Annonce
Erhverv

Opfinder fra Odder på vej med nyt produkt: Slut med at vende hjem til døde planter

Morten Kjeldsen fra Odder har opfundet en vandingspose, der kan holde liv i ferierejsendes stueplanter og unge vinstokke ved Middelhavet. Hemmeligheden er et lille to-vejs filtre på posens ene side. Opfindelsen er patenteret og har været fem år undervejs. Foto: Axel Schütt
Først opfandt Morten Kjeldsen en sliber til barberblade, og nu har opfinderen fra Odder et nyt innovativt produkt på vej ud på verdensmarkedet. En vandingspose til stueplanter, som tømmer sig selv for indhold - halvanden liter vand - i løbet af et par uger.
Annonce

ODDER: Det er sagt på østjysk godt og grundigt træls at komme hjem til udtørrede og døde planter i stuen efter sommerens tur sydpå, fordi botanikken i privaten ikke klarer en uge eller to uden vand.

Men opfinderen Morten Kjeldsen fra Odder har nu fundet en unik løsning, som han håber vil ramme alverdens supermarkeder inden for det kommende år. En foliepose med et ganske særligt dobbelt-filter, som sørger for at dosere indholdet på halvanden liter vand i løbet af 10-14 dage til tørstige planter.

Teknikaliteterne vender vi tilbage til.

Patentet er i hus på villavejen i Odder, og den første forhandlerkontrakt skrevet under, men der er tale om en 'sæsonvare', så Morten Kjeldsen forventer først, at salget bliver sluppet løs i løbet af foråret 2020, og indtil da må overlevelseskittet for boligens beplantning fortsat være at give en nøgle til naboen.

Selve kommercialisering og produktionen af produktet er lagt i hænderne på Silvex - en portugisisk virksomhed, som i forvejen leverer husholdningsposer, film og folier af alle slags til flere af Europas største supermarkedskæder som Sainsbury, Marks&Spencer og Tesco i Storbritannien eller Coop og Ikea i Skandinavien - og ofte i kædernes eget navn som private label.

Det er i tilsvarende butikker over hele verden, at Morten Kjeldsen håber at kunne se sin vandings-opfindelse være i handlen om et lille års tid.

Først skal der vand i posen, som kan rumme halvanden liter... Foto: Axel Schütt
Annonce

Inspireret af isterninger

I udviklingsfasen har Morten Kjeldsen haft kælderen fyldt godt op med sorte 10-liters spande for at kunne følge vandets flow gennem poserne, og faktisk har opfindelsen været fem år undervejs. Vand er nemlig slet ikke så lige til at styre, forklarer han:

- Det har overrasket mig, hvor besværligt det i virkeligheden er at tæmme vand. Enten gik flowet helt i stå, eller også var posen tom på ingen tid, som det er set med andre løsninger til formålet, for eksempel en cola-flaske sat på et spyd, men så er vi jo lige vidt.

Det unikke ved Morten Kjeldsens opfindelse er, at flowet fra posen regulerer sig selv blandt andet i forhold til, hvor varmt der er i rummet, hvor planten står. Derfor varierer posens tømmetid naturligvis.

Inspirationen har han hentet fra de populære isterning-poser, som Schur i Horsens for første gang præsenterede på markedet - i øvrigt også på baggrund af et dansk patent. Morten Kjeldsen arbejdede i begyndelsen af projektet sammen med Schur som en mulig producent, men maskinerne, som lavede isterningposerne blev undervejs overtaget af Silvex og står nu på fabrikken i Benavente - cirka 80 kilometer uden for Lissabon.

Derfor valgte opfindelsen fra Odder også at søge i den retning.

Annonce

Samspil mellem flere parametre

I de første udgaver af vandingsposen arbejdede Morten Kjeldsen med flere forskellige labyrint-systemer og punktsvejsninger til at sikre et roligt flow, men luftbobler inde i posen viste sig ofte som stopklods for gennemstrømningen.

Løsningen blev et nyt foliemateriale med en lav overflade-energi. Samtidig blev labyrinterne i posen erstattet af et lille to vejs-filter.

Den ene filter består af cirka perforerede 35 mikroskopiske huller, der ved perforerings-processen danner en krave indad mod vandet og som derved forhindrer små luftbobler i at lukke for vandflowet, mens et andet filter, monteret oven på hullerne, bestående af tætvævet stof - kaldet mesh med fem procents åbenhed - sørger for, at vandet siver ud til jorden under posen i et kontrolleret tempo, typisk mellem 7-14 dage.

Næste problem var at få filtret til at sidde fast på posen. Den folie, der bliver brugt til poser til husholdningen - fryseposer, affaldsposer og lignende er ofte af PolyEthylen (PE) af hensyn til svejsbarhed, styrke og pris. Desværre er PE meget vanskelig at klæbe på.

Yderligere viste fastklæbningen af filteret sig vanskelig, fordi filteret i princippet er gennemblødt i en periode på et par uger, hvor limen selvfølgelig skal holde. Denne udfordring blev dog løst i samarbejde med Post-it producenten 3M, der viste sig at have en særlig kraftig dobbeltklæbende tape i deres enorme sortiment af klæbeprodukter, som også kan tåle det våde element.

