Annonce
Viborg

Opgør med brugerbetaling

Rasmus Foged. Pressefoto
Annonce

Læserbrev: Alternativet i Region Midtjylland har netop tilsluttet sig budgetforliget for 2021. For os er et af de vigtigste punkter, at vi nu går i gang med at fjerne brugerbetalingen for forældre til indlagte børn.

De nuværende regler om indlæggelse af børn siger, at det er gratis for en af forældrene at være indlagt sammen med barnet, mens den anden skal betale alle udgifterne ved personens kost og logi.

Det betyder at familier, der har en stram økonomi, ofte vælger, at moren bliver indlagt med barnet, og at faren ikke gør. Når det sker, har barnet ikke begge sine forældre til at hjælpe sig under behandlingsforløbet. Samtidig risikerer barnet at få en oplevelse af, at den ene forælder vælger barnet fra.

For Alternativet har dette været en meget vigtig sag, da vi mener, at begge forældre er lige vigtige for barnets ve og vel - og det mener vi er vigtigt at sende et klart signal om fra sundhedsvæsnets side. Derfor vil vi gerne sikre, at begge forældre kan være sammen med barnet uden

at skulle bekymre sig om de økonomiske konsekvenser.


Brugerbetalingen er en hindring for familier med lave indkomster, som dermed ikke har haft friheden til at vælge til at pleje deres barn sammen under en indlæggelse.


Det handler også om barnets relation til sine forældre, da forældrene er de vigtigste figurer, børnene spejler sig i. Forældrene spiller en særlig rolle i barnets udvikling af identitet, og hvis der kommer en ulige relation, kan det betyde at barnet ikke får en nuanceret identitetsudvikling. Ofte er der tale om indlæggelser meget tidligt i børnenes liv, og der er det særligt vigtigt at sikre familierne gode muligheder for at være sammen.

Det er klart, at der er mange, for hvem brugerbetalingen ikke er en hindring. De har penge nok til at have friheden til at vælge. Men brugerbetalingen er en hindring for familier med lave indkomster, som dermed ikke har haft friheden til at vælge til at pleje deres barn sammen under en indlæggelse.

Derfor er vi rigtig glade for, at vi nu har fået afsat 3,5 millioner kr. til at nedbringe brugerbetalingen. Vi håber, at det er nok til, at vi både kan fjerne brugerbetalingen for overnatningen og for maden, så alle familier fremover frit kan vælge at have begge forældre indlagt sammen med deres barn.

Alle partier i regionsrådet er med i budgetforliget, og fra Alternativet vil vi derfor gerne takke Socialdemokratiet, Psykiatrilisten, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Venstre, Liberal Alliance, Kristendemokraterne, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti, da de dermed støtter op om øget ligestilling, den sociale lighed i sundhed og de bedste vilkår for indlagte børn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

På kanten af kaninhullet

Annonce