Annonce
Viborg

Jagten på de spedalskes gård er sat ind: Håber på skeletter og spor efter gamle bygninger

Lars Agersnap Larsen og hans kolleger er i gang med en prøveudgravning på grunden, hvor fremtidens psykiatri skal ligge. Her håber man blandt andet at finde spor efter byens Sankt Jørgensgård, der husede de spedalske. Foto: Niels-Chr. Jönsson
Selvom byggeriet af et nyt psykiatrisk hospital ligger nogle år fremme i tiden, så er arkæologerne allerede nu ved at undersøge grunden. Her har nemlig tidligere - indtil for 300 år siden - været kirkegård.

Viborg: Først om seks år skal det nye psykiatriske hospital i Viborg tages i brug, men allerede nu - lang tid før byggeriet overhovedet er projekteret - graves der i området.

Det er - som det oftest er - arkæologerne, der er på spil, og det er der en rigtig god grund til.

Området, hvor den nye psykiatri skal ligge, er nemlig arkæologisk meget interessant, og det er allerede helt sikkert, at der skal foretages en del udgravninger, inden der kan bygges på stedet. Det store spørgsmål er hvor meget, og hvor lang tid det kommer til at tage.

Annonce

- Derfor er vi nu ved at lave prøveudgravninger i hele det tre hektar store område. Det vil give os en klart bedre idé om, hvor der findes væsentlige spor fra gamle dage, som skal undersøges yderligere inden byggeriet, og hvor der næsten helt sikkert ikke er noget af interesse, siger arkæolog Lars Agersnap Larsen fra Viborg Museum.

Han forklarer yderligere, at det foreløbige overblik over området vil give bygherren, Region Midtjylland, en meget bedre mulighed for at lægge plads til arkæologien ind i tidsplanen for byggeriet - og afsætte de nødvendige midler hertil i budgettet.

Der er nemlig ikke noget at komme udenom, hverken med hensyn til tid til udgravning eller betaling af samme, så god planlægning mellem bygherrer og museer er vigtig.

- Og det respekterer langt de fleste bygherrer, og vi har da også et forbilledligt samarbejde med Region Midtjylland om det her, siger Lars Agersnap Larsen.

Tidligere kirkegård

Han kan endnu ikke fremvise opsigtsvækkende fund i forbindelse med prøveudgravningen, men at der er noget at komme efter, det ligger nu alligevel helt fast.

Området huser nemlig en temmelig stor tidligere kirkegård, der især har været i brug fra begyndelsen af middelalderen til reformationen, men også i de følgende århundreder for afdøde fremmede og byens henrettede.

Og så er der ret stor sandsynlighed for, at her også vil være rester af en kirkelade og - forhåbentlig - rester af den gamle Sankt Jørgensgård, der var byens spedalskhedsgård.

Lige her, hvor arkæolog Janne Porsgaard Dam står, er der fundet spor af det, der kunne være kirkegårdens nordligste mur. Foto: Niels-Chr. Jönsson

- På området lå også frem til 1529 Sct. Mikkels Kirke, men dens nøjagtige placering har vi efter tidligere udgravninger helt styr på, så det er ikke helt så interessant i denne omgang, siger Lars Agersnap Larsen, der allerede tilbage i sommeren foretog prøvegravninger på de lavere liggende dele af området ned mod søen.

Uden at finde noget af interesse.

Annonce

"Smørskeletter"

Det er også allerede konstateret, at en stor del af de mange grave i området, her kan være flere tusinde, ikke længere indeholder skeletter, eller at skeletterne er i så dårlig stand – på arkæolog-lingo ofte kaldet ”smørskeletter”, at man ikke længere kan uddrage særlig megen viden af dem.

- Velbevarede skeletter er ellers noget af det mest værdifulde i forhold til at finde ud af, hvad folk i fortiden har lidt af af sygdomme, hvor gamle de er blevet og en masse anden viden, der kan være med til at fortælle os om tidligere tiders viborgenseres liv, siger Lars Agersnap Larsen.

Vi har ikke ret mange data om de danske Sankt Jørgensgårde, der husede byernes spedalske, så det ville være fantastisk, men det ville det jo også være med resterne efter en trækirke.

Lars Agersnap Larsen, arkæolog

Han kan dog glæde sig over, at der er velbevarede skeletter i området også, og han håber at finde flere på den gamle kirkegård.

- Og så håber vi da også at kunne få fastlagt mere nøjagtigt, hvor kirkegården lå, siger Lars Agersnap Larsen.

Annonce

De spedalskes gård

Udover håbet om at finde flere velbevarede skeletter, også meget gerne flere skeletter efter spedalske og henrettede, der blev begravet på den tidligere kirkegård, så håber Lars Agersnap Larsen også, at man finder spor efter de bygninger, der sandsynligvis også har ligget indenfor kirkegårdsmuren eller i umiddelbar tilknytning hertil.

Lars Agersnap Larsen viser, hvor Sct. Mikkels Kirke lå frem til 1529. Foto: Niels-Chr. Jönsson

Det drejer sig om den traditionelle kirkelade og om en mulig trækirke, da de ældste grave på kirkegården med sikkerhed er ældre end stenkirken fra 1100-tallet, og så - meget gerne - rester af byens Sankt Jørgensgård.

- Vi har ikke ret mange data om bygningerne knyttet til de danske Sankt Jørgensgårde, der husede byernes spedalske, så det ville være fantastisk, men det ville det jo også være med resterne efter en trækirke. I den sammenhæng bliver jeg lidt som et barn, der ikke kan vælge. Jeg vil gerne have viden om det hele, siger Lars Agersnap Larsen.

- Og når den nye psykiatri en gang er bygget, så er det jo for sent, så det skal være inden da.

Annonce
Sport For abonnenter

Se videoanalyse og liveblog: Viborg HK vandt med hiv og sving over ungarsk hold

Danmark

Lørdagens coronatal: 36.000 er testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF For abonnenter

Viborg FF vandt to timer lang testkamp i Farum - se videoanalyse og liveblog her

Viborg For abonnenter

Viborg-virksomheder har fået godt en halv milliard kroner i corona-kompensation: Se listen over, hvem der har fået mest

Rundt om Viborg

Efter uønsket farvel til kommunalpolitik: Nu er jeg bare Elo...

Sport For abonnenter

Karakterer: Sløj indsats mod ungarer afspejler sig i bedømmelsen af Viborg-spillerne, hvor kun få udmærkede sig

23-årige Lotte skal forsvare, at hun bliver boende i provinsen: - Folk har nærmest ondt af mig, fordi jeg ikke bor i byen

Viborg FF For abonnenter

Meget godt og en lille smule skidt - her er tre ting vi lærte af testkampen mod FCN

Navne For abonnenter

Tidligere bryggeri-direktør fra Viborg gik på bryggerskole i München og overtog øl-posten i Viborg fra farmand

Debat

Åbent brev til Viborg og Skive byråd: - Undskyld, men den beregning må I altså længere ud på landet med

27-årig nordjyde skrev et 150 sider langt manifest og kaldte sine planer om et massemord for hævnens dag

Viborg For abonnenter

Unge med gåpåmod: Det er altafgørende at kunne blive i Viborg

Viborg FF For abonnenter

Fundamentet er stadig i orden - Viborg FF tog rigtig mange gode ting med fra testsejr i Farum

Viborg

Slipper de for SU? Løn på vej til sundhedselever

Annonce