Annonce
Viborg

Henrik vil gennemføre verdens hårdeste cykelløb med pacemaker: - Jeg har lovet alle, at jeg kun prøver én gang

Som den første med pacemaker skal Henrik Holmer til sommer gennemføre verdens hårdeste cykelløb, Race Across America. Foto: Morten Pedersen
Henrik Dam Hansen - bedre kendt som "Holmer" - skal til sommer deltage i verdens hårdeste cykelløb. Som den første, der har fået indopereret en pacemaker.

Bjerringbro: Ligheden med den italienske cykelrytter Marco Pantani, som døde af en overdosis kokain for 15 år siden, er slående. Og det er ikke tilfældigt. 49-årige Henrik Dam Hansen fra Bjerringbro med tilnavnet "Holmer" er bidt af en gal cykelrytter - og den lille afdøde italiener med tilnavnet "Piraten" er fortsat et af hans store idoler.

De sidste mange år har Holmeren cyklet mere end 25.000 kilometer om året - og til sommer skal han for første gang deltage i det, der bliver kaldt verdens hårdeste cykelløb, Race Across America. Et løb på 4820 kilometer, som skal gennemføres på højst 12 døgn.

Kun de færreste deltagere gennemfører det ekstreme cykelløb. Men som om det ikke var ekstremt nok er Holmer den første, der skal forsøge at gennemføre Race Across America med en indopereret pacemaker.

- Tilbage i 2013 deltog jeg i et cykelløb i Skive. Det gik rigtig stærkt, men pludselig begyndte det at sortne for mine øjne, så jeg måtte slippe feltet. Jeg fik sat cyklen på bilen og begyndte at køre hjemad, men da jeg havde kørt to kilometer, begyndte jeg at svede voldsomt og føle mig træt. Jeg kan huske, jeg ringede til min kone - og hun overtalte mig til at ringe til 112. Hvis jeg ikke havde gjort det, havde jeg været død i dag.

- Jeg blev fløjet i helikopter til Skejby Sygehus, hvor mit hjerte blev brændt otte steder, og jeg fik indopereret en pacemaker. Jeg lå der i 11 dage, før de mente, det var forsvarligt at sende mig hjem. På det tidspunkt var jeg så småt ved at indstille mig på, at jeg skulle skifte cyklen ud med brevduer. Men jeg har et stort, kraftigt hjerte, så blot 11 dage efter udskrivelsen, gennemførte jeg et 24 timers cykelløb på Ring Djursland. Jeg havde stadig stingene i efter min operation, men mit tremandshold gennemførte løbet som nummer to, fortæller Henrik Dam Hansen.

Annonce

Race Across America

Verdens hårdeste cykelløb. I 2020 er distancen 4940 kilometer. Til sammenligning er Tour de France-distancen næste år 3365,8 kilometer

Løbet gennemføres i juni med start i Oceanside, Californien, og mål i Annapolis, Maryland

Kun 30 procent af de deltagende gennemfører løbet

Højeste punkt på ruten befinder sig i 3305 meters højde

Laveste punkt er 57 meter under havets overflade

Rekorden for at gennemføre Race Across America indehaves af Christoph Strasser, der har gennemført løbet på 7 dage 15 timer og 56 minutter

En livsstil

Interessen for at cykle opstod tilbage i år 2000. På det tidspunkt vejede Henrik Dam Hansen hele 130 kilo og kunne absolut ikke forveksles med Marco Pantani.

Siden da har han tilbagelagt flere end 350.000 kilometer på cykel - og i de sidste otte-ni år har den ultimative drøm været at gennemføre Race Across America.

- Jeg var for tyk. Cyklingen startede i det små, men jeg blev hurtigt bidt af det. Det havde jeg egentlig ikke regnet med, men nu er det blevet en livsstil.

- Jeg har haft Race Across America i hovedet i adskillige år. Selv om jeg er blevet skilt og har været gennem en hjertesygdom, er løbet blevet ved med at poppe op. Jeg har brugt de sidste tre år på at forberede mig. Så nu skal det være. Jeg har fået samlet et hold på otte mennesker, der skal med mig, og vi er i gang med at skaffe sponsorer. Vi skal bruge en kvart million kroner, og vi er allerede nået mere end halvvejs. Jeg satser på at få endnu flere penge ind - og så skal et eventuelt overskud gå til Hjerteforeningen, fortæller han.

- Jeg er helt bevidst om, at det ikke er ufarligt. Der er én dansker, som er død i forbindelse med løbet. Så jeg er ydmyg over for projektet - og jeg har lovet alle, at jeg kun prøver én gang. Jeg satser benhårdt på at gennemføre. Det er et mål, jeg har.

- Jeg kan i virkeligheden godt forstå, hvis folk ikke forstår mig. Det er mange timer, jeg tilbringer på min cykel. Jeg er bedstefar til fem, men jeg har ikke rigtig tid til at være bedstefar, siger Henrik Dam Hansen.

Bornholm rundt

Tilnavnet Holmer kommer af, at han oprindelig kommer fra Bornholm. Det kan man dog ikke høre, når han fortæller.

- Det første lange cykelløb, jeg gennemførte, var Aarhus-København. Det blev starten. Siden har jeg gennemført det løb adskillige gange og er sluttet i toppen flere gange. Og jeg har deltaget i et hav af ekstremløb rundt om i Europa, blandt andet også Danmark Rundt, Nordeuropas eneste ultraløb, som er på 1600 kilometer, fortæller Holmer, som benytter enhver lejlighed til at lufte en af sine mange cykler.

- Jeg fandt min kone til et cykelløb. Hun er også bidt af at cykle og har flere danmarksmesterskaber bag sig. I sommer cyklede vi på ferie. Turen gik først til Oslo, så til Bornholm via Ystad og derefter via Tyskland hjem igen. Det blev til en tur på 1700 kilometer.

- Jeg har en datter boende i Aalborg. Jeg kan finde på at cykle op til hende, når jeg får fri fra arbejde ved tre-tiden om eftermiddagen. Så sover jeg hos hende og står op ved tre-tiden for at cykle på arbejde, siger han.

I de sidste ti år er han ikke taget nogle steder hen uden at have en cykel med. Han har sågar en cykel hængende hos forældrene på Bornholm, så han kan tage en tur, når han er på besøg hos dem. Til foråret skal han en tur til klippeøen for at se, hvor mange gange han kan cykle øen rundt i løbet af et døgn.

- Jeg satser på et sted mellem seks og syv gange, siger han. Uden antydningen af tvivl i stemmen.

Henrik Dam Hansen og hans cykelteam går under navnet Holmer - fordi han stammer fra Bornholm. Foto: Morten Pedersen

Ingen luksustur

Henrik Dam Hansen cykler hver dag. Fire gange om ugen cykler han sammen med en flok ligesindede fra Kjellerup Cykelklub. De har en fast tur, de kører hver lørdag - men tidligere på dagen hver lørdag gennemfører han lige turen for sig selv, inden han kører ud på ruten sammen med de andre.

I det hele taget er han bidt af at cykle langt. Han har flere gange gennemført et 24 timers cykelløb, og han har præsteret at gennemføre knap 800 kilometer på 24 timer.

- Race Across America er et ekstremt løb. Det er betydeligt længere end Tour de France - og det skal gennemføres på højst 12 døgn. Min plan er at gennemføre 437 kilometer i døgnet. Så kommer jeg ikke til at sætte rekorder, men min plan er også bare at gennemføre. Det bliver absolut ingen luksustur. Mit største problem bliver det, jeg kalder nattekrisen. Jeg er god til modvind, men nattekrisen kan æde mine timer, fortæller han.

- Jeg har to følgebiler med. Planen er, at jeg skal sove to timer i døgnet - plus to powernaps på ti minutter. Jeg ved, at jeg må sove to timer. Det giver mig lidt ro. Det er optimistisk-realistisk, at jeg kan klare det. Turen starter i ørkenen, og der skal jeg ikke starte for voldsomt. På den anden side er det i starten, jeg er friskest. Det bliver et knivsæg at køre på, og jeg har kolossal respekt for det. Det er mit livs projekt, konstaterer Henrik Dam Hansen.

- Jeg har besluttet mig for, at det ikke skal hæmme mit liv, at jeg har fået pacemaker. Jeg er taknemlig over det, jeg kan - og jeg er vildt lykkelig over, at jeg stadig kan cykle.

Henrik Holmer skal tilbagelægge 4820 kilometer på cykel på højst 12 døgn i det, der bliver kaldt verdens hårdeste cykelløb. Han er den første med pacemaker, der kaster sig ud i forsøget. Foto: Morten Pedersen
Race Across America er verdens hårdeste cykelløb. Rytterne cykler tværs over Amerika gennem både ørken og bjergområder. Privatfoto
Henrik Holmer Hansen tilbringer massevis af timer på cyklen. Han tilbagelægger flere end 25.000 kilometer om året på cykel. Privatfoto
Dårligt vejr er ingen undskyldning for ikke at cykle. Henrik Hansen slider adskillige cykler op i løbet af sæsonen. Privatfoto
Inden han begyndte at cykle, vejede Henrik Dam Hansen 130 kilo. Privatfoto
Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce