Annonce
Viborg

Nyt samarbejde sikrer særlig hjælp til unge med hjerneskader

Sanne Fuhlendorf er en af de unge, der gennem samtalerne med ungementor Hanne Skovgaard Petersen har fået større accept af og forståelse for, at en skade på hjernen betyder begrænsninger i hverdagen. Foto: Agata Lenczewska-Madsen, Hospitalsenhed Midt
Viborg Kommune er gået sammen med seks andre kommuner i en ny aftale, der sikrer en fortsat højtspecialiseret hjælp til unge med hjerneskader, så de kan komme bedre gennem ungdomslivets udfordringer.
Annonce

Viborg: Sammen med seks andre kommuner er Viborg Kommune med i et samarbejde med Region Midtjylland og Hammel Neurocenter om at sikre et fortsat højt specialiseret tilbud til unge med erhvervet hjerneskade.

En erhvervet hjerneskade betyder, at skaden på hjernen er opstået på grund af sygdom eller ulykke, og altså ikke er en, man er født med.

Ungdomslivet kan nemlig være ekstra svært med de udfordringer, som en hjerneskade kan give. Aftalen skal derfor give de unge så meget støtte som muligt til at vende tilbage til sociale relationer, uddannelse, job og fritidsliv.

Viborg Kommune er med i samarbejdet med Horsens, Favrskov, Norddjurs, Syddjurs, Skanderborg og Silkeborg for at fortsætte den unge-mentorordning, som har base på Hammel Neurocenter.

Ud over hjælp til unge med hjerneskade giver aftalen også mulighed for at inkludere unge med langvarige følger efter hjernerystelser.

- Det er et flot eksempel på, at vi kan række længere, når vi arbejder sammen på tværs af sektorer og kommunegrænser. Hammel Neurocenter er specialister i rehabilitering efter hjerneskade, og det er meget glædeligt, at centrets viden og kompetencer fortsat kan komme de unge til gavn, når de skal ud og leve livet i deres hjemkommuner, siger formand for Sundhedskoordinationsudvalget i Region Midtjylland Henrik Fjeldgaard.

Annonce

Individuel hjælp

Mentorordningens målgruppe er som udgangspunkt unge i alderen 15-30 år, som har erhvervet sig en hjerneskade.

Skaden betyder typisk, at de unge oplever koncentrationsbesvær, søvnproblemer og træthed – hvilket derfor gør det svært at mestre de udfordringer, som et almindeligt ungdomsliv fører med sig.

- Lige præcis den aldersgruppe skal igennem en række skift og overgange – når de begynder på uddannelse, flytter hjemmefra, får deres første arbejde, finder en kæreste eller stifter familie. Den slags kan være udfordrende for alle unge, men hvis du samtidig har gener efter en hjerneskade, kan det være ekstra svært at overkomme. Derfor har de unge brug for hjælp til at kunne forvalte deres energi og strukturere deres hverdag, fortæller Hanne Skovgaard Petersen fra Hammel Neurocenter.

Hun er en af de to ungementorer, som dagligt kører ud til unge med hjerneskade i de forskellige midtjyske kommuner.

Her tilbyder hun individuel hjælp til de unge for at sikre, at de eksempelvis kan gennemføre en uddannelse eller overskue at flytte hjemmefra. Baseret på de seneste års erfaringer er forventningen, at ungementorerne også fremover vil stå for 25-30 forløb om året.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce