Annonce
Viborg

Overvejelser om helt at opgive bådebro

Denne bro i Søndersø har set bedre dage - mildest talt. Foto: Morten Pedersen

I to år har lammede patienter ikke kunnet sejle på Viborg-søerne, fordi en bådebro er i for ringe stand. Sejlklub er frustreret.

Annonce

Viborg: Det vil koste knap 150.000 kroner at udskifte den forfaldne bådebro ved Vestdansk Center for Rygmarvsskade til en ny, anvendelig en af slagsen.

Det fortæller Peter Black, formand for Viborg Sejlklub.

Nu er spørgsmålet så, hvem der skal betale prisen. Om nogen. Broens miserable tilstand har i to år gjort det umuligt for rygmarvsskadede patienter at komme ud at sejle. Der er tale om patienter, som i forbindelse med genoptræningen bor på Vestdansk Center for Rygmarvsskade i månedsvis, og som er ved at vænne sig til et liv i en kørestol som helt eller delvist lammet.

Førhen plejede Viborg Sejlklub at tage paraplegipatienterne med ud på Viborg-søerne, men det er altså stadig efter to års ventetid umuliggjort af broens elendige stand.

Foreningen har siden da forsøgt at få broen renoveret - men uden held.

- Det strander på økonomien hver gang, konstaterer Peter Black.

Et skilt advarer om, at man færdes på broen på eget ansvar.
Annonce

Godkendelse

Hvem, der ejer broen, kan tilsyneladende være svært at gennemskue. Hos regionen mener man, at det er sejlklubben, og hos Viborg Kommune mener man, at det er regionen.

I sejlklubben er man i tvivl:

- Det står lidt hen i det uvisse, hvem den tilhører, siger Peter Black.

Men det lyder på dig, som om det er jer, der skal betale for en ny?

- Ja, der er i hvert fald ikke andre, der har indvilget i det indtil videre, siger han, og tilføjer:

- Og det har vi jo også stillet os velvillige over for, fordi vi synes, det er en god idé, at de her mennesker kan komme ud at sejle.

Annonce

Klubbens bro

Sejlklubformanden ærgrer sig over, at muligheden for handicapsejlads har ligget død så længe.

Det samme gør Lasse Thulstrup, der er ledende fysioterapeut på centret for rygmarvsskade. Det er ham, der har nedlagt forbud imod, at patienterne må bruge den nuværende bro. I nu to år har patienterne måttet undvære et ellers populært indslag i deres hverdag.

Han mener, at broen er Viborg Sejlklubs, og at det i øvrigt også vil være sådan fremover.

- Klubben har sat broen i søen og vedligeholdt den siden. Broen har altid ligget i klubbens regi, siger han.

Ifølge den ledende fysioterapeut er broens stand blevet dårlig, fordi den afdeling af sejlklubben, som holdt den i stand, af forskellige årsager blev splittet op som følge af blandt andet flytninger og dødsfald.

- Og det er der jo ikke noget at sige til. Derfor er vi nu gået sammen om at skaffe nogle midler for at få broen genetableret - også sammen med Viborg Kommune, som dog sagde, at den ikke havde midler til at prioritere det, fortæller han.

Annonce

En bil uden hjul

Tidligere på året fandt Viborg Sejlklub ud af, at godkendelsen til den eksisterende bro nu også er udløbet, så selv hvis den ikke så synligt havde været beskadiget, ville man ikke måtte bruge den.

- Den var kun godkendt for 10 år. Vi har søgt om en ny godkendelse, men har ikke hørt noget siden. Det var vist før sommerferien, siger Peter Black.

Får man godkendelsen, så venter der stadig den økonomiske tvist.

Viborg Sejlklub har 150 medlemmer og et overskud på 30.000-35.000 kroner om året. Dermed er man ikke selv i stand til at betale for fornyelsen.

- Vi har besluttet os for at søge tilladelse til at sætte en ny bro op, og så søger vi nu Offerfonden om midler. Får vi ikke penge der, så er vi nok nødt til at sige, at så orker vi ikke mere, siger Peter Black og fortsætter:

- Det er frivilligt arbejde, vi laver, og vi har alle et arbejde at passe ved siden af. Vi har også havnen i Hjarbæk, vi skal drive, så vi ønsker at bruge vores ressourcer der, hvor der sker noget. Den her bro har været oppe på det ene bestyrelsesmøde efter det andet, vi har skrevet ansøgninger, lagt planer og så videre, men det er svært at finde flere ressourcer til den, når man føler, at man slår i en dyne, konstaterer han.

Annonce

I gang

Peter Black peger på, at regionen ellers har bygget et bådskur til bådene - men at disse jo altså ikke bruges.

Det svarer umiddelbart til at bygge en bil uden hjul, og den bil har altså stået parkeret i to år - selvom der er velvillige chauffører og enighed om, at det ville være godt at få den afsted.

Efter at folkebladet havde talt med Peter Black, så tyder noget dog på, at der kan komme vind i sejlene.

Avisen rettede henvendelse til Johannes Vesterby (V), formand for teknisk udvalg i Viborg Kommune, som i øvrigt mener, at broen er regionens.

- Men i forbindelse med udviklingsplanerne for søerne, som vi har arbejdet på i nogle år, har man haft kig på nogle af broerne fra kommunal side og sagt, at dem vil vi gerne bidrage til kommer i en god stand - for de har også almenhedens interesse. Derfor er vi i gang med at finde en medfinansiering sammen med regionen. Vi håber, det kan ske før årets udgang.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce