Annonce
Rundt om Viborg

Nyt bioraffineringsanlæg indviet - skal vise vejen for udvinding af protein fra græs

Det nye anlæg kan forarbejde 10-20 tons frisk biomasse i timen. Foto: Agro Business Park A/S
Et nyt demonstrationsanlæg til udvinding af protein fra græs blev i går indviet på Aarhus Universitet i Foulum i forbindelse med en konference om cirkulær bioøkonomi.

Foulum: Et nyt biofaffineringsanlæg blev tirsdag eftermiddag indviet på Aarhus Universitet i Foulum. Det nye anlæg skal vise vejen for større anlæg til produktion af grøn dansk proteinproduktion fra græs, og vil blive helt central i udvikling af dansk proteinproduktion i større skala.

Indvielsen skete på førstedagen under en stor konference om cirkulær bioøkonomi, som bliver holdt i Foulum fra tirsdag til torsdag med 200 deltagere fra ind- og udland.

Dyrkning af flerårige afgrøder som græs og kløvergræs giver en lang række fordele for miljø og klima. Græs kan dyrkes uden brug af pesticider, og forsøg på Aarhus Universitet i Foulum har vist, at udvaskningen af kvælstof til vandmiljøet reduceres betydeligt, når der dyrkes flerårige græsafgrøder. Desuden nedsætter det behovet for import af sojaprotein fra Sydamerika.

Udover kvægfoder er der mange andre anvendelsesmuligheder for græs. Frisk græs indeholder omkring 20 procent protein, og forskning på AU Foulum har vist, at protein udvundet fra grøn biomasse kan anvendes som proteinfoder til grise og fjerkræ. Og hvis proteinet raffineres yderligere, så kan det anvendes som fødevareingrediens, og desuden er der restprodukter, der kan anvendes til kvægfoder, bioenergi, og som grundlag for produktion af kemikalier og andre produkter.

Annonce
Dekan for Aarhus Universitet, Kurt Nielsen, holdt indvielsestalen. Foto: Agro Business Park A/S

Viser vejen for større anlæg

Men før man skrider til byggeriet af egentlige bioraffineringsanlæg, er det nødvendigt at få mere viden om, hvordan et bioraffineringsanlæg i fuld skala skal indrettes og hvilke omkostninger der knytter sig til produktionen. Her bliver demonstrationsanlægget i Foulum altså vigtigt. Hidtil er forskningen nemlig foregået i laboratorier og på et mindre eksperimentelt anlæg, men en række landbrugsvirksomheder og fonde bevilgede i 2018 penge til bygning af det nye bioraffineringsanlæg i demonstrationsskala på Aarhus Universitet i Foulum.

- Det nye anlæg vil gøre det muligt at arbejde med optimering af både teknologier og bioraffineringsprocesser. Anlægget skal levere et solidt datagrundlag, således at både landmænd og virksomheder får et grundlag for at tage økonomiske beslutninger i forbindelse med etablering af bioraffineringsanlæg, dyrkning af græs og anvendelse af grønt protein, forklarer lektor Morten Ambye-Jensen fra Institut for Ingeniørvidenskab, i en pressemeddelelse.

Det nye anlæg kan forarbejde 10-20 tons frisk biomasse i timen. Det betyder, at husdyrforskerne på AU Foulum nu får tilstrækkeligt foder til at gennemføre mere omfattende fodringsforsøg.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112 For abonnenter

Sag om grov babyvold er i gang: - Jeg tror ikke, jeg kan have rystet ham så meget, at han har fået de skader i hjernen

Annonce