Annonce
Rundt om Viborg

Nye regler i Viborg Kommune: Nu bliver det forbudt at holde med bilen i tomgang

Det bliver nu forbudt at lade et motorkøretøj holde med motoren i tomgang i mere end to minutter. Arkivfoto: Kim Haugaard
Byrådsmedlem Birthe Harritz har fået vedtaget et såkaldt tomgangs-regulativ - det betyder, at man i Viborg Kommune højst må lade bilen holde i tomgang i to minutter.

Viborgegnen: Viborg Kommune vil - i lighed med mange af nabokommunerne - nu også forbyde, at man holder med bilen i tomgang i længere tid. Byrådets klima- og miljøudvalg har på initiativ af byrådsmedlem Birthe Harritz (S) fra Ørum vedtaget det nye regulativ.

Hovedreglen bliver, at man i fremtiden ikke må holde motoren kørende mere end højst nødvendigt og i maksimalt to minutter. Der gælder dog en række undtagelser. For eksempel hvis man holder i kø i trafikken, hvis man skal bruge motorens trækkraft eller køre med sygetransport med personer, der har behov for, at der konstant er varme på bilen.

Birthe Harritz har tidligere uden held forsøgt at få klima- og miljøudvalget til at indføre tomgangsregulativet, men nu er det altså lykkedes, og det blev vedtaget af et enigt udvalg.

Annonce

- Vi arbejder hårdt på at blive mere grønne, og at undlade at holde i tomgang er en gratis omgang. Jeg oplever dagligt biler og især gamle busser og store lastbiler, der holder i tomgang, mens de læsser af. Jeg synes, at det er ubehageligt at indånde luften og lugten, og det støjer også, skriver Birthe Harritz til folkebladet.

Sjældne bøder

I udformningen af regulativet har Viborg Kommune skelnet til de otte kommuner omkring Viborg, som allerede har et tomgangs-regulativ.

Det er dog forskelligt, hvor lang tid det er lovligt at holde i tomgang. Det varierer fra et til tre minutter, men Viborg Kommune har altså lagt sig fast på to minutter.

Tomgangs-regulativ

Viborg Kommunes tomgangsregulativ fastslår:

- Motoren i et holdende motordrevet køretøj må ikke være i gang længere end højst nødvendigt og højst to minutter.

Bestemmelsen finder ikke anvendelse:

- Så længe det motordrevne køretøj holder i kø i trafikken.

- Så længe det af hensyn til køretøjets anvendelse efter dets funktion er nødvendigt at udnytte motorens trækkraft til af- og pålæsning.

- Ved udrykningskøretøjer med lyssignal i gang.

- Ved komprimering af affald, tilvejebringelse af trykluft og i lignende tilfælde.

- Ved motoranvendelse, som er påkrævet i forbindelse med reparation og justering af motor.

Den nye regel gælder i hele kommunen og også på private områder. Overtrædelser straffes med bøde, og det er politiet, der skal behandle eventuelle bødesager. Man kan melde overtrædelser til politiet, men Viborg Kommune forventer dog, at det kun er i sjældne tilfælde, at der uddeles bøder.

Birthe Harritz har længe forsøgt at få tomgangsreglen indført i Viborg Kommune, men det er først nu, at det lykkes. Arkivfoto: Preben Madsen

Viborg Kommune har også spurgt nabokommunerne om deres erfaringer med reglen. Nogle kommuner vurderer, at tomgangsregulativer ikke har effekt og er svære at håndhæve, mens andre mener, at der ligger en vigtig signalværdi i at have et tomgangs-regulativ, og at det har en motiverende og oplysende effekt i forhold til borgere og virksomheder.


Vi arbejder hårdt på at blive mere grønne, og at undlade at holde i tomgang er en gratis omgang.

Birthe Harritz (S).


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Helena blev kun 20 år: 'Mor, jeg har glemt mit træningstøj, jeg vender lige om nu og henter det', og så blev der helt stille

Viborg

Vent med at smide mundbindet i skraldespanden: Det skal fortsat bruges på sygehuset og ved lægen

Annonce