Annonce
Bjerringbro

Nyt klima-brætspil: Når hverdagen er fyldt med klima-valg

De fem unge, som alle går i 2. g, havde meninger om både bilkørsel og opvarmning af private boliger. Fra venstre er det Noah Martinussen, Christoffer Gorridsen, Nikolaj Gulev Stenkjær, Johan Fischer-Nielsen og Nicolai Risgaard Jørgensen. Foto: Morten Pedersen
Energimuseet i Tange har udviklet brætspillet 'Spillet om Klima' i håb om, at folk bliver mere bevidste om valg i hverdagen
Annonce

Tange: Skal vi aflive hunden eller afbestille flyrejsen til Paris?

Skarpt stillet op er dette barske spørgsmål et af mange dilemmaer i brætspillet 'Spillet om klima', som Energimuseet i Tange netop har lanceret. Ideen med spillet er at vise, hvor meget CO2 en familie udleder hvert år, og hvad man kan ændre i hverdagen for at reducere udledningen og bidrage til et mindre CO2-udslip for hele kloden.

Hver dansker udleder i gennemsnit 17 ton CO2 om året inklusive de fem ton fra det fælles regnskab, som blandt andet dækker skoler, hospitaler og offentlig transport. Målet er, at det danske gennemsnit i 2030 er bragt ned på kun ni ton om året.

Spørgsmålene i spillet er delt op i syv kategorier med bolig, transport, mad og drikke, ferie, affald og genbrug, ting og sager samt service og kommunikation. Første spørgsmål handler om  man har en lille, en mellemstor eller en stor bolig.  Alt efter størrelsen skal man så rykke et antal felter frem på spillepladen som illustration på CO2-forbruget.  For at spillet kan fungere, er tallene dog meget forenklede.

Eleverne fra Bjerringbro Gymnasium var koncentrerede om at afprøve klimaspillet. Foto: Morten Pedersen
Annonce

Naturgas eller solceller

Opvarmning af boligen er næste emne, naturgas er den største CO2-synder med 1,75 ton CO2 ton pr. år,  mens strøm fra egen vindmølle eller solceller kun giver 0,25 ton CO2. Derefter er der spørgsmål om man spiser vegetarisk eller oksekød, om man sorterer sit aftalt, om man går i genbrugstøj, og om man har kat eller hund. Katten giver en kvart ton CO2-udledning, mens hunden fylder ét ton.

- Vores hus er stort, men halvdelen er varmet op med solceller. Hvordan gør vi så det op, og hvad med isoleringen? spørger en ung mand, da 20 elever fra 1. og 2. g på Bjerringbro Gymnasium forleden testede spillet på Energimuseet.

I en tid hvor der er fokus på klima, og brætspil er meget populært blandt unge mennesker, ser det ud til at være en god kombination. Formidler ved Energimuseet Bjarne Conradsen ser det mere som et formidlingsspil end et familiespil. Han erkender, at det er svært at få et billede af sit eget CO2-aftryk.

- Spillet skal ikke give folk dårlig samvittighed. Det er vigtigt, at folk bliver bevidste om, hvor meget de enkelte ting kræver, og hvad man selv kan gøre for at formindske udslippet. Spillet kan give anledning til en rigtig god snak om, hvad der er vigtigt, og hvad der er mindre vigtigt, når målet er, at vi i 2030 skal bringe danskernes CO2-udslip  ned på ni ton om året, siger han.

Daglig leder af Energimuseet Tina de Linde glæder sig over interessen for Spillet om Klima, som flere familier afprøvede i efterårsferien. Foto: Morten Pedersen


Det er vigtigt, at folk bliver bevidste om, hvor meget de enkelte ting kræver, og hvad man selv kan gøre for at formindske udslippet. Spillet kan give anledning til en rigtig god snak om hvad der er vigtigt, og hvad der er mindre vigtigt, når målet er, at vi i 2030 skal bringe danskernes CO2-udslip  ned på ni ton om året.

Bjarne Conradsen, formidler


CO2-udledning

Hver dansker udleder i gennemsnit 17 ton CO2 om året. Heraf kommer fem ton fra hospitaler, skoler, kollektiv transport og andre fælles ting.

Målet er, at vi i 2020 har reduceret udledningen af CO2 til ni ton pr. dansker.

USAs gennemsnit pr. person er lidt højere end Danmark.

Gennemsnittet for hele verden ligger på otte ton.

En flyrejse til New York koster det samme i CO2 udledning som et helt års kørsel i personbil.

Bjarne Conradsen forklarer eleverne fra Bjerringbro Gymnasium om klimaspillet.  Foto: Morten Pedersen
Annonce

Lokal idé

Ideen til spillet kom fra medicin-studerende Frederik Østergaard Klit, da han i sit sabbatår boede i Bjerringbro og arbejdede på Energimuseet. Siden har museets formidlingsafdeling arbejdet videre med ideen, og resultatet er 'Spillet om klima'.

Flere af museets gæster afprøvede spillet i efterårsferien. Ifølge daglig leder af Energimuseet Tina de Linde,blev mange overraskede over, hvor meget CO2 hver enkelt person udleder.

- Ja det sætter tanker i gang, når man hører, at en flyrejse til og fra New York udleder lige så meget CO2 som et helt års bilkørsel. Og vi skal huske på, at når folk taler om, at Kina og andre lander udleder meget CO2, så skyldes det, at disse lande producerer varer, som vi køber, siger Tina de Linde.

Ideen til Spillet om Klima fik Frederik Østergaard Klit fra Bjerringbro, da han i sit sabbatår arbejdede på Energimuseet. Foto: Morten Pedersen
Annonce

Hybridbiler

Det er tydeligt, at klima-problematikken er et samtaleemne ved middagsbordene i gymnasieelevernes familier, for de unge har svar på flere af dilemmaerne. En foreslår at droppe flyrejser, mens andre tænker mere på den daglige transport.

- En elbil rækker ikke hjemme hos os. I forbindelse med sit arbejde kører min far 40.000 km om året, og med en rækkevidde på 60 km så kan vi ikke bruge en elbil til noget, lyder det fra Christoffer Gorridsen.

- Det handler jo meget om vaner, og det kan være svært at lave om på dem. Jeg er tilhænger af hybridbiler, det er en god mulighed for at gøre noget ved CO2-udslippet,  siger Noah Martinussen.

- Jeg tænker, at en hybridbil står højt på ønskelisten hos os. I vores familie har vi tre biler, men det er nødvendigt, fordi mine forældre arbejder hvert sit sted, og min storebror skal bruge en bil til sit arbejde, tilføjer han.

Tøjindkøb fylder meget på CO2-regnskabet. Siden år 2000 er forbruget af tøj steget med 30 procent, og i følge klimaspillet tæller indkøb af nyt tøj et kvart ton om året.

Tøjindkøb er dog ikke noget, som fylder meget hos de fem unge. Et par af drengene kan have et par bukser i to-tre år, og én køber en ny trøje eller skjorte hver anden måned. Umiddelbart er der ingen, der går ind for genbrugstøj, som ellers er meget moderne hos unge mennesker, og som betyder, at man kan sætte et stort nul i det forenklede CO2-regnskab i 'Spillet om klima'.

Eleverne fra Bjerringbro Gymnasium afprøvede to nye aktiviteter på Energimuseet, her er de fordybet i Spillet om Klima. Foto: Morten Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce