Annonce
Viborg

Kære Ole - du skal vide, at jeg står sammen med dig

I Viborg skal pigerne hedde Ida og drengene Emil.
Ida er et hit, når de mindste bliver navngivet - både i Viborg og på landsplan, men Viborg-drenge skal hedde Emil og ikke William, som ellers topper landsstatistikken.

Viborg: Kære Ole

Selvom du tilsyneladende er helt alene, og at forældre i Viborg anno 2018 kun i meget, meget ringe grad synes, at vores navne er noget værd, så skal du vide, at jeg står sammen med dig. Og du skal også vide, at vi faktisk stadig er mange, omend vi må erkende, at vi svinder ind. I 2018 sagde vi farvel til 575 navnebrødre, men du er helt ny, så du kommer til at bære vores arv videre i mange år. Gerne hundrede, hvis du spørger mig.

Med venlig hilsen

Ole Bjærge

Nej, navnet Ole topper ikke navnehitlisten, som Danmarks Statistik netop har offentliggjort for året 2018.

Det korte brev, som indleder denne artikel, er skrevet til den lille mand, der som den eneste i Viborg Kommune i 2018 fik navnet Ole, der, som alle ved, stammer fra det oldnordiske navn Oluf (som vi ikke er så vilde med) og betyder noget i retning af "levn" - altså noget fra vores rødder eller aner, om man vil. Slet ikke noget dårligt fundament at bygge sit eget liv på. Ole!

Så lille Ole møder næppe andre Ole'er henne i vuggestuen. Der er langt større sandsynlighed for, at han bliver legekammet med Emil, for i 2018 fik 11 drenge i Viborg Kommune navnet Emil.

PS: Det er heller ikke så tosset, Ole, for Emil stammer fra det latinske æmilius og betyder venlig.

Annonce

Top 5, piger, Viborg

1. Ida (16)

2. Laura (11)

3. Clara, Emma, Josefine (10)

4. Alma, Lærke (9)

5. Anna, Ella, Frida, Victoria (7)

Pigernes tur

Ida er et navn, vi godt kan lide. Viborgensiske nybagte forældre adskiller sig ikke fra forældre andre steder i landet. Navnet Ida er nummer et på både den lokale hitliste og på den nationale. 486 små danske piger fik navnet i 2018, 16 af dem boede i Viborg Kommune, der har navnet Laura på en andenplads med 11. Laura er med 352 nummer 11 på den nationale hitliste, så vi kan nok godt lide Matador i Viborg.

Yndige prinsesser som Elin, Helle, Jennifer, Oda, Rasmine og Nina må ligesom lille Ole kigger langt i vejviseren (eller vuggestuen) efter andre med samme navn, for de nævnte pigenavne er blot nogle få eksempler på de mange piger fra Viborg Kommune, der i 2018 var ene om at få netop deres navn. Andre eksempler på disse sjældne navne er Rikke, Neel, Mynthe og Shelby.

På landsplan er Emma på andenpladsen, mens dette navn snupper fjerdepladsen i Viborg Kommune sammen med Clara og Josefine.

Højdespringer

I 2017 lå navnet Hugo helt uden for top-50, men det har ændret sig. I 2018 fik 250 drenge navnet, hvilket skyder Hugo ind på en 27. plads skarp forfulgt af Mikkel og Villads.

Ida ligger kun nummer et i to regioner - nemlig i Midtjylland og i Syddanmark, men er er altså nok til at sikre førsteplads nationalt. Ella topper i hovedstaden, mens de fleste i Nordjylland synes, at deres datter skal hedder Freja. Det navn napper kun en 18. plads i Viborg Kommune.

Top 5, piger, Danmark

1. Ida (456)

2. Emma (453)

3. Alma, Ella ( 437)

4. Sofia (423)

5. Freja (417)

Top 5, drenge, Viborg

1. Emil, Noah (11)

2. Alfred, Oliver (10)

3. Felix, Mikkel (9)

4. Frederik, Lukas, Tobias, William (7)

5. Carl, Elias, Johannes, Oscar (6)

Top 5, drenge, Danmark

1. William (600)

2. Noah (528)

3. Oscar (506)

4. Lucas (495)

5. Victor (489)

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Navne

Nekrolog over Olaf Rye

Annonce