Annonce
Viborg

Nyt el-kabel i Nørresø efter næsten 80 år

Det nye elkabel trækkes her på tværs af Nørresø. Foto: Energi Viborg
Det gamle el-kabel fra 1942 har været ude af drift siden 2019, men nu kommer der atter strøm i søen.

Viborg: Det er blevet repareret en gang for mange år siden, men ellers har elkablet på tværs af Nørresø faktisk fungeret fra 1942 helt frem til 2019, hvor det endnu en gang gav en fejlmelding fra sig - og så var det slut.

Altså frem til nu, hvor et nyt elkabel er ved at blive lagt tværs over Nørresø.

Men hvorfor overhovedet nedlægge et nyt elkabel i søen, når nu der har været strøm i ledningsnettet uden det kabel siden 2019?

- Det handler om forsyningssikkerhed, siger projektchef Henrik Nørgaard fra Energi Viborg.

- Vores el-net er i en såkaldt ringforbindelse, så hvis en forbindelse sætter ud, så kobles den op på andre forbindelser, men selvom vi har klaret det okay uden søkablet, så har vi også haft udfordringer, så forbindelsen er faktisk vigtig, siger Henrik Nørgaard.


Det handler om forsyningssikkerhed.

Henrik Nørgaard, Energi Viborg


Kabelstrækningen set fra vestsiden af Nørresø. Foto: Energi Viborg
Annonce

En million kroner

Han fortæller, at man også har lavet beregninger på andre løsninger uden et kabel i søen, men det viste sig, at et nyt søkabel både ville være den bedste og billigste løsning. Det nye søkabel står i en udgift på cirka en million kroner.

- I søen er det en speciel vandtæt kabeltype, vi bruger, og så skal kablet forbindes til et andet kabel et stykke oppe ad Asmildhøjen på vestsiden af søen. På den anden side af søen skal kablet forbindes til en transformerenhed på Sct. Kjelds Gade, siger Henrik Nørgaard.

Arbejdet med at lægge kablet på tværs af søen blev afsluttet i løbet af onsdagen, og det resterende arbejde med at nedlægge kablet i jorden på begge sider af søen tager cirka tre uger.

- Spærringen over søen burde i hvert fald være væk i løbet af torsdagen, siger Henrik Nørgaard.

Her er der landgang på vestsiden.
Flydespærringen i Nørresø burde være væk i løbet af torsdagen. Foto: Energi Viborg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce