Annonce
Viborg

Op mod halvdelen af mænd dropper hjertemedicin

En meget stor del af de mænd, som får konstateret en hjerte- karsygdom, tager ikke den anbefalede medicin. Arkivfoto
Mellem hver tredje og halvdelen af mænd med en hjerte- karsygdom tager ikke den medicin, som lægen har udskrevet, og rådgivning på telefonen virker ikke.

Viborg: Hvorfor en meget stor del af mandlige patienter, som er diagnosticeret med en hjerte- karsygdom, ikke tager den udskrevne medicin, har sygeplejerske og ph.d.-studerende Ina Qvist fra Hospitalsenhed Midt undersøgt nærmere.

Hun har taget udgangspunkt i et forskningsprojekt, hvor næsten 19.000 mænd i alderen fra 65 til 74 år har fået tilbud en undersøgelse for en hjerte- karsygdom.De mænd, som fik en diagnose efterfølgende, blev anbefalet behandling med medicin.

Ina Qvist forsvarer sit ph.d.-projekt på torsdag på Regionshospitalet Silkeborg, men hun afslører på forhånd, at hendes forskning viser, at det ikke er nok, at patienter af lægen får diagnosen hjerte- karsygdom og information om lidelsen.

Annonce
Ina Qvist forsvarer sit ph.d.-projekt på torsdag. Privatfoto

Andre metoder

- Der skal tilsyneladende mere til for at få flere af patienterne i medicinsk behandling. Og et tilbud om telefonrådgivning virker ikke. Hvis man vil have flere i behandling, må man ty til andre metoder, og det bør vi selvfølgelig også gøre, siger Ina Qvist.

Hun har blandt andet undersøgt, om mænd, der har fået konstateret en udposning på legemspulsåren eller forkalkninger i benene, indløser recepten, når de har fået konstateret sygdommen.

- Mændenes holdning til medicin har en afgørende betydning for, om de vælger at tage imod tilbuddet om medicinsk behandling for sygdomme eller ej. Og har de på forhånd en negativ holdning, er det svært at få dem medicineret, tilføjer hun.

Forstå sygdommen

- Når vi giver patienterne diagnosen, forpligter det os også til at hjælpe dem med at acceptere og forstå deres sygdom. Vi kan altså ikke bare tro, at vi kan give dem noget information om sygdom og behandling, og at de så retter sig efter det. Der skal mere til - specielt over for de mænd, som er tøvende over for at anvende medicin, lyder konklusionen fra den ph.d.-studerende sygeplejerske.

Antallet af personer, der dør af en hjerte- karsygdom er reduceret de seneste årtier. Men samtidig er antallet af patienter, der lever med en hjerte- karsygdom, øget. Det tilskrives behandling med blodfortyndende medicin, præparater mod forhøjet blodtryk og kolesterolsænkende medicin.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF For abonnenter

Reportage fra optakt til fodbold: Midtbyen levede, mens stadion lå øde

Viborg

Hospitalsledelsen kommenterer på 'stormvejr' i nyhedsbrev til medarbejderne

Annonce