Annonce
Navne

Olga og Niels var blandt de første med en gårdbutik

Olga og Niels Gjørup Madsen blev gift for 60 år siden og kan dermed fejre diamantbryllup. Foto: Jens Ingolf Nørgaard.
Olga og Niels Gjørup Madsen blev gift for 60 år siden. Niels havde et par uger forinden købt gården i Knudby, hvor de indtil nu har boet og levet og oplevet sammen i 60 år. I morgen fejrer de deres diamantbryllup.
Annonce

Diamantbryllup: Olga og Niels Gjørup Madsen, Virksundvej 74, Knudby, kan i morgen, torsdag den 27. juni, fejre deres diamantbryllup – 60-års bryllupsdag.

Olga, der i dag er 81 år, er født i Vinkelplet og gik i Rettrup Skole. Som ung var hun på Jebjerg Ungdomsskole i Salling og arbejdede nogle år i huset.

Niels er 84 år og er vokset op i Ejsing. Da han var 13 år, begyndte han at arbejde på en nabogård, hvor han var på deltid nogle år, og resten af tiden hjalp han til på sin fødegård.

Som ung havde han flere pladser på hjemegnen, men han prøvede også kræfter med sukkerroeavl ved Nakskov.

Det var, da Olga var på skolen i Jebjerg, at Niels en del gange pumpede cyklen, og de har haft hinanden siden.

Olga og Niels Gjørup Madsen.
Annonce

Gårdbutikken

Niels Gjørup Madsen fik sin landmandsuddannelse på Fyns Stifts Husmandsskole, men han tog ikke så langt hen uden Olga. Hun arbejdede på Næsbyhoved Kro.

- Der var ikke mange studerende dengang, der kom så tit på kro, som jeg gjorde, fortæller Niels med et glimt i øjet.

De kiggede på et sted at slå sig ned. Stedet blev i Knudby med en helt unik panoramaudsigt over det meste af Hjarbæk Fjord, og Niels overtog stedet 14 dage før brylluppet.

- Udsigten tænkte vi nu ikke på dengang. Vi fik opbygget et alsidigt landbrug og arbejdede syv dage om ugen året rundt, og vi producerede en del æg til salg, lyder det samstemmende om den første tid på gården.

Da Niels var 38, blev han opereret i ryggen. Køerne blev solgt, og de startede en gårdbutik lige ud til landevejen uden for døren. Her blev der solgt i stor stil af nyplukkede jordbær, nyopgravede kartofler og nylagte æg. Mange fra egnen kom ind og handlede, når de kørte forbi.

Annonce

Sommerhusene

Samtidig med gårdbutikken byggede de det første sommerhus i Strandet.

Det blev efterhånden til tre sommerhuse til udlejning. Også i Strandet havde Blik og Rør Landsforbundet en række sommerhuse. Disse huse passede Olga og Niels som viceværter sammen med deres egne huse igennem 35 år. I dag er de alle solgt.

Olga og Niels Gjørup Madsen har en datter i Ravnstrup, en søn i Nr. Søby, en datter i Viborg, og der er seks børnebørn samt et oldebarn i familien.

De har altid været aktive i lokalsamfundet med bestyrelsesposter i Knudby Borgerforening, Knudby Vandværk og Taarup Forsamlingshus.

- Da vi var med i forsamlingshusets bestyrelse, skulle der om vinteren fyres i kakkelovnen hver tredje time, og bagefter lå vi på vores knæ og skurede gulvet. På vores ældre dage har vi været med i Cafe Knud, hvor flere end 30 mennesker mødes hver anden onsdag til fællesskab og cafeliv i forsamlingshuset, fortæller de i fællesskab, og de betoner samtidig, at netop landsbyfællesskabet og kulturen deromkring er en god livsværdi på Knudby-Borup egnen.

De har været på rejser til mange lande i Europa og Alanya i Tyrkiet. Den rejse, der har gjort størst indtryk, gik dog til Gambia i Afrika.

- Den helt ufattelige fattigdom og de sanitære forhold var som noget, vi har hørt fra vore oldeforældres tid her i Danmark og Europa. Så forstår man at sætte pris på det samfund, vi har her hos os.

- Vi har vores dejlige familie, der altid står os bi, både når der er sygdom og fest. Vi har haft 60 dejlige år med hinanden her på kanten af Hjarbæk Fjord. Vi ville bare gerne gøre det hele om, hvis vi skulle starte vores liv med hinanden igen, slutter diamantbrudeparret med glæde i stemmerne.

Selve dagen i morgen torsdag fejres med et fastlagt program for de indbudte gæster.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Fiskene har fundet vej til åerne

Rundt om Viborg

Ældre mand fik stjålet sin pung i supermarkedet: To østeuropæere fanget på video

Annonce