Annonce
Rundt om Viborg

Nye tilbageblik på Fjends-historien

Iglsø Kirke som den så ud først i 1900-tallet. Illustration fra forårsskriftet
Fjends Egnshistoriske Forening er klar med en samling nye historier fra gamle dage i nyt forårsskrift.
Annonce

Fjends: Det handler om blandt andet Iglsø Kirke, Hagebro Kro og statslånshuse i Stoholm i det nye halvårsskrift fra Fjends Egnshistoriske Forening. Forårsskriftet 2020 er netop udkommet, og det indeholder som sædvanligt historier fra gamle dage fra forskellige egne af Fjends.

Blandt andet kan man læse om de første "Statslåns huse", der blev opført i Stoholm i 1940’erne. Husene var et resultat af drastiske jordlove fra 1919, der ophævede de særrettigheder grevskaber og godsejere havde haft. Dette førte til, at der nu kunne udstykkes statshusmandsbrug af jorde, der tidligere hørte til godserne.

Byggerier af såkaldte statshusmandsbrug ebbede ud på grund af manglen på jord, men betegnelsen statslånshuse holdt ved, da staten i 1938 vedtog en lov, der gjorde det muligt at tage billige lån til at opføre små huse i byerne. De blev kaldt statslånshuse. Efter krigen kom der nye ordninger for statslån til at bygge statsejendomme, og der blev bygget en del i Fjends - blandt andet langs Birkesøvej. I forårsskriftet følger man en byggesag ved hjælp af arkivalier fra arkivet. Det er teglværksarbejder Osvald Andersen, der fik statslån til at bygge på Ågade 2. Kommunens påtegning i sagen lød på, at Osvald Andersen var både ædruelig og hæderlig, og de kunne sige god for ham og byggeplanerne - lige som erklæringen blev underskrevet af sognerådsformanden. Gennemgangen viser, at ting også tog tid dengang.

Desuden kan man altså læse historien om Iglsø kirke, der blev opført i 1895. Der fortælles om det store forarbejde, den vanskelige økonomi, om grundstensnedlæggelsen den 27. juni 1895, og om indvielsen den 3. november. Og desuden om 50 års jubilæet og restaureringen sidst i 1950’erne.

Den egnshistoriske forenings mangeårige formand, Inga Pedersen, skrev et indlæg med overskriften "Et menighedsrådsmedlems erindringer" til Iglsø kirkes 100-års jubilæumsskrift, og denne artikel har redaktionen valgt at gengive i dette skrift.

En tegning af Hagebro Kro anno 1850 lavet af kunstneren S. Maj. Illustration fra forårsskriftet
Annonce

Julen i 1890´erne

I anledning at den forstående jul er der en sandfærdig julehistorie, der beskriver julen i et kristeligt hjem i Gammelstrup i 1890’erne. Det er et velbevaret brev fra Jens Jensen, der blev født den 30. januar 1884, til forældrene, gårdejer Kristen Jensen og hustru Karen Jensen i anledning af julen 1915. Her fortæller han om forventningens glæde, og om spændingen ved, om der var råd til, at børnene kunne få en lille julegave. Om selve juleaften mindedes han særligt, at den stod på sigtebrød - den aften skulle man være fri for rugbrød - og man måtte selv bestemme, hvad man ville have af pålæg.

Man kan også læse "Med ekstra vogn fra Viborg til Holstebro", der er titlen på en historie baseret på novellen "På dagsrejse forbi den fattige kro i Hagebro" af forfatteren Thomas Lange. Det er en beskrivelse af to unge mænd fra overklassen, der er på ferie og på vej til Ringkøbing. På dagsrejsen fra Viborg til Holstebro spiser de på Hagebro Kro.

En spændende fortælling fra omkring 1850, der kommer forbi Blichers digtning, Sorte Mads i "Røverstuen" og Karup Å, der slynger sig gennem den hemmelighedsfulde Alhede. Der er en interessant dialog mellem de velbjærgede unge studerende fra København og et fruentimmer på kroen med kusken som "oversætter" fra fjandbomålet, og der skulle lige fanges fisk, inden der kunne laves mad.

Man kan også læse lidt om det kommende halve års aktiviteter hos den egnshistoriske forening. Der er udflugt til Søby Brunkulslejer i april og tur til Tirpitz-museet ved Blåvand i juni.

Halvårsskriftet omdeles til foreningens godt 330 medlemmer, men det kan også købes for 30 kroner på Fjends Folkeblad, biblioteket, og hos bestyrelsen af øvrige interesserede.

Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg For abonnenter

Varmestue-leder ser ingen let løsning på Trappetorvs-ballade: Man kan højst flytte problemet et andet sted hen

Viborg For abonnenter

Caféansat blev stukket med køkkenkniv i halsen - men er nu uden for livsfare

Annonce