. juni kan opleves i Mønsted Kalkgruber.

Det er den danske kunstner Søren Lyngsø Knudsen, der som en del af markeringen af, at Aarhus er europæisk kulturhovedstad i 2017 opstiller en lydskulptur eller en lydinstallation, der sender skiftende lyde ud i kalkgrube-gangene. Installationen er bygget op omkring en resonanskasse i stål, der står på fire ben. Under den hænger flere sten i klaverstrenge i forskellige længder, og et sæt elektromagnetiske spoler får strengene til at vibrere og skabe lyde, som er forskellige afhængigt af klaverstrengenes længde og stenenes vægt. Et andet system af servo-motorer rammer strengene med en percussion-agtig effekt, og det skaber samlet en lydkomposition.

Og lyden skifter fra dag til dag, så oplevelsen aldrig er den samme, har kunstneren Søren Lyngsø Knudsen, der til dagligt arbejder som komponist og kunstner i København, tidligere forklaret overfor folkebladet.

- Et program sørger for, at lydene skifter, så det lyder på en måde den ene dag, og der så venter en anden oplevelse og en anden lyd den næste dag. Men den udsender sådan nogle drone-agtige lyde, fortalte Søren Lyngsø Knudsen, der selv præsenterer sit værk i kalkgruberne på lørdag.

Lydinstallationen skal gerne skabe forskellige stemninger i kalkgruberne.

- Kalkgruberne er jo et massivt sted med store rum, og mit håb er, at lydinstallationen her kan spille med på den stemning, og at den i sig selv er stemningsskabende, påpegede Søren Lyngsø Knudsen.

Ud over skiftende lyde vil også installationens udseende ændres, mens den står i kalkgruberne. Stålet vil oxidere, og stenene får belægning af de alger som findes i kalkgruberne.

Annonce
"Gravitational vibrations" - oversat til noget i retning af Tyngdekraftens vibrationer - er skabt af den danske kunstner Søren Lyngsø Knudsen. Illustration fra kunstnerens hjemmeside.

Del af et lydprojekt

Lydinstallationen i kalkgruberne er en del af The Overheard, som igen er en del af det officielle program til Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017.

Det er et projekt, der er skabt af Morten Riis og Marie Koldkjær Højlund fra Center for Sound Studies på Aarhus Universitet, og projektet vil gennem hele året inspirere borgerne til at lytte på nye og anderledes måder til vores lydlige omgivelser gennem ekstraordinære lydinstallationer, kraftfulde koncerter og inspirerende workshops.

The Overheard ønsker at invitere borgerne til aktivt og sansende at forholde sig til hverdagens støj og gentænke forholdet mellem musik, lyd og støj. Ved at nedbryde skellet mellem kulturforbruger og ikke-kulturforbruger, kunst og ikke-kunst samt de hverdagsagtige og unikke kulturoplevelser, kan The Overheard åbne op for dialog og refleksion og endvidere bygge bro mellem samfundets komplekse lydmæssige udfordringer, samt den lyd vi bruger til at akkompagner vores daglige gøren og laden, hedder det i en pressemeddelelse.

- The Overheard bruger Region Midtjylland som sin lydlige legeplads på en virkelig overraskende og innovativ måde. Ved at kombinere forskellige udtryk og platforme, nedbryder The Overheard barrierer mellem kunst, musik og dagligdags lytte-oplevelser. Derudover har projektet skabt nye forbindelser mellem industri, kulturinstitutioner og kunstnere fra indland og udland. The Overheard bliver et fyrtårn af lyd igennem hele 2017 - og inkarnerer hvad det betyder at gentænke, siger direktøren for Aarhus 2017, Rebecca Matthews, om projektet.

Udover åbningen af lydinstallation i Mønsted Kalkgruber på lørdag er der også tre andre lydoplevelser og åbninger på vej i regionen:

Den 2. juni i Struer, nærmere betegnet Gimsinghoved Kunst og Kulturcenter, hvor man kan opleve "Vind & Vand" skabt af Frode Gundorf Nielsen. Den 1. juli i Mindeparkens monument i Aarhus, hvor "4140 Voices" af Marie Højlund & Morten Riis åbnes, og endelige den 4. august i Vandtårnet i Lunden i Horsens, hvor værket "Tower Music" af Jonas R. Kirkegaard åbnes.

Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF For abonnenter

Fra druk til dedikation: - Jeg vil hellere trues med en ni millimeter Glock end have den besked igen

Viborg

Haveejere vil være selvforsynende

Annonce