Annonce
Bjerringbro

Nyt forsøg: Soldrevne Grundfos-pumper skal skaffe vand til verdens fattigste

Med vandstationer som dem, Grundfos og Planbørnefonden inden længe skal teste i Togo, behøver befolkningen i landsbyerne ikke længere at gå langt efter vand. Arkivfoto
Poul Due Jensens Fond er gået sammen med Planbørnefonden om at teste soldrevne vandpumper, som skal skaffe vand til fjerntliggende landsbyer i fattige lande.

Bjerringbro: Mere end 260 millioner mennesker må hver dag bruge mindst 30 minutter på at skaffe vand, viser tal fra Unicef.

I flere udviklingslande må kvinder og børn altså ofte gå langt for at nå til den nærmeste brønd, hvor vandet skal pumpes op med håndkraft. Når altså pumpen virker, for de skrøbelige håndpumpesystemer går ofte i stykker.

Derfor er Poul Due Jensens Fond, der som bekendt har base i Bjerringbro, gået sammen med Planbørnefonden om at teste soldrevne vandpumper, der kan skaffe vandforsyning til selv de mest fjerntliggende landsbyer i fattige lande. Pumperne skal inden længe testes i to landsbyer i det vestafrikanske land Togo.

Grundfos-pumper drevet af solenergi skal således erstatte de gamle, hånddrevne modeller og automatisk pumpe vand op og sende det direkte fra brøndene og ind i landsbyerne.

Annonce

En bæredygtig løsning

Teknisk produktchef hos Grundfos, Jesper Blankenfeldt, fortæller, at systemet er bygget, så det tager hensyn til, at der også skal kunne leveres vand, når solen ikke skinner - uden at skulle opbevare vandet i tanke, hvor bakterier og andre mikroorganismer let kan forringe vandkvaliteten i den tropiske varme.

- Løsningen bygger på SQ Flex-pumpeserien, som har været på markedet i en del år. Det smarte er, at den kan fungere på forskellige energikilder. Alt fra vindenergi over en stikkontakt til solceller og batterier. Og netop solceller er en god løsning, når de skal fungere i Afrika, siger han.

- Men for at sikre, at pumpen også virker, når solen ikke skinner, er der et backupsystem, hvor pumpen kan køre på miljøvenlige saltvandsbatterier. Batterierne lader op, når solen skinner, og driver så pumpen, når det er mørkt eller overskyet.

Bliver forsøget i Togo en succes, har det potentiale til at hjælpe millioner af mennesker på verdensplan, lyder det fra Nils Thorup, der er programchef i Poul Due Jensens Fond.

- Alene i Indien er der 1,3 millioner vandpumper, der er drevet af en generator. Sådan en bryder sammen, skal vedligeholdes og er dårlig for miljøet. Vores nye løsning kræver sådan set kun adgang til sol eller vind for at kunne fungere, siger han.

Den ene af de to landsbyer til forsøget i Togo er fundet, mens det er ved at blive afklaret, hvor den anden solcellepumpe skal etableres. Poul Due Jensens Fond og Planbørnefonden forventer, at pumperne er oppe at køre til efteråret.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF

Christian Sørensen efter to kampe og et point: - Lang pause er ingen undskyldning

Annonce