Annonce
Viborg

Nye operationsstuer må ofres efter forsinkelse

Hospitalsbyggeriet i Viborg har været en langstrakt affære, og forsinkelser går nu ud over byggeriet. Foto: Region Midtjylland

Ombygningen af operations- og sengestuer må opgives på grund af ekstra udgifter til byggeriet.

Viborg: Som konsekvens af forsinkelser i hospitalsbyggerierne i Viborg og Gødstrup, og på baggrund af udviklingen i udgifterne på det to projekter, er der nu sendt en revideret plan for indflytning og økonomi til politisk behandling. Der er lagt op til, at hospitalet i Viborg får beskåret byggeplanerne.

- Det er noget skuffende, at de nye hospitaler bliver mindre fornemme, end vi drømte om. På den anden side, så vil jeg stadig fastholde, at vi i Region Midtjylland i disse år bygger og ombygger hospitaler for over 12 milliarder kroner. De nye rammer bliver langt bedre, end det vi tilbyder patienter og ansatte nu, og jeg kommer aldrig til at drømme mig tilbage til de bygninger, vi forlader, siger Henrik Gottlieb Hansen, formand for Region Midtjyllands Hospitalsudvalg.

I Viborg er der nu udsigt til, at den sidste håndværker forlader byggepladsen for det nye akutcenter tre måneder senere end planlagt. Det betyder, at der skal reserveres ekstra penge til eventuelle udgifter i den forbindelse - eksempelvis forlænget drift af skurby og byggeplads. Pengene kan kun tages fra den planlagte ombygning af det eksisterende hospital, og i praksis betyder det, at ombygningen af operationsstuer og sengestuer tages ud af planerne, ind til akutcentret er færdigt, og projektets endelige økonomi kendes.

- Vi er selvfølgelig rigtig ærgerlige over, at vi må tage dele af ombygningen ud af projektet. Men det er også vigtigt at sige, at vi allerede i dag har operationsstuer og sengeafsnit, der bliver brugt og fungerer i dagligdagen, så det vil ikke påvirke hospitalets drift og aktivitetsniveau, siger hospitalsdirektør Lars Dahl Pedersen.

Annonce

Hospitalsbyggeriet i Viborg

Frem til 2020 bygges der til og om for 1,164 milliarder kroner. Til den tid vil hospitalet være vokset til 120.000 kvadratmeter. I alt bygges knap 35.000 nye kvadratmeter, mens godt 12.000 ombygges.Projektet indeholder blandt andet: 25.500 kvadratmeter nyt akutcenter med blandt andet sengeafsnit, operationsstuer, klinikker og hovedindgang, nyt Vestdansk Center for Rygmarvsskade, ny patologi, nyt p-hus, to nye sengeafsnit, ny dialyse og klinik for nyresygdomme, ny klinik for hjertesygdomme, ny børn og unge klinik, nye rammer til fysio- og ergoterapi, ny sengecentral med sengevask samt nye kontorer, værksteder mved videre.

Ændret rækkefølge

Med den nye tidsplan holder hospitalet fast i at åbne den nye hovedindgang og tage imod første patient i det nye akutcenter medio 2019. Men der ændres på rækkefølgen for indflytning. I første omgang bliver det formentlig urinvejskirurgisk klinik og mave- og tarmkirurgisk klinik, der debuterer i det nye akutcenter, mens de øvrige afdelinger rykker gradvist ind i akutcenteret frem mod årsskiftet.

Den ændrede rækkefølge handler også om at sikre tilstrækkelig tid til at installere og teste de mange skannere, operationslamper og andet avanceret hospitalsudstyr.

- Vores væsentligste fokus er, at vi kan tage imod patienterne i gennemtestede og funktionsdygtige rammer, når vi rykker ind i det nye akutcenter. På den baggrund - og i lyset af erfaringerne fra vores kolleger i Aarhus - har vi valgt at rykke rundt på rækkefølgen i vores indflytning, så vi er helt sikre på, at vi er godt i mål alle steder, før vi går i gang med de største og mest komplicerede flytninger, siger hospitalsdirektør Lars Dahl Pedersen.

I alt 10 afdelinger skal helt eller delvist flytte ind i det nye akutcenter. Projektafdelingen er i fuld gang med at lave en ny plan for indflytning og vil snarest muligt melde ud med nye tidsplaner til de enkelte afdelinger.

Mange nye kvadratmeter

Selv om en del af ombygningen nu tages ud af projektet, er der fortsat planer om at bygge ny dialyse og klinik for nyresygdomme, ny intensiv og ny hjertemedicinsk klinik. Samtidig minder hospitalsdirektøren om, at dele af det eksisterende hospital allerede er blevet bygget om i forbindelse med tidligere faser af byggeriet, ligesom hospitalets samlede kvadratmetertal i 2020 vil være vokset til 120.000 kvadratmeter takket være kvalitetsfondsprojektet.

- Vi har allerede taget en lang række sengeafsnit, klinikker og øvrige faciliteter i brug, og næste år rykker vi ind i 25.500 splinternye kvadratmeter, der er skræddersyet til moderne hospitalsdrift. Så der er fortsat god grund til at glæde sig over byggeriet - både som patient og som medarbejder, mener hospitalsdirektør Lars Dahl Pedersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Klar tysk melding om grænseåbning: Åbne sluser til Poetzsch og Calle fra 15. juni

Annonce