Annonce
Den danske vindrøm

Nyt podcastafsnit ude: Sirup i kummefryser førte til frugtvinseventyr for æblepassioneret efterskoleforstander

En revnet dunk med frossen æblemost blev starten på et vineventyr af (g)astronomiske højder for den forhenværende efterskoleforstander Jens Skovgaard, der i dag ejer en af Danmarks mest kendte frugtvinsplantager. En historie, som du kan høre meget mere om i fjerde afsnit Erhverv+ podcastserien Den Danske Vindrøm.

RANDERS: Den største ordre nogensinde. Sådan betegner Jens Skovgaard de omtrent 5000 flasker med frugtvin, som han denne morgen er ved at gøre klar til forsendelse med hjælp fra tre af sine ansatte.

Sammen læsser de kasserne med blandt andet Malus Danica, Prunus Nigra, Pyrus Danica og Rheum - alt sammen er navne på frugtvine, som Jens Skovgaard fremstiller - på paller midt i Cold Hand Winerys kapelformede vineri. Her står mousserende vine til flaskegæring i champagnereoler, mens alt fra brombær- til æble-, kvæde- og kirsebærvine gærer på tønder i det store rum med højt til loftet.

Ordren er på vej til USA – landet hvor grundtroen på, at enhver er sin egen lykkesmed, huserer. Og netop den fortælling kendetegner til dels også den 57-årige frugtvinavler, der som en af få vinavlere i landet rent faktisk har formået at skabe en overskudsforretning ud af at lave frugtvin i Danmark.

Annonce

Cold Hand Winery

Cold Hand Winery blev startet som et samarbejde mellem den jyske vinmager Jens Skovgaard og den fynske frugtavler Flemming Villebro tilbage i 2010.

Grundsubstansen i vineriets æble-, pære-, og kvædevine er kryokoncentration. Straks efter høst presses frugterne, og mosten fryses. Mosten optøs efterfølgende udendørs ved minusgrader, hvor frosten binder vandet i mosten, mens sukker, syre, aroma og farve drypper af som tyk rå sirup. Siruppen laves efterfølgende til dansk frugtvin.

Med tiden er der kommet flere frugtvine til sortimentet; kirsebærvin, boblende rabarber, boblende ribs og andre vine lavet på nøje udvalgte frugter og bær. Vinene har høstet priser og anerkendelse i ind- og udland, og de serveres i dag på nogle af de bedste gourmetrestauranter i Danmark og i udlandet.

Årligt producerer Cold Hand Winery omkring 100.000 flasker vin, som sælges til primært danske vinhandlere og restauranter, mens omkring 10 procent ryger videre til eksport i andre lande. I øjeblikket eksporterer Cold Hand Winery deres vin til blandt andet Norge, Tyskland, Belgien, Holland, England, Rusland, Thailand, Estland, Luxemborg og USA.

Kilde: Cold Hand Winery (Coldhandwinery.dk)

Vidunderlig smag af æble

Mens flere danske vinbønder startede ud med drømmen om en vingård i udlandet, startede Jens Skovgaard ud med drømmen om et æble. Som efterskoleforstander på Mors puslede han med tanken om at have egen æbleplantage, og med det in mente købte han og hans kone Charlotte en gård i Læsten mellem Randers og Viborg, hvor weekenderne kunne spenderes.

Sideløbende med efterskoleliv og æbler havde Jens Skovgaard dog også stor passion for god mad og vin – en passion han blandt andet fik afløb for i en klub for vininteresserede, som han og nogle bestyrelsesmedlemmer fra efterskolen havde stiftet.

På hobbyplan tog de også fat på vindyrkningen, og det med overraskende succes, da de sendte deres rødvine på druen Rondo ind til Dansk Vinskue. Men det var ikke druerne, der fangede Jens Skovgaards interesse, men derimod æblerne, som han pressede og lavede most og cider ud af.

Blev klog af frostskade

Netop det blev startskuddet til Cold Hand Winery. For en dag, hvor Jens Skovgaard havde lidt for meget æblemost liggende i fryseren, skete det uventede, at en væske sivede ud fra en revnet dunk med frossen most.