Endelig blev vandingsposens oprindelige grønne farve skiftet ud med en brun nuance for at falde i med jorden i skjuler eller krukke.

- Når en ny opfindelse bliver til, så viser løsningen sig som regel at være et samspil af fem-ti parametre, der alle skal til for at lykkes, og det har også været tilfældet her, siger Morten Kjeldsen og tilføjer, at det er alle udfordringerne i processen, som får den almindelige Ole Opfinder til at give op.

...Dernæst er det bare at binde en knude. Hvis den ikke er for stram, kan posen bruges igen... Foto: Axel Schütt
Annonce

Manden bag barberblads-sliber

Morten Kjeldsen har en ingeniørbaggrund og kalder sig selv akustikfreak. Han arbejder til dagligt med mikroakustik til earphones - øretelefoner - og høreapparater.

- Jeg har altid beskæftiget mig med innovation. Det gør jeg stadig og ikke kun, når jeg opfinder. Jeg kan godt lide at forsøge at gøre tingene enklere og smartere, og det handler ofte om at rydde bordet helt og begynde forfra i stedet for at bygge oven på eksisterende produkter for bare at lave en lidt bedre udgave fra gang til gang, forklarer Morten Kjeldsen.

Idéen til filteret fik han gennem sit faste job som lydspecialist, for det er netop herfra, at han kender de få leverandører, der er på verdensplan af den type filter, som vandingsposen havde brug for.

Og han har gjort det før, altså det med at opfinde. Morten Kjeldsen er for eksempel også manden bag Razorpit - en sliber til engangs-barberblade, så de bliver ved med at være knivskarpe. Også barberbladssliberen har han patent på.

Razorpit har været i markedet siden 2008, og det unikke produkt var en af grundstenene i websuccesen Made4Men, som Matas købte, da butikskæden overtog Firtal Group i Lystrup for 130 millioner kroner i 2018.

...Og så er det bare at placere posen med vand i krukken med filteret nedad. Afhængig af temperaturen i rummet er tømmetiden 7-14 dage. Foto: Axel Schütt
Annonce

Genbrug fjerner bekymring

Rettighederne til salget af den nye vandingspose ligger hos Silvex i Portugal, mens det 20-årige patent tilhører Morten Kjeldsen. Rundt regnet har værktøjer til prototyper og patentansøgning kostet ham en halv million kroner foruden en masse arbejdstimer.

Patentet blev godkendt for et halvt år siden.

- Det er altid vigtigt ikke at søge patent for tidligt, fordi produktet skal være færdigt først. Ændrer det sig, så er patentet måske ikke dækkende mere, og så gælder det om at få patentet så tæt på kommercialiseringen som muligt, for jo længere tid er du beskyttet i markedet, forklarer Morten Kjeldsen.

Vandingsposen får en vejledende pris på 1,99 euro - cirka 15 kroner - for en pakke med tre styk. Opfinderen bliver ifølge kontrakten honoreret per solgte pose.

- De store supermarkedskæder i Europa har kendt til produktet i et par år, og flere er rejst til Portugal for at se nærmere på det, så interessen har allerede været stor, fortæller Morten Kjeldsen og fortsætter:

- Nogle har bekymret sig om, at posen er lavet af et plastik-materiale, men den kan genbruges. Altså den kan fyldes igen og vande planter flere gange, og det har fjernet den bekymring.

Annonce

Version 2.0 til vinmarken

- Nu går vi i første omgang efter privatmarkedet - for eksempel folk, der tager på charterferie og gerne vil komme hjem til planter, som stadig er grønne - og virksomheder, der kan se fordel i at bruge vandingsposerne i receptionen eller lignende. I øvrigt tåler posen også flydende plantegødning i vandet, som sammen med den langsomme vanding er det rene guf for planterne, siger Morten Kjeldsen.

Men det næste skridt bliver vandingsposer til vinmarker, hvor idéer er, at de kan hænge sammen i en lang række, og så kan vinbonden fylde op i den ene ende. Der vil så være et filter per 90 centimeter, der typisk er mellem vinstokkene.

Poserne her vil kunne rumme 15-20 liter hver.

- Især unge vinstokke har i deres første leveår brug for vand regelmæssigt. Sydpå har de desuden den udfordring, at 90 procent af vandet fordamper, når de vander, og kun 10 procent kommer planten til gavn. Med vandingsposen er forholdet cirka omvendt, og samtidig er posen med til at holde ukrudt væk, slutter han.

Endelig er der restriktioner på vandforbrug i de fleste lande omkring Middelhavet, som gør, at de ikke bare kan vande løs, og alene i middelhavslandene bliver der estimeret plantet cirka 800 mio. nye vinstokke om året.

Nu kan de måske i fremtiden få hjælp til at overleve med en opfindelse fra Odder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Adventistkirken i Viborg fylder 100 år

Annonce