Annonce
Annoncørbetalt indhold

One room living: Når køkkenet tager magten i hjemmet

Sara Lagoni og familiens hus er bygget om omkring køkkenet, som for dem er husets hjerte.
Langt op i det 20. århundrede handlede livet i køkkenet primært om madlavning, men vi har nu bevæget os ind i en ny tidsalder. One room living er den spirende trend, men hvad er det? Vi dykker ned i fænomenet, som også har invaderet Viborg og omegn.

Af Mette Mathilde Skeel-Gjørling

- Vi tegnede vores nye køkken, før vi tegnede huset, for køkkenet er for os hjemmets hjerte, og vi vidste bare, at køkken og stue skulle køres ud i én. Før havde vi et gammelt og lavloftet køkken med massive egetræslåger, udskæringer og fliser - faktisk top umoderne. I dag har vi fire meter til loftet og et kæmpe rum, og vi elsker det.

Sådan siger Sara Lagoni fra det nye køkken i huset i Viborg. Faktisk tog Sara og familien på fire køkkenet i brug tre dage før juleaften 2018, og det var en drøm, der gik i opfyldelse for husets to voksne madentusiaster. Ét multirum med køkkenø, kogezone, stue og plads til at være og leve. Køkkeneksperter kalder fænomenet for one room living, og det indikerer en evolution i måden at bruge køkkenet på. For flere og flere lever i dag livet i ét multifunktionelt rum, hvor køkken, dagligstue, spisestue og kontor er inden for samme fire vægge. Vi vil have rum, hvor vi kan være sammen, når vi endelig er hjemme. Sådan har det ikke altid været.

Sammensmeltning og ny tidsalder

Langt op i det 20. århundrede var størstedelen af vores boliger inddelt i separate rum, og livet i køkkenet handlede primært om madlavning og måltider. Claus Johnsen er Head of Category Management hos Kvik A/S, og han fortæller, at der i slutningen af 1950’erne for første gang blev lavet et nyt take på køkkenlayoutet. Før den tid var køkkenet et rum, der var gemt væk i huset.

- Når man fik gæster på besøg, blev de guidet ind i spisestuen, og derinde viste man sin velmagt og sin gode smag, som kom til udtryk ved et flot møblement og måske senere hen endda et farvefjernsyn. Køkkenet var et lukket rum, som man ikke investerede penge i, og det var kun husmoren, der havde sin gang der, siger Claus Johnsen og uddyber:

- Sidst i 50’erne satte nogle professorer fra Cornell University i USA sig for at lave det ultimative køkkenlayout. De fik adgang til en del private hjem og spredte sand ud på køkkengulvet, så de kunne se husmorens fodspor. Heraf udsprang begrebet arbejdstrekanten, som er den ultimative placering af ens køleskab, kogeplader og håndvask, og hele køkkenindustrien begyndte at forholde sig til de ting, når de planlagde et nyt køkken. På baggrund af det blev samtalekøkkenet opfundet af en produktudvikler fra Kvik i midthalvfemserne, forklarer Claus Johnsen.

Det sociale spirer

Samtalekøkkenet er forgængeren til one room living og et begreb, der netop beskriver folks adfærd i køkkenet. For første gang kigger man på det sociale aspekt, og derfor skal håndvasken som minimum vende ud mod familien, for håndvasken er den zone i køkkenet, hvor folk bruger mest tid. Og som årene er gået, er det sociale blevet mere og mere vigtigt. Det ser de også hos Kvik i Viborg, hvor butikschef Morten Lindbøg har oplevet stigende forespørgsler på de store køkkener og one room living. Faktisk er interessen for alvor begyndt at spire inden for de sidste syv år.

- Det er typisk det yngre segment og børnefamilier, der vil have det hele åbent, så der er plads til både børn og gæster. De fleste efterspørger også en stor køkkenø, siddeplads eller bænk til børnene og et frit svæv til et minikontor, hvor de voksne kan sidde og tage en times arbejde med en kop kaffe i køkkenet. I forhold til det ældre segment så går de stadig efter mindre, men godt. Min oplevelse er klart, at de kan skalere op på sådan noget som bordplader, men de skal ikke nødvendigvis have plads til at se på, at børnebørnene laver lektier eller kigger ned på deres iPads. Dermed ikke sagt, at det forholder sig sådan for alle, for vi har også folk fra det ældre segment, der ved at få øjnene op for one room living, fortæller Morten Lindbøg.

Et rum fuld af liv

Der er tale om alt andet end mindre, men godt i Sara Lagonis hus i Viborg. Faktisk er familiens åbne køkken og stue hele 80 kvadratmeter, hvilket passer perfekt til deres aktive og sociale levestil.

- Vi har altid mange gæster, og det er blevet nemmere nu. Vi behøver ikke at være helt færdige med maden, når de kommer, for så stiller de sig jo bare ved øen, hvor der er masser af plads eller sætter sig hen til bordet. Du har dem bare, og det er helt klart det bedste. Og så er det også nemt med vores børn på 1 og 6 år, for vi kan hele tiden holde øje med dem. Der er noget dejligt over, at det hele er så overskueligt, og vi er mere sammen som familie end før, smiler Sara Lagoni.

Husets hjerte i hektisk hverdag

Head of Category Management hos Kvik A/S, Claus Johnsen, tør godt spå om fremtidens køkken. Han mener, at de lukkede køkkener er et levn fra fortiden og har svært ved at se, at de skulle få comeback.

- Det store køkken er noget, man virkelig har taget til sig og ikke kun i Danmark. Det er nærmest kun i Asien, hvor de bruger ekstremt meget olie i maden, at de har lukkede køkkener, og i dag ser man også ofte, at arkitekterne bygger huset rundt om køkkenet, fordi det er husets hjerte. Og med ét multifunktionelt rum har man en større chance for at samle sin familie et sted i boligen, hvor man kan lave mad, lektier og spille spil. Det er der, vi har en chance for at være sammen med vores familie i en hektisk hverdag, siger Claus Johnsen, som tilføjer, at han selv ikke kunne leve uden det.

- Hjemme hos os kommer vi jo ikke ud af det køkken. Vi samles der, når vi kommer hjem, og så er vi der, til vi går i seng.

Det kan Sara Lagoni fra drømmerummet i Viborg kun nikke genkendende til.

- Det er så sjovt, for vores oldemor har sagt til os, at det da må være træls ikke at kunne lukke døren ind til de andre, når man står med madrod, men vi har slet ikke lyst til at lukke. Vi har det bare sådan: Kom og vær med – vi skal snakke, mens vi roder. Det er lavet til os, og det rammer plet!

Annonce

Drømmer du om one room living?

Find inspiration til dine (store) køkkendrømme her:
www.kvik.dk/koekken/koekkentyper/one-room-living