Annonce
Viborg

»Obersten« siger nogle sandheder

Oberst Jens Christian Lund sætter pris på sin forpost i karnappen. Obersten er nærværende. Foto: Preben Madsen

Erindringsbog. Obersten, fodbolddommeren, politikeren, thyboen og viborgenseren Jens Christian Lund giver sit verdensbillede videre, idet han nu også er »forfatteren«.

Annonce

I praksis er Viborgs Jens Christian Lund ikke længere oberst. Men for alle er Jens Christian Lund stadig »Obersten«, for den slags titler er for livet.

»Egentlig havde jeg ikke tænkt mig at skrive mine erindringer,« siger Jens Christian Lund.

»Obersten« er naturligt den bærende titel på Jens Christian Lunds 224 sider store erindringsbog. Med lidt mindre bogstaver nævner han fra sin livsbane også »fodbolddommeren« og »politikeren«.

Bogen er på én gang et tidsbillede og en familiekrønike, begyndende den 22. juni 1945, da han kom til verden som thybo, og det er han højlig stolt af.

»Selv om man kommer fra et lille, ydmygt husmandssted i Thy og tror, at verdens dummeste mennesker bor i Thy, så viser det sig, at dette område er et fantastisk godt udgangspunkt,« skriver han i forordet.

Om Viborg disse ord:

»Viborg betyder utrolig meget for mig i dag, ikke kun området, men også byen, sportsklubberne VFF, VHK, de foreninger, jeg er medlem af, og de folk, jeg kommer sammen med her i byen, betyder meget.«

På familieplanet ønsker han at give noget videre til børnebørnene. På det lidt større plan ønsker han at give et portræt af sin tid, samtidig med at han på vanlig Lundsk vis siger nogle sandheder med humoren lige bag alvoren.

Annonce

Verdensmand

Som militærmand og politiker har han besøgt 77 lande. I sit forord har han en særlig tak til NCRI, den iranske modstandsbevægelse, som han i en årrække har haft et nært forhold til.

Mange andre bevægelser og begivenheder i den store verden har han engageret sig i. At folk i Danmark, herunder den lokale presse, ikke har ofret sagerne så stor opmærksomhed, som han kunne ønske sig, udløser nogle af bogens syrligheder.

Men lægge op til debat gør han ikke. Jens Christian Lund slår fast, at bogen er hans sandhed, hans version. Som han sagde fra scenen før en koncert med en forsinket Lars Lilholt på Paradepladsen: »Jeg er ikke Lars Lilholt.« Jens Christian Lund er Jens Christian Lund.

»Hvis man ikke kan råbe 3000 soldater op til en parade, egner man sig ikke som oberst,« slår Jens Christian Lund fast.

Bogens forsidefoto er med en Jens Chrstian Lund, der tydeligvis råber den store forsamling op. Det kan han lide. Men det foto, han sætter højest i bogen, har fastlåst det øjeblik, da han modtager en buket fra moderen til en litauisk soldat, der blev dræbt i det tidligere Jugoslavien. Det viser en medfølende, opmuntrende og stolt regimentschef.

Annonce

Bogtrykmuseum

»Egentlig havde jeg ikke tænkt mig at skrive mine erindringer. Men jeg fandt det oplagt at støtte Vingaards Officins imponerende arbejde. De, der ønsker at købe bogen, skal således melde sig ind i officinet. Jeg håber, at det lykkes bogtrykmuseet at komme ud på Cecilielund,« siger Jens Christian Lund, der trods sin Parkinsons sygdom har engageret sig direkte i at hjælpe museet med at få bedre lokaler.

De gamle typografer har med deres unikke udstyr og faglige indsigt påtaget sig arbejdet med at få bogen ud.

Blandt dem, der anbefaler bogen, er forsvarschef Peter Bartram, selv viborgenser og tidligere under Jens Christian Lunds kommando: »Man føler sig godt underholdt i selskab med Obersten.«

Sygdommen har gjort det nødvendigt for ham at diktere bogen til en dygtig sekretær. Han er imponeret over, så godt hele hans tonefald afspejler sig i det skrevne.

Han kan godt finde på at hæve stemmen, når mærkesager som fodbolden, håndbolden, Hærvejsmotorvejen og et oplevelsescenter i den nedlagte finderupbunker ikke går i den retning, han kunne ønske sig.

Annonce

Henrikhyldest

»Jeg synes, at vi er nogle stykker, der gør noget for Viborg. Det seneste eksempel er arrangementet med prins Henrik i Tinghallen. Jeg er skuffet over, at vi ikke hurtigt kunne melde fuldt hus - også fordi det er det sidste større arrangement med Tommy Pedersen som direktør. Tommy Pedersen var den første, der fangede idéen med kasernen som en del af en helhedsplan for området,« siger obersten.

Selv præsenterer han sin bog ved et arrangement i Tinghallen torsdag den 30. oktober fra klokken 14. Samme dags aften finder hyldest- og festaftenen med blandt andre prins Henrik og Prinsens Musikkorps sted.

»At der samme dag er generalforsamling i VFF, er ikke en undskyldning for ikke at deltage i festaftenen. Deltagerne kan godt nå begge dele. Vi har plads til 1300 gæster,« siger han.

Han understreger, at en skål for prinsen er det mest højtidelige, aftenen kommer til at indeholde. Den er tænkt som en underholdende aften for alle. I øvrigt udbringer deltagerne skålen med særlige glas, der er med prinsgemalens »kronede H«. Glassene må brugerne tage med hjem til evig arv og eje.

Annonce

Observationspost

Britta og Jens Christian Lund flyttede for nogle år siden til Karnapgården i Sct. Mogens Gade. Fra bygningens højere luftlag er de siden flyttet ned i stueetagen. Her har Obersten en fantastisk observationspost. Karnappen har lige plads til to stole og et lille, rundt bor.

I sin karnap kan han godt finde på at gøre honnør, når gæster er i anmarch. Ve den, der ikke lægger mærke til denne gestus. Til gengæld har han også indført en slags uofficiel hilsepligt for dem, der passerer forbi. Og mange hilser virkelig.

Han understreger, at han ikke hele tiden sidder og lurer i karnappen. Parkinson må finde sig i, at en oberst ikke sådan lader sig kommandere med, og Jens Christian Lund har stadig meget at se til.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Badning frarådes i Viborg-søerne

Debat

Det er stadig Arne og Anettes tur

Danmark For abonnenter

Bekymret statsminister vil udsætte åbning af nattelivet og varsler mundbinds-påbud

Annonce