Annonce
Debat

Omsorgssvigt på plejehjem – en kompliceret sag

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke lover flere penge til ældrepleje. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Læserbrev: Med baggrund i omtalen i TV 2 af omsorgssvigt på plejehjem i Aarhus og Randers vil jeg forsøge at beskrive komplicerede forhold, som gør sig gældende i plejehjemsplejen.

De billeder, vi har set og oplevet, er udtryk for uetisk og ufaglig holdning og viser en meget utilfredstillende adfærd over for syge mennesker. Det vil ikke undre mig, at det kun er toppen af isbjerget, vi har set.

Kommunens politikere har med god ret tillid til ansatte sygeplejeudddannede personer, at de udfører jobbet, som de er undervist i og har forpligtiget sig på.

Annonce

Hvis den enkelte sygeplejerske, social- og sundhedsassistent m. fl. husker alle deres teoretiske belæringer, vil plejen være korrekt. Hvorfor sker det så ikke?

Medarbejderne står i en kompliceret situation. Plejen af ældre, lettere demente og andre handicappede er en meget mere kompliceret sag, end folk almindeligvis tror.

Ældre mennesker er tilbøjelige til at sidde alt for meget i den samme gode stol. Det giver en masse uheldige konsekvenser:

Gangfunktionen er en ting, urinblæren bliver trykket og derfor opstår der tit – måske oversete urinsvejsinfektioner (har borgeren bleer på, så kan man jo ikke vide, om der er mange små hyppige urinafgange!), som jo bevirker, at man kan komme til at sidde med våde bleer i længere tid end beregnet. Hyppigt tilsyn er derfor påkrævet.

Appetitten bliver også mindre. Man spiser kun lidt af det, man kan lide eller så få grøntsager som vel muligt.

Tarmene får ikke tilstrækkelige grove produkter at bearbejde. Tarmene bliver dovne og går mere og mere i stå. Hvis man ikke opdager tingenes tilstand i tide og finder en professionel løsning på dette, vil personalet få en vanskelig opgave med at få funktionen i gang, uden at det gør ondt på beboeren.

(Praktisk: Obs toiletindhold efter hvert toiletbesøg og handle ud fra en vurdering deraf).

Det er vigtigt, at man elsker sit job og ser glæden ved netop den vanskelige pleje. Læg mærke til de små taknemmelige smil, man får. Bliv glad for din uddannelse. Gør brug af den. Den megen personlige nære pleje kan være trættende.

Meget kan og bør forebygges, så plejen bliver overkommelig. Den ældre og handicappede kan også gøres lidt mere selvhjulpne, hvis man er tilstrækkelig opmærksom på den mulighed.

Der må også en meget saglig vurdering til, om der nu også er hænder nok på de rette tidspunkter – f. eks i spisesituationer. I de perioder, hvor der ikke er pres på, kan og bør man udnytte tiden til lidt festlig snak, spadsereture og andre former for psykisk pleje.

Det, at pleje ældre og svagelige mennesker, bør ændres fra lav status til høj status. For det er den mest omsorgsfulde krævende pleje, man kan tænke sig. Det er let for udenforstående at stille urealistiske forventninger. Det er jo også sådant, at personalet kan have svært ved at yde en pleje, når beboeren ikke selv ser behovet - f.eks. for et tøjskifte og lignende..

Beboernes situation og tilstand på plejehjem er meget- meget forskellige. Kunsten er at tilgodese disse individuelle behov og personligheder på den bedste faglige måde, derfor er at undgå omsorgssvigt også en ret kompliceret sag.


Medarbejderne står i en kompliceret situation. Plejen af ældre, lettere demente og andre handicappede er en meget mere kompliceret sag, end folk almindeligvis tror.

Annonce
Danmark

Onsdagens coronatal: 353 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Statens planer om nye veje og jernbaner fanger tusindvis af borgere i usikkerhed: Helle har ventet på en afklaring i otte år

Debat

Det er altså ikke raketvidenskab

Sport

Se videoen: Alle EM-hold sender hilsen til Christian Eriksen

Annonce