Annonce
Danmark

Overlæger stoler ikke på kommunernes behandling: Patienter risikerer at dø

Overlægeforeningens formand, Lisbeth Lintz, mener, at kommunerne skal påbydes at følge kliniske retningslinjer. Foto: Claus Boesen

Flere kommunerne har ikke de sundhedstilbud, der er brug for til de patienter, som udskrives til efterbehandling i kommunerne. Sådan lyder advarslen fra en lang række overlæger. De store forskelle i kommunernes tilbud, kan resultere i, at patienterne får kroniske men, tilbagefald eller ligefrem dør, lyder det fra Overlægeforeningen.

Den bebudede sundhedsreform vil flytte tusindvis af patienter fra sygehusene ud i kommunerne, som skal overtage en større del af efterbehandlingen. Men i dag er der stor forskel på kommunernes sundhedstilbud, og i flere kommuner findes der ikke de tilbud, patienterne har brug for, advarer overlæger i en ny undersøgelse fra Overlægeforeningen.

73 procent af de cirka 100 adspurgte overlæger svarer i undersøgelsen, at de oplever forskelle i kommunernes behandlingstilbud. Samtidig svarer 71 procent af overlægerne, at der er kommuner, som ikke har de sundhedstilbud, patienterne har brug for.

Overlægeforeningen kalder forskellene i kommunernes tilbud for "et stort problem", fordi forskellene kan få alvorlige konsekvenser for patienterne.

- Alt for mange borgere får ikke tilbudt den behandling, de burde få. Nogle får et dårligere liv på grund af det, og der er også nogle, som dør, fordi kommunen ikke kunne levere den rette hjælp. Inden patienter med en cancersygdom kan tåle den opfølgende behandling med kemo, skal de genoptrænes. Hvis de ikke bliver det og derfor ikke kan få kemobehandling, er deres risiko for at dø ganske enkelt større, siger Overlægeforeningens formand Lisbeth Lintz.

Annonce
Overlægerne frygter, at deres genoptræningsplaner for patienter, der bliver udskrevet, ikke bliver fulgt i kommunerne. det kan koste liv, siger de. Foto: Aarhus Universitshospital

- Større risiko for tilbagefald

Bekymringen over kvaliteten af efterbehandlingen i kommunerne deler hun med overlæge Charlotte Søgaard på Aarhus Universitetshospital. Hun har ikke selv deltaget i Overlægeforeningens undersøgelse, men hun har samme opfattelse, som en stor del af hendes kolleger, der slår alarm over de vidt forskellige behandlingstilbud i landets kommuner.

- Det er i allerhøjeste grad et problem for vores patienter. Vi kan godt sidde på sygehuset og lave genoptræningsplaner, men der er ingen garanti for, at det er det, der sker, når patienterne kommer tilbage til deres hjemkommune. Kommunerne beslutter selv, hvilke tilbud de vil have, siger overlæge Charlotte Søgaard, der er faglig leder for gynækologisk kræftkirurgi på Aarhus Universitetshospital.

På grund af specialisering behandler hendes afdeling patienter fra en lang række kommuner i forskellige regioner.

Hun har flere eksempler på, hvordan forskellen i den kommunale behandling får konsekvenser for patienterne.

- Unge kvinder, der er blevet opereret for livmoderhalskræft og har fået fjernet lymfeknuder, kan få hævede ben. Hvis de ikke får en ordentlig genoptræning, risikerer de, at det bliver en permanent tilstand. Det er også et problem, fordi man risikerer, at tilstanden forværres, hvis operationen skal følges op af strålebehandling, og det er jo kvinder, der skal leve et langt liv. Det er vigtigt, at der er en fysisk genoptræning efter operationen, så de kan klare efterbehandlingen med kemo, der ofte giver dem kvalme og påvirker deres immunforsvar. Hvis de ikke er fysisk stærke, risikerer vi at skulle udsætte kemobehandlingen, reducere dosis eller helt ophøre med behandlingen. Operationen kan ikke stå alene, og uden kemobehandling er der større risiko for tilbagefald, siger Charlotte Søgaard.

Kommunerne skal forpligtes

Overlægen fra Aarhus mener, at kommunernes tilbud til patienter i højere grad skal ensrettes. Hvordan det sker, er mindre vigtigt for hende, men hun har selv et forslag.

- Man kunne sige, at kommunerne havde pligt til at tilbyde de ting, der står i henvisningerne fra sygehusene. At de ikke bare selv kan bestemme, om de vil følge en genoptræningsplan, men der kommer en eller anden forpligtigelse regioner og kommuner imellem. Vi skal have sikret overgangen fra sygehusene til kommuner. Lige nu ved vi ikke, hvad vi sender patienten ud i, siger Charlotte Søgaard.

I Overlægeforeningen er Lisbeth Lintz enig i, at der skal gøres noget.

- Vi er kommet med et bud, som handler om, at kommunerne skal påbydes at følge kliniske retningslinjer. Den anden måde med ordinationsret af genoptræning er to sider af samme sag. Vi skal undgå, at vi får patienterne ind i en dårligere tilstand, end da vi udskrev dem til rehabilitering, fordi de ikke fik det rette tilbud i tide. Det er vigtigt, vi følger de gode kommuners eksempel og får deres niveau i hele landet, siger hun.

Udfordret finansiering

I Kommunernes Landsforening (KL) medgiver formand Jacob Bundsgaard overfor Berlingske, at der er forskelle på kommunernes sundhedstilbud. Hans budskab er, at kommunerne gerne vil løse flere sundhedsopgaver, men at det er nødvendigt, der følger økonomi med. Indtil nu er der ikke er tilført økonomi og ressourcer til kommunerne i takt med, at kommunerne har overtaget flere opgaver fra regionerne, mener han.

- Der er en ret stor finansieringsudfordring. Derfor kan man heller ikke have en berettiget forventning om, at dette kan løses i alle kommuner. Der vil være forskelle på, hvad man har af økonomiske muligheder og størrelsesmæssig formåen, siger han til Berlingske.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Tusindvis af borgere betaler allerede mere end gennemsnittet: Nu risikerer de højere skat efter udligningslussing

Annonce