Annonce
Viborg

Nyt hotel skal åbne et nyt marked

Kulturdirektør Lars Stentoft fortalte i en lille times tid om planerne for Tingvej, som er temmeligt omfattende. Foto: Morten Pedersen.

Den nuværende grafiske fremstilling af et 12 etager stort hotel er rent arkitektonisk "det værste scenarie," så læg ikke for meget i det, lød det fra kommunen, da der onsdag var borgermøde med flere kritiske røster.

Viborg: En hurtig optælling afslørede, at der var mødt 31 personer udover undertegnede, op til et borgermøde om det storstilede Tingvej-projekt. Det blev holdt onsdag klokken 17 på Borgerhuset Stationen. Enkelte skiltede tydeligt med deres tilhørsforhold til området, det kunne være via det Fitnessdk-logo, der blev båret på jakken, mens andre helt tydeligt var fra Viborg Kommune - som politikere eller som ansatte.

Så var der dem, der bare var nysgerrige, og så var der dem, der havde kritiske spørgsmål til projektet. Mange skulderklap fik folkene fra rådhuset ikke med sig hjem.

At Viborg står og mangler et stort hotel, som oven i købet skal være byens højeste bygning, undrede både Golf Hotel-indehaver Karl Marchl og Enhedslistens Flemming Gundersen sig over. Til det svarede Lars Stentoft, kulturdirektør i Viborg Kommune, at man ingen markedsundersøgelse har lavet - man gør noget smartere:

- Vi sætter byggeriet af et nyt hotel i udbud, og vi stiller det som et krav, at der så bygges inden for et år. Er der en køber, så er der et marked, konstaterede han.

Kulturdirektøren selv er sikker på, at grunden sælges, hotellet bygges og gæsterne vil vrimle til:

- Der bliver bygget i Foulum. Mange ved ikke, at der, når byggeriet er på sit højeste, skal bruges 1000 mand på én gang. Nogle vil være fra udlandet, og allerede nu er der firmaer, som ringer for at skaffe 70 boliger. Og der skal altså bygges i 10 år, sagde han således, og føjede til, efter at Karl Marchl havde antydet, at man ikke var rigtig klog, hvis man med de lave belægningsprocenter, man har i Viborg i dag, vil opføre et stort hotel:

- Jeg er i dialog med flere, som allerede har sagt, at hvis vi får flere værelser, så vil de lægge deres årsmøder i Viborg i 2020. Vi håber meget på, at det her vil åbne nye markeder. Vores formål er, at alle skal opleve øget belægning, og at alle parter får noget godt ud af det her projekt.

Annonce
Lidt flere end 30 personer mødte op i Borgerhuset Stationen.

Sport & event er nedlagt

På de skiftende powerpoint-slides, som kørte bag kulturdirektøren, stod der Viborg Sport & Event, som er den titel, projektet har haft i flere år. Blandt andre den kritiske og årvågne borger Leo Lund påpegede, at der i den konstruktion ligger store fareelementer, for blander man ikke de private og de kommunale organisationers pengekasser sammen i en uskøn blanding?

Til det svarede Lars Stentoft, at Leo Lund sådan set havde ret.

- Heldigvis har vi også på rådhuset lov til at blive klogere. Viborg Sport & Event er i dag kun en arbejdstitel. Vi troede engang, at vi kunne opnå en synergi ved at bringe Viborg FF og Viborg HK ind i arbejdet, men det skete ikke. Derfor kører vi videre med projektet som en renovering af Tinghallen og med et nybygget Paletten, og så lader vi håndboldklub og fodboldklub passe sig selv, lød det fra kulturdirektøren, som også måtte svare for sig, da Karl Marchl spurgte ind til, hvordan man sikrer, at kommunens økonomiske støtte ikke giver skæve konkurrencevilkår.

- Vi er fuldstændigt hysteriske med at sikre, at vores to millioner kroner (ud af en cirka 18 millioner kroner stor omsætning, red.) ikke går til at drive restaurant, men til at skabe kultur, lød det fra Stentoft.

Som udgangspunkt er hotellet 200 værelser stort, men bygherren kan skære ned til 150 værelser - altså inddrage øverste tre etager - og benytte resten af pladsen til udsigtslejligheder, hvis det bliver nødvendigt. Heller ikke det var Karl Marchl imponeret af. Han ville vide, om han med sit Golf Hotel mon kunne få samme mulighed.

- Lad os tage én sag af gangen. Intentionen er, at der skal opføres og drives et 100 procent hotelbyggeri, svarede Lars Stentoft til det.

Grafikken skal man ikke lægge for meget i, lød det - den skal bare give en fornemmelse af Viborgs skyline, når et højt hotel opføres.

Unik placering - unik arkitektur?

Når projektet engang står færdigt - hvem ved hvornår? - så har Viborg ifølge kulturdirektøren et unikt område at tilbyde borgere og gæster, blandt andet fordi, at det blot ligger 400 meter fra gågaden.

- Tag bare Gigantium i Aalborg eller Messecentret i Herning. De ligger på hver deres mark langt uden for byen, påpegede Lars Stentoft, og det må han jo vide. Kulturdirektøren bor i netop Herning.

En borger meldte sig også på banen med bekymringer for sin bys visuelle udtryk, for den klods, der i de offentliggjorte grafikker skal forestille det kommende hotel, er ikke særligt pæn, mente Hans Peter Møller, og det var der vist enighed om.

Her lød det, at man fra politisk side har tænkt sig at blande sig i den arkitektoniske udformning af den bygning, som skyder op, og som alene via sin højde og sin placering bliver et bygningsmæssigt vartegn - om man så vil det eller ej. Man erkendte fra kommunens side, at den grå firkant på grafikken vist er det, man kalder "worst case scenario".

Når der er mere konkrete tegninger og forslag på banen - når en køber af grunden er fundet - så vil der være flere møder, flere høringer, flere muligheder for at give sin mening til kende, blev det desuden understreget.

Andre fremmødte ville høre, hvordan det mon skulle gå med bowling og banko, som i dag ligger i/ved Tinghallen. Bankocentret flyttes, og her leder kommunen efter en ny placering, som skal være både god og central. Bowlingcentret skal efter planen blive liggende, lød det fra Ole Brandt Pedersen, som er sekretariatschef ved kulturforvaltningen.

Og hvad med parkering?

Ja, det var et godt spørgsmål. En ny analyse skal give et overblik, men allerede snart skal kommunen op på dupperne, erkendte Lars Stentoft:

- Der står konsekvent 200 pladser i parkeringskælderen, som er tomme. Dem kunne vi være langt bedre til at hjælpe folk med at finde, og det skal vi nok blive.

Der er høringsfrist i denne omgang den 19. marts.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Tre år med collager

Annonce