Annonce
Viborg

Overskuddet skrumper i Viborg Kommune

Viborg Kommune bruger flere penge på service som børnepasning end man har fået lov til af regeringen.Arkivfoto: Morten Dueholm
Holder prognoserne for regnskabet for 2019, kommer Viborg Kommune til at mangle omkring 100 millioner kroner i overskud på driften forhold til 2018.

Viborg: Når regnskabstallene for årets første tre måneder fremskrives til hele året, ligger Viborg Kommune til at få et overskud på driften på cirka 142 millioner kroner i år. Det er godt 100 millioner kroner under det beløb på 250 millioner kroner, der er politikernes målsætning til plus på driften af kommunen.

Overskuddet på driftsregnskabet bruges på nye anlægsopgaver, og her mangler der 83 millioner kroner for at opfylde målet om, at der skal være råd til et anlægsbudget på minimum 225 millioner kroner.

Holder de tal for hele året, må kommunen enten hente de manglende kroner i kassebeholdningen eller udskyde nogle af anlægsopgaverne til 2020.

Annonce

Meget usikkert

- Men nu er det nogle meget foreløbige tal, der er forbundet med stor usikkerhed, så det kan jo vise sig, at det retter sig, siger borgmester Ulrik Wilbek, (V), efter at medlemmerne i økonomiudvalget på det seneste møde tog stilling til budgetopfølgningen for de tre første måneder.

Normalt får politikerne en budgetopfølgning hvert tredje måned, men på mødet besluttede udvalget, at man vil have en ekstraordinær fremskrivning af tallene på det næste møde den 19. juni.

- På den måde får vi et mere sikkert billede af prognoserne for regnskabet, fordi vi får så flere måneder med i opgørelsen, siger borgmesteren.

64 mio. over

Budgetopfølgningen for de tre første måneder viser, at kommunen under ét ser ud til at overholde budgettet for 2019, selv om der er foretaget en række omplaceringer mellem de forskellige poster i budgettet. Men i kommunernes aftale om økonomien med regeringen er der lagt et loft over, hvor mange udgifter de enkelte kommuner må bruge på service - det vil sige udgifter til først og fremmest børnepasning, skoler, ældre, handicappede, kontanthjælp og pensioner.

Efter de tre første måneder ligger Viborg til for hele året at overskride den af regeringen fastlagte serviceramme med 64 millioner kroner, og det kan i sidste ende betyde, at kommunen kommer til at betale en strafafgift - en såkaldt sanktion - til staten.

Annonce
Forsiden netop nu
112

Kørte gennem landsby med 101 kilometer i timen: 37-årig i fængsel efter vanvidsture på Viborg-egnen

Viborg

Vinteren starter i august

Annonce