Annonce
Rundt om Viborg

Området omkring Skalsådalen skal udvikles: landbrug, natur, friluftsliv og klima skal få det bedre af nyt projekt

I Skals Enge ved udløbet af Skals Å er der gennemført et vådområdeprojekt. Nu kommer turen til den anden ende af åløbet i nærheden af Lindum og Sdr. Onsild. Arkivfoto: Jakob Thorup Thomsen
Et udviklingsprojekt for Skalsådalen i den østlige ende af Viborg Kommune skal tilgodese alle de forskellige interesser i ådalen.

Skalsådalen: Et udviklingsprojekt med blandt andet jordfordeling i Skalsådalen i den østlige del af Viborg Kommune skal være til gavn for alle områdets brugere - inklusive dyr og planter.  Både landbrug, natur og friluftsliv skal tilgodeses, klimaet skal også vinde på det, fordi projektet drejer sig om at tage lavbundsjord ud af produktion, og desuden skal projektet bidrage til landbrugsudvikling.

Udviklingsprojektet og den tilhørende jordfordeling omfatter det område, der ligger mellem Lindum i den østlige del af Viborg Kommune og Nørbæk og Sdr. Onsild i nabokommunerne. Der holdes et borgermøde om projektet i Onsild Idrætsefterskoles multihal tirsdag den 30. november klokken 19.

Tre kommuner lægger jord til projektet, der foregår i et samarbejde med Viborg, Randers og Mariagerfjord kommuner sammen med Naturstyrelsen Himmerland. Fire forskere fra Københavns Universitet er også involveret. Tre antropologer og en landskabsplanlægger arbejder med, hvordan man kan bruge det, de betegner som historiefortælling, i at indrette landskaber og natur og omstille landbruget i en grønnere retning.

Annonce


Udtagning af lavbundsjord er den "lavthængende frugt" i forhold til reduktion af CO2 fra landbruget

Antropolog Kathrine Dalsgaard fortæller, at de arbejder på at udvikle metoder til at sikre samskabelse og borgerinddragelse med landskabsfortællinger som omdrejningspunkt.

Flere end 100 interviews

"Udtagning af lavbundsjord er den "lavthængende frugt" i forhold til reduktion af CO2 fra landbruget, men involverer også store udfordringer omkring styring, ejendomsret, værdisætning af landskabet og inddragelse af borgere og lokalsamfund. Vi undersøger i projektet "Lokale landvindinger", hvordan vi både får flere våde marker og mere vild natur, friluftsliv, landdistriktsudvikling og de mange andre brikker til at falde på plads i det store puslespil, som også går under navnet multifunktionel jordfordeling".

Forskningsprojektet er støttet af Velux-fonden og omfatter også to andre jordfordelingsprojekter i Nørreådalen i Viborg og Randers kommuner og ved Glenstrup Sø i Mariagerfjord Kommune. Som led i projektet skal forskerne gennemføre flere end 100 interviews med lodsejere, beboere, brugere og naturforvaltere.

Annonce
Viborg For abonnenter

Længe ventet millionhandel går endelig igennem: - Det er en bygning, der er værd at vente på

Danmark

Fredagens coronatal: Færre smittede - flere indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Se alle billederne: Nu er det 'Jul i Viborg' igen

Viborg For abonnenter

Er du tilfreds med dit barns skole? Ny undersøgelse viser store forskelle på forældres tilfredshed med kommunens skoler

Rundt om Viborg

Efter to års corona-pause: Så skal den igen have fuld gas på populær musikfestival

Viborg For abonnenter

Der sprænges! - i biodiversitetens tjeneste

Heunicke havde håndskrevne noter fra nøglemøde med i Minkkommission

Rundt om Viborg For abonnenter

Landsbyens borgere arbejder på at genåbne købmandsbutikken: Salget af anparter er næsten i mål

Bjerringbro

Løver står klar med indkøbsvognene

Viborg

Krav om corona-pas til kommunalt ansatte fra på mandag: 'Det er en tillidsbaseret ordning', siger Ulrik Wilbek

Støtteparti indkalder statsminister til hasteforespørgsel: Sundhedsvæsen har brug for redningspakke

Viborg FF For abonnenter

Ny næstformand vil sætte skub i Viborg FF's udvikling - man kan tage viborgenseren ud af Viborg, men man kan ikke tage Viborg FF ud af viborgenseren

Debat For abonnenter

Havde regionens ledelse uret, mens fyret overlæge havde ret i kræftsag?

Kultur

Viborgs succesfulde Englehave åbner igen: Her kan du skrive en hilsen til dem, du savner

Annonce