Annonce
Erhverv

Ophørsudsalg i antikvariat: Nu skal boghandleren fælde træer

Kaj Svendsen fylder om kort tid 75 år, og derfor lukker han nu sin antikvarboghandel i Bjerringbro. Foto: Morten Pedersen
Kaj Svendsen holder ophørsudsalg i sin antikvarboghandel i Bjerringbro

Bjerringbro: Hvis man leder efter en gammel fagbog, så kan man måske finde den hos Kaj Svendsens Antikvarboghandel i Bjerringbro - eller det vil sige, den mulighed er der kun kort tid endnu, for Kaj Svendsen sælger ud af sit store lager af faglitteratur.

Et skilt i vinduet i butikken på Torvegade reklamerer med ophørsudsalg, og han har allerede solgt omkring en tredjedel af sit lager til kolleger i andre antikvariater. Den næste tredjedel forventer han også at kunne sælge, mens han har affundet sig med, at den sidste tredjedel formentlig ender på genbrugspladsen.

Tilløbet til et kvart århundrede som antikvarboghandler i Bjerringbro startede, da Kaj Svendsen som ung læste engelsk og dansk på Københavns Universitet og supplerede sin SU med at sælge tidsskrifter og julemærker.  Da familien i 1979 flyttede til Hjorthede, fortsatte han med det, for det kunne passes ind i hans hverdag som hjemmegående med familiens tre børn, mens hustruen Birgit arbejdede som sygeplejerske.

Foruden fagbøger har Kaj Svendsen også solgt billeder og andre ting - som busten af Henrik Pontoppidan, som han i tidens løb har opkøbt hos private eller fundet i genbrugsbutikker. Foto: Morten Pedersen

I 1995 åbnede han butik på Torvet i Bjerringbro, i de lokaler, hvor Bundgaard Begravelse har til huse. Efter et par år købte han ejendommen på Torvegade 4, hvor han nu sælger ud af det store lager.

- Jo det er da lidt trist, men jeg har jo alderen til det, siger han med henvisning til, at han fylder 75 år i april.

Annonce

Videoer

De første år kom de faste kunder med jævne mellemrum for at lede efter bøger i de tætpakkede reoler, men de seneste 20 år er mellem 80 og  85 procent af butikkens salg foregået over internettet. Han er en af de cirka 100 antikvarboghandlere i  det nordiske samarbejde antikvarat.net, og de fleste af hans kunder bor i København og Aarhus med Oslo på tredjepladsen.

-  Mange af kunderne kender jeg kun ved deres navn, og jeg ved kun hvem de er, hvis jeg ser deres navn i aviser eller på tv. Med tiden har jeg opdaget, at der er mange præster blandt mine kunder, siger han.

Udviklingen på internettet og ikke mindst Youtube har også gjort behovet for fagbøger mindre.

- På Youtube findes der videoer med alt muligt, og en lille instruktionsvideo om bogbinding eller korsstingsbroderi kan meget mere end ti bøger, mens bøger om matematik og filosofi aldrig forældes, lyder det fra Kaj Svendsen.

Annonce

Seks vognlæs

Kaj Svendsens store udvalg af fagbøger har altid været en blanding af bøger, som han har købt af kunder eller i  genbrugsbutikker. Her har han også har købt litografier og malerier, som han har solgt i sin forretning. En stor del af bøgerne har han hentet hjemme hos folk, og der kan være tale om store samlinger.

- Det værste er, når man kommer ud til en, som tror, at hans bogsamling er penge værd, og jeg så må skuffe ham med beskeden om, at bøgerne faktisk ikke kan sælges. Nogle gange  er beskeden fra en kunde for eksempel ved dødsboer, at jeg skal tage alle bøgerne med, også dem som jeg ikke kan sælge i butikken. Og det giver da noget ekstra arbejde, for eksempel kørte vi til Djursland med to Toyota Hiace varevogne, og vi måtte afsted tre gange for at få tømt alle reolerne med blandt andet Karl Marx' samlede værker på tysk. Bagefter skulle vi så sortere og køre på genbrugspladsen, siger han.

