Annonce
Leder

Ordet der graver flere grøfter, end det jævner

Folkebladets chefredaktør Lars Norup
Annonce

Leder: Jeg har reageret hårdt over for mennesker, der ringer eller møder op fysisk og bruger et dårligt sprog om vores avisbude, som ikke er født i Danmark. Jeg forsøger på enhver måde at behandle et andet menneske ordentligt og med respekt, uanset oprindelse. Og jeg græmmes nogle gange over den måde, som Rasmus Paludan og andre omtaler vores indvandrere på.

Det er en stor frustration for mig, at vi stadig - i 2020 - har kæmpe problemer med integration i Danmark.

Men jeg tænker også, at det kan godt være, at dele af den nuværende debat med ordet "racist" som omdrejningspunkt er ved at løbe af sporet og måske endda gør det modsatte af hensigten, nemlig at grave flere grøfter, end det jævner ud. "Racist" må være et af de mest brugte tillægsord lige nu i medierne.

Forleden læste jeg en overskrift om racistisk boligpolitik. Mig bekendt er reglerne på boligmarkedet alt andet end racistiske - det vil sige, at den skulle tage udgangspunkt i race, hudfarve, afstamning eller etnisk oprindelse.

Med andre ord sætter man et stempel på, at det er samfundet, som er ansvarlig for ghettodannelse og for eksempel den kriminalitet, som faktuelt har sin udgangspunkt netop der. Og dermed fratager man det enkelte menneske for sit ansvar.

Nu har jeg vist allerede udsat mig selv for en risiko for at få stemplet "racist", altså at jeg skulle forhåne eller nedværdige folk af anden etnisk oprindelse.

Kan I se, hvor jeg vil hen? Pas nu på med al den udskamning og misbrug af ord! Det forhindrer jo, at vi kan få en ordentlig debat om reelle problemer, vi skal have løst. Netop for, at intet barn skal vokse op i Danmark og føle sig dårligere eller have ringere muligheder end andre.

Noget af det vigtigste er at få knækket kriminalitetskurven. Og hvis man ikke kan finde statistikker, kan man jo prøve at møde op i retten og studere retslister. Der er forbavsende mange navne, som ikke har dansk oprindelse på disse lister (forbrød jeg mig nu igen?)

Jeg sidder ikke med nogen patentløsning, men hvis ikke vi får debatten og ikke tør se reelle problemer, er det håbløst.

Jeg føler ikke, jeg i min hverdag møder noget, der ligner racisme, men jeg erkender, at det kan godt være, at min nabo gør. På samme måde, som bøsser og lesbiske kan møde fordomme. Der er også fordomme om journalister, læger og advokater. Lige nu trives fordomme om ansatte på plejehjem.

Jeg har slået det op. I 2019 var der 48 sigtelser, og 12 var dømt efter racismeparagraffen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce