Annonce
Rundt om Viborg

Nyt projekt: Transformator-station skal give varme i husene

Energinet.dk's transformatorstation ved Foulum skal levere overskudsvarme til Ørum Varmeværk. Arkivfoto: Morten Dueholm
Ørum Varmeværk vil etablere et varmepumpeanlæg, der skal udnytte overskudsvarmen fra transformatorstationen ved Foulum.

Ørum: Ørum Varmeværk er langt med planerne for at etablere et varmepumpeanlæg, som skal udnytte overskudsvarme fra Energinet.dk's transformatorstation ved Foulum - lige ved siden af Apples datacenter. Transformatorstation Tjele, som den hedder, skal pumpe overskudsvarmen frem til varmeværket via en fem kilometer lang transmissionsledning.

Projektet bliver torsdag den 15. august fremlagt for byrådets klima- og miljøudvalg, som skal godkende, at varmepumpeanlægget etableres. Forvaltningen indstiller til politikerne, at de siger ja til projektet, og at de også siger ja til varmeværkets plan B.

Den går ud på, at varmeværket etablerer en luft/vand-varmepumpe, hvis det mod forventning ikke lykkes at gennemføre projektet med overskudsvarme fra transformatorstationen. I så fald skal anlægget producere varme ud fra almindelig udeluft. Dette projekt skal placeres i en ny bygning ved solvarmeanlægget på Østergade 35 i Ørum. Varmepumpeanlægget, der skal udnytte overskudsvarmen fra transformatorstationen, skal derimod placeres ved selve varmeværket på Bøgevej i Ørum.

Annonce

God samfundsøkonomi

Hensigten med begge projekter er at sikre en høj forsyningssikkerhed og at reducere varmeværkets sårbarhed over for udsving i energipriserne. Det fremgår af ansøgningen til Viborg Kommune, at begge projekter har en god samfundsøkonomi. Projektet med udnyttelsen af overskudvarme er dog klart bedst. Regnemodellen viser, at det har et samfundsøkonomisk overskud på 23 millioner kroner over 20 år. Den almindelige varmepumpe med udeluft har et samfundsøkonomisk overskud på 3,2 millioner kroner over 20 år.

Det er planen, at overskudsvarme-projektet kan etableres fra først på året i 2020, så det er klar til drift i løbet af sommeren 2020.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Erling kaster op to gange hver nat - du må ikke begå samme fejl som mig

112 For abonnenter

52-årig fængslet efter blodigt overfald: 'Jeg var så gal, at jeg ikke kunne mærke smerte'

Annonce