Annonce
Debat

Opkald Nato's nye hovedkvarter efter Kofi Annan

Svend Aage Nielsen

Hovedkvarter: Hermed sendes følgende begrundet forslag om at navngive NATOs nye hovedkvarter med det bedst mulige navn, Det er med FN's 7. generalsekretærs, Kofi Annans navn.

Begrundelsen er, at han som generalsekretær for FN var bevidst om, at både FN- og NATO-pagten er forbundne, som der indledes med det i NATO-pagten, Artikel 1:

"Deltagerne forpligter sig til som foreskrevet i De Forenede Nationers pagt at bilægge enhver international stridighed, i hvilken de måtte blive indblandet, ved fredelige midler."

Som generalsekretær for FN viste Kofi Annan stor respekt for disse ord. Det fremgår af hans tale i København den 1. september 1997: "Jeg ønsker at foreslå et anderledes syn. Det er, at disse fejltagelser, disse krige, disse problemer er politiske og økonomiske problemer med politiske og økonomiske løsninger." Helt på linje med Kennedys ord - for FN og imod krigen og terroren. Tilsvarende udtalte Kofi Annan den 24. marts 1999: "Som generalsekretær har jeg mange gange påpeget det, ikke blot i relation til Kosovo, at under FN's pagt har Sikkerhedsrådet primært ansvar for at opretholde international fred og sikkerhed og det er udtrykkeligt anerkendt i NATO-pagten. Derfor skulle Sikkerhedsrådet have været involveret i enhver beslutning, der vedrører brugen af magt."

Har de to, der var NATOs generalsekretærer i 1999, gjort NATO-landene opmærksom på dette? Det tyder det ikke på, når de foreslår at opkalde det nye hovedkvarter for NATO med senator Mc Cains navn, skønt han igen og igen brød både NATO- og FN-pagten. Det skete i krigen mod Serbien, 1999, og mod Irak, 2003, som Mc Cain dog har erkendt sin medskyld i.

Kofi Annan viste igen fundamental opbakning til NATO-pagten, da han i 2003 udtalte til BBC, at krigen imod Irak var imod folkeretten, og derved imod både FN- og NATO-pagten. Skønt det var, hvad man skulle sætte pris på hos NATOs medlemmer, fik han rasende reaktioner fra USA og UK, hvor præsident Bush og premierminister Blair var i front for angrebskrigen. I sin erindringsbog KRIG OG FRED i den danske udgave 2013 fortæller han, at han også fik brev fra Ted Sorensen, præsident Kennedys rådgiver, der skrev til ham:

"Kære Kofi, din udtalelse til BBC sikrer dig en permanent plads i historien som den modigste, ærligste og mest uafhængige FN-generalsekretær..."

Dette mod viste han også, da han i 2013 blev interviewet til TV-avisen om Fogh-regeringens begrundelse for at gå med i Irak-krigen, at den var, fordi Irak "ikke samarbejdede med FN."

Hertil svarede han: "Jeg synes, at det var mærkeligt, at de lande, der gik i krig imod Sikkerhedsrådets ønsker, at de gjorde det for at beskytte Sikkerhedsrådet. Hvordan forklarer man det? Sikkerhedsrådet ville jo ikke i krig." S. u.

At NATO-landene valgte Anders Fogh Rasmussen til generalsekretær er et tydeligt tegn på, at medlemslandene forsømte at respektere NATO-pagten ved at vælge en, der ikke havde respekteret den. Som forslagsstiller af Mc. Cains viser Anders Fogh Rasmussen, at han stadigt ikke respekterer den, når han foreslår en, der ikke har vist respekt for NATO-pagten.

Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Annonce