- Når man står og kigger ned i en kummefryser, hvor alting er minus 18, så bliver man virkelig forbavset, når man ser, at der er noget, der flyder nede i bunden. Det blev jeg også. Og jeg blev også nysgerrig, så jeg jagede fingeren ned i det og oplevede så noget klistret stads, som duftede og smagte helt vidunderligt af æble, fortæller han.

Hvordan oplevelsen førte til Cold Hand Winerys tilblivelse og efterfølgende succes, kan du høre meget mere om i dette afsnit af Den Danske Vindrøm, hvor du også får svaret på, hvorfor Cold Hand Winerys frugtvin er så dyrt?

Bag om serien

I 2001 blev Danmark godkendt af EU til at fremstille og sælge vin med erhvervsmæssigt formål. Og siden da har de danske vinbønder været i gang med at ændre på opfattelsen af, at rigtig vin ikke kan fremstilles i Danmark.

Men hvem er de danske vinbønder? Og hvad kan de byde ind med, som de kendte vinnationer Frankrig, Spanien og Italien ikke allerede gør?

Netop det er omdrejningspunktet i podcastserien Den Danske Vindrøm, hvis formål er at gøre dig klogere på dansk vin gennem et møde med nogle af de danskere, der arbejder professionelt med vin – fra vinstok til flaske. Fra bonde til bord.

Her kommer du med i marken, når parret bag Skaarupøre Vingård tilser deres biodynamisk dyrkede vinstokke. Du sidder med til bords, når hobbyavler Anders Overgaard Andersen fra Chateau-Ø deler smagsprøver ud på den rødvin, der fik ham udnævnt til årets vinbonde 2018. Du er med i vineriet med Sven Moesgaard, når han sammen med sit personale arbejder på, at Skærsøgaards internationalt anerkendte mousserende vin forbliver den bedste i landet. Du er fluen på væggen til investormøde med erhvervsmanden Jørgen Glud, når han forsøger at overtale byens lokale erhvervsmænd til at investere i at anlægge Nordeuropas største vingård La Pampa på en mark syd for Randers. Du får et indblik i livet som landmand, når du sammen med andre frivillige giver et nap med i vinmarken på Vingården Modavi. Og du løfter glasset til en skål sammen med gæster fra nær og fjern, når Cold Hand Winerys indvier et stort nyt udendørs gastronomi-område på deres frugtvinsplantage i Læsten.

Bag serien står journalist Laura Uldahl Aggernæs, der foruden en oprigtig interesse for dansk vin, gennem flere år har brugt sin fritid på at tilegne sig viden om vin gennem smagninger og besøg på flere vin- og sherrybodegaer i blandt andet Granada, Malaga, Gran Canaria, Ribera del Duero og Jerez de la Frontera i Spanien og i Argentina.

Jens Skovgaard fandt idéen til at lave frugtvin i verdensklasse på bunden af en kummefryser. Foto: Morten Dueholm

...Vidste du at

...Betegnelsen ”vin” må kun benyttes om gæret saft af druer. Men teknisk og videnskabeligt er processerne ret ens. I frugtvin er der ofte tilsat sukker, for at få alkoholprocenten højt nok op. Det klarer (drue)vin, i varmere områder ofte selv.

Kilde: Den Store Danske, Gyldendal

...I landbofamilier har de gennem generationer været almindeligt at lave frugtvin af årstidens bær og frugter fra haven, men det oftest til eget eller meget lokalt forbrug.

Kilde: Anette Hoff, Den Danske Vinhistorie (2018)

...Druevin kan være en rigtig stor udfordring i vores klima. Derfor har mange vinproducenter kombineret druevinen med frugtvin eller helt omlagt til udelukkende at have frugtvinsproduktion. Vin gæret på bær og frugter kan ofte være med til at stabilisere den skrøbelige indtjening, der er på druevin. Dertil kommer, at Danmark har et af verdens bedste klimaer til netop dyrkning af frugt og bær på grund af vores lange modningssæson.

Kilde: Jacob Klitgaard, Dansk Vin (2015)

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF

Viborg FF skal skrue tiden tilbage til januar og februar

Annonce