Kaj Svendsen har drevet antikvarboghandel i godt et kvart århundrede. Foto: Morten Pedersen
Annonce

Julemærker

I nogle år var hustruen også aktiv i forretningen især med galleriet, hvor de havde skiftende udstillinger. Galleriet var en stor succes, men da forsikringen for transport af billederne blev for dyr, opgav de at udstille. Gennem alle årene har hun ført regnskaberne, og dermed også haft en vis indflydelse på butikkens drift, som da hun bad Kaj sælge sin store samling af julemærker, så kassekreditten kunne bringes ned.


På Youtube findes der videoer med alt muligt, og en lille instruktionsvideo om bogbinding eller korsstingsbroderi kan meget mere end ti bøger, mens bøger om matematik og filosofi aldrig forældes

Kaj Svendsen, antikvarboghandler


- Ja jeg havde mange julemærker, men siden har vi stort set ikke haft brug for kassekreditten, og butikken har kørt godt, siger Kaj Svendsen med et tilfreds smil.

Interessen for julemærker og julekort er intakt, og han håber at kunne gøre mere ud af det, når han har lukket butikken.

Annonce

Lykke Per

Allerede som dreng i Himmerland var Kaj Svendsen glad for at læse, det var især drengebøgerne af blandt andet Carit Etlar, som satte næring til drengedrømmene. På den tid var der bøger til dreng og bøger til piger, og da han som 14-årig læste Pippi Langstrømpe, holdt han det hemmeligt, for det var på den tid en pigebog.

Kaj Svendsen læser stadig meget. Den engelske komiker P. G. Wodehouses bøger samt Henrik Pontoppidans "Lykke Per" er hans helt klare favoritter, og selvfølgelig i originaludgaven på otte bind.

- Historien om Lykke Per rummer det hele, beskrivelser af personer og tid, religion, nationalitet og fremskridt. Og nej der er ikke noget ved at se den på film. I det hele taget skal man ikke se film, som er lavet på baggrund af en bog. Det bliver aldrig godt, siger han.

Han kommer sjældent i biografen, og film på tv siger ham heller ikke noget. Hans yndlings tv-program er det engelske "Antikkrejlerne", som også kører i baggrunden, da avisen er på besøg. Og så er han glad for at se cykelløb på tv. Til sin 70 års fødselsdag gav hans børn ham en tur til Frankrig, hvor han kunne se et af de klassiske cykelløb, nemlig Paris-Roubaix.

I butikken har Kaj Svendsen flere stole, hvor man kan fordybe sig i bøgerne. Foto: Morten Pedersen
Annonce

Juletræerne

Kaj Svendsen har ikke forsøgt at sælge forretningen, men det glæder ham, at unge mennesker rundt i landet åbner nye antikvariater. Ejendommen er solgt til tømrermester Ole Madsen, og nu venter oprydningen. I uge 11 er der  slutspurt på udsalget, hvor folk kan købe en kasse bøger for 50 kroner.

- På den måde slipper jeg for at køre alt for mange bøger på genbrugspladsen, siger han, som også sælger ud af inventaret for at kunne få ryddet op.

Nu venter så træerne, dels et større areal med juletræer, som ikke blev den succes, han havde ventet og dels et område med løvtræer. Juletræerne plantede han og en kammerat for 20 år siden.

- Der er ikke gjort noget siden. Nu skal der ryddes op, fældes og tyndes ud og laves stier. Det går der nok tre-fire år med, og det skal være nu, inden jeg bliver for affældig og ikke kan håndtere motorsaven, lyder det fra Kaj Svendsen, mens han forsøger at danne sig et overblik over de sidste rester i butikken.

Kaj Svendsens Antikvarboghandel holder ophørsudsalg. Foto: Morten Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce