Annonce
Alarm 112

Sofie mener, at hendes frifundne efterskolelærer udsatte hende for sex-krænkelser: Nu står hun frem

I løbet af efterskoleåret modtog Sofie Larsen adskillige beskeder med direkte seksuelt indhold fra sin lærer. En nat inviterede han hende på massage, da de andre elever var gået i seng, og efter sommerferien fik han hende til at sende et par billeder af sig selv i afklædt tilstand. Sofie Larsen sluttede kontakten, da han sendte hende et billede af sin stive penis. Foto: Eskil Lyngsøe
I 2014 begyndte Sofie Larsen i 9. klasse på en efterskole på Viborg-egnen. I løbet af skoleåret blev hun udsat for adskillige seksuelle tilnærmelser af sin lærer. Nu fortæller hun sin historie. En historie om skyld, skam, svigt, og om at komme videre, efter at landsretten har frifundet den nu tidligere lærer.

Viborgegnen: - Jeg har det svært med det med "at stå frem". Det er mere præcist at sige, at jeg påpeger en uretfærdighed, siger 21-årige Sofie Larsen, da denne artikels skribent spørger hende til, om dens overskrift er i orden.

Alligevel går hun med til overskriften. Og med til at stå frem med sin historie. Hun håber, at den kan nuancere sagen og bryde fordomme om det at være et offer.

Sofie Larsen er nemlig den unge kvinde, som er "offeret" i sagen om den nu frifundne efterskolelærer fra en efterskole på Viborg-egnen.

Annonce

Det er hende, som læreren sendte adskillige beskeder med tydeligt seksuelt indhold til. Det er hende, som han masserede i afklædt tilstand i et rum på skolen, mens alle de andre elever var lagt i seng. Det er hende, han sendte et billede af sin stive penis til, efter at hun i 2015 var gået ud af 9. klasse.

Hun var forelsket i den 40-årige lærer, og han fortalte selv i retten, at han udlevede sin anden ungdom gennem hende.

I sommer blev den i dag 47-årige mand i byretten idømt tre måneders ubetinget fængsel for flere forhold om blufærdighedskrænkelse. Ud over fængselsstraffen blev han frakendt retten til at arbejde med børn og unge i tre år og blev i øvrigt pålagt at betale Sofie Larsen 15.000 kroner i erstatning.

Onsdag i sidste uge blev han frifundet i landsretten.

Hun var 15 år, da det stod på. I dag er hun 21, og hun har besluttet sig for at fortælle sin historie.

- Det stopper ikke her. Landsretten har sat punktum for sagen, men det er ikke et punktum for mig, siger hun.


Jeg var så chokeret. Jeg tænkte bare 'what', og det første, der slog mig, var nødvendigheden i at fortælle verden, at der er noget forkert her.

Sofie Larsen


Noget er forkert

Sofie Larsen byder venligt indenfor i den store, lyse lejlighed i det centrale Aalborg. Her bor hun med sin kæreste, og i øjeblikket er hun dybt begravet i arbejdet med sin bachelor på ingeniørstudiet.

- Ja, når der er rod i livet, er det ofte ryddeligt i hjemmet, siger hun smilende og kigger rundt.

Det, der skete for omkring seks år siden på efterskolen på Viborg-egnen, har nemlig igen skabt ravage i hendes hverdag og taget hendes fokus. Måske er det derfor, der er så pænt og ryddeligt i lejligheden.

Hvordan har du det nu?

- Hmm, altså jeg har det jo fint nok. Men det har godt nok været nogle mærkelige uger, siger hun.

Den nu tidligere efterskolelærer indrømmede selv i retten, at sex-beskederne og nøgenbilledet var blevet sendt, og at den natlige massage havde fundet sted. Han mente dog ikke, at han var skyldig i brud på straffelovens bestemmelse om blufærdighedskrænkelse. Han mente, at Sofie Larsen havde givet ham sit samtykke. At den 15-årige efterskoleelev selv var med på den leg, som den 40-årige lærer førte an i.

Det var Vestre Landsret enig med ham i.

Frifindelsen af læreren kom som et lyn fra en klar himmel for Sofie Larsen.

- Jeg var så chokeret. Jeg tænkte bare 'what', og det første, der slog mig, var nødvendigheden i at fortælle verden, at der er noget forkert her, siger hun.

21-årige Sofie Larsen gik i skoleåret 2014/2015 på en efterskole på Viborg-egnen. Adskillige gange i løbet af året blev hun af sin lærer og sportstræner udsat for uønsket seksuel kontakt. Kontakt, som hun mener bør være strafbar. Foto: Eskil Lyngsøe
Annonce

Op til mig

Den frifundne lærer var sådan en, som flere elever på efterskolen kunne lide og syntes var sjov, husker Sofie Larsen. Hurtigt i løbet af skoleåret 2014/2015 fik læreren tilsyneladende øjnene op for den 15-årige pige, som han var træner for på et af skolens sportshold.

I både by- og landsretten kom det frem, at "forholdet" mellem dem begyndte med, at han skrev til hende og spurgte, om ikke hun ville komme op i hallen. Derfra skrev de løbende sammen det meste af året.

Til at begynde med var det tilforladelige beskeder om sport og tv-serier, men senere begyndte læreren at rose pigens udseende og hendes bagdel i bestemt tøj.

Efter lidt tid fik beskederne mere og mere direkte seksuel karakter.

"Du er glad for sex, fornemmer jeg," skrev læreren blandt andet til hende.

På et tidspunkt i løbet af skoleåret skrev Sofie Larsen til læreren, at hun havde ømme muskler. Det fik læreren til at tilbyde hende at prøve hans "magiske fingre". Med det mente han, at han ville give hende massage, men eleven fik straks en opfattelse af, at der var mere i det end det. At der også var noget seksuelt i det.

Derfor var hun rystende nervøs den sene aften efter sengetid, da hun og læreren havde aftalt at mødes i et lokale på skolen. Hun var bange for, at det ville udvikle sig, uden hun var i stand til at sige stop, og af den grund havde hun løjet og skrevet til ham, at hun havde menstruation, og som en ekstra sikkerhed havde hun sat en tampon i.

"Det er mega træls," var lærerens reaktion på, at hun havde menstruation.

Han masserede hende indsmurt i madolie, mens hun ikke havde andet på end undertøj. Han knappede tilmed hendes bh op under massagen.

Men efterfølgende kunne hun ånde lettet op. Det blev ikke til mere.

I dag er Sofie Larsen ikke i tvivl om, at situationen havde været anderledes, hvis hun ikke havde løjet om sin menstruation.

- Det er kun, fordi jeg til en vis grad var mine egne grænser bevidst og løj, at der ikke skete mere. Det er vildt, synes jeg. Vildt at det var op til mig, siger hun.

Efter skoleåret foreslog læreren, at Sofie Larsen skulle komme på besøg på skolen på et tidspunkt, hvor han havde nattevagten. Så kunne de nemlig have "hed sex i alle mulige stillinger," som læreren skrev.

Aftalen blev dog aldrig til noget, for inden da havde han fået Sofie Larsen til at sende ham to billeder af sig selv i afklædt tilstand. Senere sendte han hende et billede af sin stive penis, og da sluttede kontakten mellem dem.

Også denne gang var det hende, der satte en stopper for kontakten.


Det er samfundets kamp for at beskytte dem, som måtte stå alene med sådan noget. Samfundets kamp for fortsat at holde den voksne ansvarlig, for denne dom lægger alt ansvaret over på eleven. Og kampen er ikke tabt.

Sofie Larsen


Annonce

Handler om magt

Sofie Larsen havde aldrig sex med læreren.

Ikke det der ligner.

Men hun er ikke i tvivl om, at læreren fik en form for seksuel tilfredsstillelse gennem forholdet til hende. Og den medfølgende skam og forvirring har hun haft for sig selv, indtil hun i september 2019 valgte at melde læreren til politiet.

- Jeg har siddet alene med det hele tiden. Det har været min egen kamp og min egen skam, og jeg er stadig alene i den her sag, og det er stadig min kamp. Jeg sætter pris på, hvis folk synes, at det er sejt eller modigt at stå frem, men det bedste, man kan gøre, er altså at deltage i kampen og råbe op, siger hun.

- Det er samfundets kamp for at beskytte dem, som måtte stå alene med sådan noget. Samfundets kamp for fortsat at holde den voksne ansvarlig, for denne dom lægger alt ansvaret over på eleven. Og kampen er ikke tabt.

Landsretten lagde i sin frifindelse af eks-læreren vægt på, at Sofie Larsen ikke havde sagt fra. Dermed lagde den skylden for forholdet på hendes dengang 15-årige skuldre, og det mener hun er helt forfejlet.

For Sofie Larsen er sagen ikke et spørgsmål om, hvorvidt hun havde givet læreren sit samtykke. For hende handler den om magtforholdet mellem lærer og elev. Mellem den voksne og barnet.

- Jeg forklarer bedst mit manglende nej med en form for afhængighed. Jeg havde tusind følelser i mig. Jeg var nervøs, glad, fortvivlet, spændt og havde ondt i maven. Jeg var forelsket for første gang, samtidig med at jeg flere gange fik overtrådt mine grænser, siger hun.

Hver gang, hun og læreren havde skrevet beskeder til hinanden, og beskederne gik over efterskoleelevens grænse, tog hun et par dages pause. Men efter nogle dage begyndte hun at savne de mange, vilde og nye følelser. Hun savnede suset, og selvom hun oplevede at få sine grænser overtrådt af læreren, fik savnet hende alligevel til at søge kontakten med ham og besvare hans beskeder.

- Dommen siger, at jeg - fordi jeg var sød, venlig og senere blev flirtende - har givet ham mit samtykke, og at det gør, at det er ok. Det, synes jeg, er vildt. Han havde på alle måder magten. Det, jeg som 15-årig drømte om, var at vågne op og spise morgenmad med ham, mens han drømte om sex.

- Jeg har siddet alene med det hele tiden. Det har været min egen kamp og min egen skam, og jeg er stadig alene i den her sag, og det er stadig min kamp, siger Sofie Larsen. Foto: Eskil Lyngsøe
Annonce

Nej er ikke relevant

I årene efter lærerens krænkelser har Sofie Larsen kæmpet med spørgsmålet om skyld.

Siden efterskoletiden har hun givet sig selv skylden for hele episoden med læreren - for det var nemlig det, han gjorde.

- Han sagde jo til mig, at han på grund af mig og sådan, som jeg var og så ud, ikke kunne lade mig være, og at det af den grund var min skyld, siger hun.

Inden sagen kom for retten, havde den unge kvinde endelig formået at vende det i sit hoved.

Hun var blevet overbevist om, at det ikke kunne være 15-årige Sofies skyld, at den 40-årige lærer sendte hende de krænkende og seksuelle beskeder, masserede hende og sendte hende billedet af sin penis.

Med landsrettens frifindelse af læreren fik Sofie Larsen dog rettens ord for, at det skam var hendes egen skyld.

- Det har været svært, siger hun stille.

- Med dommen får jeg at vide, at jeg selv er ansvarlig for den skam, som jeg har brugt så lang tid på at lægge fra mig. Hele mit grundlag for ikke at føle den skam er pludselig væk, siger hun.

Hvis ikke landsrettens dom er forkert, så mener Sofie Larsen, at der er noget i vejen med loven.

- Det chokerede mig, at han ikke havde ansvaret for at sige nej. Som jeg ser det, skulle sådan noget slet ikke foregå, og når han nu ikke er fundet skyldig, siger man jo, at det, han har gjort, er ok. Retten siger til mig, at jeg kunne have sagt nej, og at jeg bare havde kunnet ladet være med at svare på hans beskeder, siger hun.

- Det er altså stadig ikke min skyld. Så der må være noget galt med loven.

Kunne du have sagt nej?

- Rent hypotetisk kunne jeg godt have sagt fra, men så sort-hvidt er det aldrig. Hvis jeg kunne have sagt nej, havde jeg gjort det. Og jeg synes ikke, at det er relevant for skyldsspørgsmålet, siger Sofie Larsen.

- Jeg ved godt, at jeg spillede med. Men jeg mener ikke, at jeg var i en position, hvor jeg kunne lade være med det. Måske var det ikke sket, hvis jeg ikke var den, jeg var. Men igen synes jeg ikke, at det skal være vores kære teenageres ansvar, deres væremåde eller deres påklædning, der skal afgøre det.


Med dommen får jeg at vide, at jeg selv er ansvarlig for den skam, som jeg har brugt så lang tid på at lægge fra mig. Hele mit grundlag for ikke at føle den skam er pludselig væk

Sofie Larsen


Annonce

Vigtigere end mig

Alt det, der skete i Sofie Larsens efterskoletid og processen med de to sager i by- og landsretten, har gjort, at hun er kommet i tvivl om, hvorvidt det er hende selv, der er noget galt med.

- Fordi jeg igen og igen har fået at vide, at det er min skyld, så har jeg også en tvivl på, om jeg kan sige nej, siger hun og fortæller også, at sagen har haft store personlige konsekvenser for hende.

- Det har påvirket lysten til sex. Jeg kan jo ikke have sex, hvis jeg ser hans ansigt for mig, og det er svært at finde ud af, hvad der skal til, for at jeg kommer videre på et personligt plan. Tid, tror jeg, siger hun og smiler opgivende.

Hvad tænker du om ham i dag?

- I retten sagde han, at han ikke kunne se noget forkert i det, der skete dengang. Og hvis det er sådan, så bliver jeg faktisk skræmt. Hvis han ikke forstår den smerte og det følelsescirkus, han har været skyld i, så kan jeg faktisk godt have lidt ondt af ham, siger hun.

Sofie Larsen peger på det paradoksale i, at hun, som var den svage part, er den, der må kæmpe med at håndtere konsekvenserne af det ulige forhold.

Selvom Sofie Larsen er sikker på, at hun ikke vil kunne lægge sagen fra sig uden videre, så vender hun igen og igen tilbage til, at sagen handler om mere og andet end "bare" Sofie Larsen.

Den unge kvinde håber, at det, at hun nu fortæller sin historie, kan være med til at skabe politiske forandringer, så andre ikke skal udsættes for det, som hun blev udsat for, da hun gik på efterskolen på Viborg-egnen.

- Det principielle i sagen er vigtigere end mit navn og velbefindende, siger hun.


Hvis han ikke forstår den smerte og det følelsescirkus, han har været skyld i, så kan jeg faktisk godt have lidt ondt af ham.

Sofie Larsen


Annonce
Viborg For abonnenter

Plads til dobbelt så mange vandhunde efter 1. august: Viborg Svømmehal er klar til flere gæster efter nedlukning

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Borgerne har fået ny GPS: Anja kan forklare sammenhængen og vise vej i det kommunale system

Viborg For abonnenter

Efter megen snak om rå beton fik viborgenserne selv syn for sagen: Peak 12 blev godt modtaget af gæsterne

Rundt om Viborg

Lokal herregård lukker dørene op for gæster: Enestående mulighed for et besøg

Viborg

Viborgs vandrette elevator er snart på skinner igen

Alarm 112 For abonnenter

'Der er skiderikker på skovstien!': 70-årig kvinde fik teenage-røver til at stikke af - nu er skiderikken dømt

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Alarm 112

GPS-tyve på spil i Jylland: Landbrugsmaskiner risikerer at blive sat ud af spillet

Rundt om Viborg For abonnenter

Opfordring fra naturfredningsforening: Fjern dæmningen og byg en bro

Sport

Mens du sov: Kajak-Emma klar til semifinale, dansk bryde-nedtur og ny verdensrekord

Sport For abonnenter

Viborg HK fik en kæmpesejr og et godt udbytte med hjem fra Tyskland

Viborg FF For abonnenter

Bagkanten: Nederlaget til FCM var et sundt virkelighedstjek

Kultur For abonnenter

Dagens magasinfund: Bronzealderens krigere

Annonce